Verden

Demonstranter stormet Saudi-Arabias ambassade

FNs generalsekretær maner nå til ro etter at demonstranter angrep Saudi-Arabias ambassade i Teheran i protest mot henrettelsen av en sjiamuslimsk skriftlærd.

Dette bildet, som den iranske journalisten Sobhan Hassanvand har lagt ut på Twitter, skal vise demonstrasjoner mot Saudi-Arabias ambassade i Teheran. Demonstranter skal ha satt fyr på ambassaden.
  • Frode Sætran
  • Helle Aarnes
    Journalist
Saudiske sjiamuslimer holder frem en plakat av Nimr al-Nimr i 2012.

Lørdag ble det kjent at Saudi-Arabia har henrettet 47 personer. Navnelisten ble lest opp på statlig TV. Blant de 47 henrettede var den fremtredende sjiamuslimske lederen Nimr Baqr al-Nimr, som var en uttalt motstander av det saudi-arabiske kongehuset.

Henrettelsene har vakt sterke reaksjoner verden over.

Ifølge NTB angriper demonstranter Saudi-Arabias ambassade i Teheran lørdag kveld. Den iranske journalisten Sobhan Hassanvand har lagt ut en video på Twitter som skal vise demonstranter som har tatt seg inn i ambassaden og går løs på inventaret.

Han har også lagt ut videoer som angivelig viser brannbomber som kastes inn av vinduet på ambassaden.

Ifølge studentnyhetsbyrået ISNA har politiet nå stoppet demonstrantene og ryddet bygningen.

Utenriksdepartementet i Iran ber i en uttalelse demonstrantene om å respektere ambassadens eiendom, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Irans utenriksminister ber nå om ro etter ambassadestormingen. Det samme gjør FNs generalsekretær, Ban Ki-moon. Han sier at han er dypt forferdet over henrettelsene lørdag, melder NTB. Ban Ki-Moon oppfordrer til samarbeid for å unngå sekteriske motsetninger i regionen, ifølge en talsperson i FN.

Syria-forhandlinger i fare

– Dette er en stor provokasjon fra Saudi-Arabia. Det vil bli tolket som en ren politisk henrettelse med sterke sekteriske overtoner, sier Cecilie Hellestveit til NTB. Hun er seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Hun ser det ikke som umulig at Syria-forhandlingene i Genève, som etter planen skal begynne 25. januar, nå blir utsatt.

– En slik symbolhandling representerer en fare for at forhandlingsdatoen ryker. Ikke fordi Nimr er henrettet, men på grunn av de påregnelige reaksjonene som nå kommer, sier Hellestveit til NTB.

Det har allerede kommet sterke reaksjoner og oppstått demonstrasjoner over hele Midtøsten.

De 47 skal ha blitt dømt for terrorisme og oppfordring til vold. Den fremtredende religiøse lederen Nimr ble dømt til døden i 2015, og i oktober bekreftet landets høyesterett dommen. I dommen het det også at likene av de henrettede skulle vises frem for offentligheten, skriver Guardian

Dette bildet av Nimr al-Nimr ble lagt ut av saudiske myndigheter.

Tysklands utenriksminister, Frank-Walter Steinmeier, advarer om økende spenning etter massehenrettelsene.

— Henrettelsen av Nimr Baqr al-Nimr forsterker vår bekymring for en økende spenning og splid i regionen, heter det fra det tyske utenriksdepartementet.

Iran har tidligere advart Saudi-Arabia om at å henrette Nimr Baqr al-Nimr vil "koste landet dyrt".

Etter at anken var forkastet i Saudi-Arabias høyesterett, lå Nimrs skjebne hos Saudi-Arabias kong Salman, som kan benåde dødsdømte. Nimr var dømt til døden for blant annet ulydighet mot kongen.

Lørdag morgen meldtealtså det saudiske innenriksdepartementet at henrettelsen var fullbyrdet.

De 46 andre henrettede skal ha vært involvert i Al Qaida-angrep mellom 2003 og 2006.

Iransk leder: vil utrydde den saudiske kongefamilien

Reaksjonene er allerede kraftige:

Den iranske religiøse lederen Ahmad Khatami sier henrettelsen av Nimr Baqr al-Nimr er som ventet fra det "kriminelle" Saudi-Arabia. Han sier den saudiske kongefamilien vil bli "utryddet fra historiebøkene" som følge av henrettelsen. Utenriksdepartementet i Iran sier at Saudi-Arabia støtter terrorister og utrydder motstandere av terrorister, i følge det iranske nyhetsbyrået Irna.

— Dette er selvsagt alvorlig. Dette er ikke bare et spørsmål om ett enkeltindivid, henrettelsen er også en symbolsk handling som er en klar og alvorlig belastning for det spente forholdet mellom Iran og Saudi-Arabia, sier religionsforsker Kari Vogt ved Universitetet i Oslo.

Truslene frairanske religiøse og politiske ledere om at det saudiske kongehuset bør utslettes, er ikke uventet, mener hun.

Diplomatisk krise

Utover lørdag ble det meldt om demonstrasjoner og uro i regionen:

  • En annen irakisk sjiamuslimsk politisk leder anklaget Saudi-Arabia for å "sette hele regionen i brann".
  • I øystaten Bahrain avfyrte politiet tåregass mot flere titalls demonstranter i den sjiamuslimske landsbyen Abu-Saiba, vest for hovedstaden Manama. Henrettelsen kan føre til økt spenning mellom landets sjiamuslimske majoritet og den sunnimuslimske minoriteten som hersker over dem.
  • Libanons øverste islamske sjia-råd fordømmer henrettelsen og kaller den en "alvorlig feil".
  • I Jemen fordømmer Houthi-bevegelsen henrettelsen av den religiøse lederen, som ble kalt en "hellig kriger".
  • Irans uttalelser om å utslette den saudiske kongefamilien eret dårlig tegn for relasjonen, men som forventet. Det er naturlig at Iran reagerer slik, og også forventet at de går så langt de kan innenfor det som er fredelige reaksjoner. Det er en sterk reaksjon, men ingen direkte krigserklæring. Men dette bidrar til en forsterket diplomatisk krise mellom de to landene, mener Vogt.

Bortsett fra en egypter og en person fra Tsjad, var alle de drepte fra Saudi-Arabia, melder det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel. En som ikke var på listen, var Nimr Baqr al-Nimrs nevø. Nevøen er dødsdømt, etter å ha blitt arrestert som 17-åring.

I 2015 utførte Saudi-Arabia 157 henrettelser, noe som er flere enn på to tiår.

I 2014 ble til sammenligning 90 mennesker henrettet. Amnesty International er av dem som fordømmer henrettelsene. Amnesty International kaller det en "alarmerende tendens. Trolig er dette litt av forklaringen til at regjeringen i landet i mai utlyste åtte nye stillinger. Arbeidsinstruks: bøddel.

Mord, narkotikahandel og våpensmugling straffes med dødsstraff i Saudi-Arabia. Gjennomføringen av henrettelsene skjer ofte på offentlig plass.

Ba om demokratiske reformer

I 2011 ble al-Nimr sett på som leder av pro-demokratiske demonstrasjoner i landet. Da han ble arrestert i 2012, brøt det ut demonstrasjoner i landet, og tre personer ble drept.

Over 20 personer ble drept i demonstrasjoner i den østlige delen av landet i 2011, blant andre flere politifolk.

Saudiske myndigheter mener al-Nimr er ansvarlig for drapene. al-Nimr er også dømt for å stå i ledtog med andre lands myndigheter, "ulydighet" mot landets myndigheter og for å ta opp våpen mot saudiske sikkerhetsstyrker, meldte BBCda dommen falt.

Avviser religiøse motiver

Majoriteten av befolkningen i Saudi-Arabia er sunnimuslimer, og monarkiet blir styrt etter den strenge sunnimuslimske retningen wahabisme. Sjia-islam blir ansett for å være en kjettersk sekt, ifølge wahabismen.

Landets rettsvesen er styrt av geistlige.

Da meldingen kom på saudiske fjernsyn fredag, ble det vist frem koranvers og stormufti sjeik Abdulaziz al-Sheikh dukket opp for å beskrive henrettelsene som "rettferdige".

— Den sjiamuslimske minoriteten utgjør rundt ti prosent av befolkningen i Saudi-Arabia. Uroen i den sjiamuslimske minoriteten startet alt i 2011 og var del av den arabiske våren. Denne minoriteten diskrimineres på en rekke ulike måter. Noen sjiamuslimske ledere har vært foregangsskikkelser i krav om demokratisering og liberalisering, dette har falt myndighetene tungt for brystet. Henrettelsen er et slag mot sjiaminoritetens håp om større sosial og religiøs frihet, forklarer Vogt.

Saudi-Arabia har avvist at det ligger religiøse motiver bak dommen mot al-Nimr.

Landets erkefiende, det sjiamuslimske prestestyret i Iran, har advart mot konsekvenser dersom al-Nimr skulle bli henrettet.

Les også:

  • Vi fordømmer denne avskyelige praksisen. Iraks tidligere statsminister Nuri al-Maliki med gode forbindelser til Iran, sa lørdag ettermiddag at henrettelsen vil velte Saudi Arabias regjering.
Les også

Prissjokk på bensin for sjeikene: Må betale over to kroner literen

Les også:

Les også

Saudi-Arabia og 33 andre land starter islamsk militærkoalisjon mot terrorisme

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.