Verden

USA avviser tyrkisk melding om buffersone i Syria

USAs utenriksdepartement avviser at amerikanerne er blitt enige med Tyrkia om en såkalt «trygg sone» i Nord-Syria.

Kampene mellom IS og andre parter i Syria-krigen har tidvis pågått helt opp mot - og delvis over - grensen til Tyrkia. Her står tyrkiske soldater vakt mens røyken stiger fra kamper i den syriske byen Kobane. Foto: REUTERS/Murad Sezer

 • Ntb

Tyrkiske CNN meldte tidligere tirsdag at USA og Tyrkia er enige om vilkårene for en slik sone.

– Det finnes ingen avtale om noen slags sone, sier talsmann Mark Toner i det amerikanske utenriksdepartementet.

CNN Turk siterte ekspedisjonssjef Feridun Sinirlioglu i tyrkisk UD på at de to landene er enige om å etablere en 98 kilometer lang, 45 kilometer bred sone som skal patruljeres av den opposisjonelle Frie syriske hær (FSA).

USA og Tyrkia skal videre kunne angripe IS-opprørere eller væpnede kurdere fra lufta dersom de går inn i området, meldte fjernsynskanalen.

– Vi har gjort det rimelig klart at det ikke dreier seg om noen sone, noe fristed. Vi snakker om en vedvarende innsats for å drive ISIL ut av regionen, sier Toner.

Planene om en såkalt IS-fri sone ble lekket da Tyrkia sluttet seg til den USA-ledede krigen mot IS i Syria i juli. Ankara håper området kan bli trygt nok til å huse mange av de 1,8 millioner syriske flyktningene i Tyrkia.

Ifølge diplomatkilder ser man for seg at moderate syriske opprørere skal kunne kjempe mot IS på bakken og hjelpe til med å koordinere USA-ledede luftangrep fra tyrkiske baser. En formell flyforbudssone utelukkes imidlertid fra amerikansk hold.

 1. Les også

  Tyrkiske jagerfly med flere luftangrep mot PKK

 2. Les også

  Tyrkias kamp mot kurdere svekker krigen mot IS

 3. Les også

  Terrorsiktet nordmann skal ha blitt pågrepet i Tyrkia

 4. Les også

  Bombe mot politistasjon i Istanbul

 5. Les også

  USA har utført det første dødelige luftangrepet mot IS fra Tyrkia

 6. Les også

  Norske islamisters «mentor» siktet for terrorstøtte til IS