Verden

Seks grafer som forklarer det britiske valget

Valgresultatet i Storbritannia tok både politikere og eksperter på senga. Her er seks grafer som gir deg oversikt over det høydramatiske valget.

Velgerne i Storbritannia har gitt David Cameron og de konservative rent flertall.
  • Kjetil Hanssen
    Journalist
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

1. Det endelige resultatet

Den endelige opptellingen viser at statsminister David Camerons konservative parti kommer til å få flertall alene med 330 av 650 seter i parlamentet.

CON = De konservative | LAB = Labour | SNP = Scottish National Party | LIBDEM = Liberaldemokratene | UKIP = UK Independence Party | PC = Plaid Cymru | DUP = Democratic Unionist Party | SF = Sinn Fein | SDLP = Social Democratic and Labour Party

2. Regjeringspartneren kraftig tilbake

Den store taperen i det britiske valget er de konservatives regjeringspartner Liberaldemokratene, som mister 49 av sine 57 seter i parlamentet. Nasjonalistene i Scottish National Party (SNP) øker oppslutningen fra 6 til 56 seter.

3. Alle ekspertene bommet grovt

På gjennomsnittet av meningsmålingene før valget så det ut til at de konservative ville bli marginalt større enn Labour, og at ingen partier ville være i nærheten av å få flertall alene.

Slik gikk det ikke. De konservative ble klart største parti med 330 seter og kan regjere landet uten støtte fra noen andre.

Det er foreløpig uklart hvorfor meningsmålingsinstituttene bommet så grovt på valgresultatet, men mange av ekspertene vil nok gå i seg selv etter denne forsmedelige bommen.

Professor Jack Blumenau ved London School of Economics sa til Aftenposten før valget at meningsmålinger systematisk overvurderer støtten til opposisjonen, og at mange faller tilbake på den sittende regjeringen i siste liten. Han har analysert tidligere års valgresultater opp mot de faktiske resultatene.

Man kan derfor forvente en viss undervurdering av støtten til sittende parti, men ingenting i nærheten av det som skjedde ved det dette valget.

4. Valgskred i Skottland

I Skottland gjorde Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) nesten rent bord — først og fremst på bekostning av Labour. Ian Murray i Edinburgh South er eneste overlevende Labour-representant av 41 i forrige valg.

Douglas Alexander, som skulle bli utenriksminister i en Labour-regjering, ble slått ut av en 20 år gammel student. Liberaldemokratene beholdt kun mandatet fra Orknøyene og Shetland.

5. UKIP nesten uten seter

Omstridte UK Independence Party gjør sitt beste valg noensinne og får hele 12,6 prosent av stemmene i Storbritannia. På grunn av det britiske valgsystemet med enkeltmannskretser får de likevel minimal innflytelse i parlamentet.

Partiet klarte kun å vinne én krets og får dermed ett av de 650 setene i parlamentet.

6. Sølv er tap

Den britiske valgsystemet er bygget opp rundt enmannskretser. Liberaldemokratene er et landsomfattende parti, men kommer på førsteplass bare i få kretser og får derfor dårlig uttelling.

De skotske nasjonalistene soper derimot inn alle sine stemmer i Skottland, og få av stemmene på dem er dermed bortkastet. Det innvandrings— og EU-skeptiske UKIP fikk i årets valg godt over 3,5 millioner stemmer på landsbasis, men bare ett mandat. Det grønne partiet fikk også over en million stemmer, men sikret seg også bare ett mandat.

Et av motivene bak systemet er å sikre styringsdyktighet: Systemet gjør det lettere å unngå både koalisjonsregjeringer og mindretallsregjeringer.

Er du interessert i utviklingen i Storbritannia og resten av Europa? Følg Aftenposten utenriks på Facebook.

Les også

  1. Ni uforglemmelige øyeblikk fra den britiske valgkampen

  2. Velgerne turte ikke skifte ham ut

  3. Ras i britisk politikks eliteserie

Les mer om

  1. Britisk politikk