Verden

Terroren i Finland: Ytterligere to personer pågrepet

Politiet i Finland har gjort to nye pågripelser etter knivangrepet i Åbo.

Politifolk i sentrum av Åbo i Finland. Foto: Lehtikuva via AP / NTB scanpix

  • NTB

To nye personer er ifølge det finske nyhetsbyrået Yle, pågrepet i forbindelse med terroren i Åbo fredag.

Hittil er tilsammen seks personer pågrepet for tilknytning til terrorhandlingen.

Den hovedmistenkte er mistenkt for to drap i terrorhensikt, og åtte drapsforsøk i terrorhensikt. De øvrige fem er mistenkt for delaktighet i planleggingen av knivangrepet.

Skal ha blitt advart om gjerningsmannen

Tidligere har det kommet frem at politiet ble advart om hovedgjerningsmannen.

Opplysningene ble gitt til politiet i begynnelsen av året, opplyser det finske sikkerhetspolitiet Skypo.

– Vi forsøker å granske alle tips, men gjennomgangen forutsetter en kraftig prioritering. I første rekke kommer tipsene som handler om en konkret trussel, heter det i en pressemelding fra Skypo.

I løpet av de siste årene skal finsk politi ha mottatt over tusen tips av denne typen.

Flere mistenkte

18-åringen skal fremstilles for varetektsfengsling tirsdag formiddag. I rettsdokumentene navngis ham som Abderrahman Mechkah. Politiet har tidligere omtalt ham som asylsøker fra Marokko.

Mechkah ble skutt og såret av politiet og pågrepet umiddelbart etter angrepet fredag.

Mandag ble det klart at fire menn, i tillegg til 18-åringen, vil bli begjært varetektsfengslet. De fire mennene mistenktes for medvirkning, men nekter alle straffskyld.

  • Etterforsker knivangrepet i Finland som terrorisme: Angriper valgte kvinner som mål

– Rettet mot kvinner

To kvinner ble drept og åtte personer såret i knivangrepet i Åbo, som etterforskes som terrorisme.

Politiet har sagt at det virker som angrepet var rettet mot kvinner. Seks av de sårede er kvinner, og mennene som ble rammet, prøvde etter alt å dømme å hjelpe andre ofre eller å stanse gjerningsmannen.

Den ene av de sårede mennene, svenske Hassan Zubier, konfronterte gjerningsmannen og ble selv knivstukket mens han forsøkte å stanse blødningene til en av kvinnene som senere døde.

To av de sårede ligger fortsatt på intensivavdeling på sykehus. Det gjør også Abderrahman Mechkah, og vaktholdet på sykehuset er blitt skjerpet.

Hevet trusselnivået

Trusselnivået i Finland ble hevet tidligere i sommer, og Skypo viste da blant annet til at finske ytterliggående islamister har reist til Irak og Syria og sluttet seg til IS.

Skypo-sjef Antti Pelttari har sagt at det er sentralt å få avklart hvorvidt den pågrepne 18-åringen kan kobles til ekstremistgruppen IS.

Knivangrepet i Åbo skjedde dagen etter terroraksjonen i Barcelona, og flere av de antatte gjerningsmennene i Spania har i likhet med Mechkah bakgrunn fra Marokko.

Europol bistår de finske etterforskerne i arbeidet med å finne ut om det er noen forbindelse mellom angrepene i Spania og Finland.

Les mer om

  1. Terror
  2. Finland