Dette var mannen som drepte minst 84 mennesker i Nice
NICE/OSLO (Aftenposten): Stille og tilbaketrukken, nesten sky. Det er bildet som naboer tegner av massedrapsmannen fra Nice. Ifølge faren hadde han store psykiske problemer.
Fredag ettermiddag bekreftet statsadvokaten François Molin at gjerningsmannen bak terrorangrepet i Nice torsdag var 31 år gamle tunisieren Mohamed Lahouaiej Bouhlel.
Han bodde i Nice, hadde vært gift og hadde barn. Han var kjent for politiet for trusler, vold og småkriminalitet.
31-åringen ble dømt til seks måneders fengsel tidligere i år for å ha overfalt en motorsyklist i under en krangel i trafikken, skriver New York Times.
Bouhlel hadde både fransk og tunisisk statsborgerskap.
Det er fortsatt ikke kjent hva som drev mannen til ugjerningen. Ingen terrorgruppering har vedkjent seg handlingen, selv om Frankrikes statsminister Manuel Valls sa fredag at angrepet «uten tvil kan knyttes til radikal ekstremisme».
I intervju med den franske tv-stasjonen RTL BBC har faren til Bouhlel
sagt at sønnen ikke var islamist eller radikalisert, men at han derimot hadde slitt med alvorlige psykiske plager i mange år, skriver NTB.
– Han hadde vanskelige perioder. Jeg tok ham med til en psykiater, og han fikk behandling. Han sa han led av alvorlig sykdom, forteller faren.
Skjøt mot politiet før han selv ble skutt
Minst 84 personer mistet livet og over 200 ble skadet da gjerningsmannen kjørte en lastebil inn i folkemengden på promenaden i byen Nice på den franske rivieraen.
Angrepet kom mens flere tusen mennesker var samlet i sentrum for å se på fyrverkeriet som markerte avslutningen av den franske nasjonaldagen.
Ifølge statsadvokaten kjørte 31-åringen lastebilen over to kilometer og skjøt minst tre ganger mot politiet før han selv ble drept av politiet. Han ble funnet død i passasjersetet på lastebilen.
I bilen fant politiet flere automatvåpen, også helautomatiske, ammunisjon og en granat.
– Ingen tegn til radikalisering
Statsadvokaten omtaler 31-åringen som en terrorist, men sa fredag at et ikke var noen tegn til radikalisering hos Mohamed Lahouaiej Bouhlel.
Frankrike har det siste halvannet år vært utsatt for to store terrorangrep, i januar og november 2015. Begge ble knyttet til radikale islamister. Hittil har ingen tatt på seg skylden for dette angrepet.
– Ingen grupper hadde tatt på seg ansvaret for terrorangrepet, sier statsadvokaten.
Molin sa at Mohamed Lahouaiej Bouhlel, som jobbet som budbilsjåfør, var totalt ukjent for både lokale og nasjonale etterretningstjenester. Politiet har beslaglagt hans mobiltelefon og pc for å se om de der kan finne noe som forklarer hans gjerninger.
– Han virket ikke interessert i religion
Bildet som tegnes av naboer og bekjente dagen etter terrordåden er en tilbaketrukken mann og en som langt ifra var noen religiøs aktivist.
Mohamed Lahouaiej Bouhlel fantes heller ikke i Tunisias register over folk som støttet radikal islam. Det bekreftet Tunisias regjering fredag.
31-åringen kom fra byen Msaken i Tunisia, hans siste besøkt dit skal ha vært for fire år siden, skriver Reuters.
– Han virket ikke interessert i religion. Han likte å pynte seg, gå på diskotek og ta en øl. Han spiste til og med pølser og skinke, sier Nazim (33) som fortsatt er nærmeste nabo til massedrapsmannens ekskone og hans tre døtre.
Han var nær nabo av mannen i flere år før familien splittet opp.
Politiet gjorde razzia
Utenfor leiligheten som kona og de tre døtrene bor, forsto
naboen Nazim at noe var galt ved 10-tiden fredag morgen.
Da kom det en rekke politifolk til den store blokka i Boulevard Henri Sappia. Det var slik naboene fikk vite at det var 31-åringen som sto bak udåden.
Fransk politi meldte fredag ettermiddag at 31- åringens fraseparerte kone også er tatt inn til avhør.
– Jeg fikk selvsagt sjokk, sier Nazim om nyheten.
Strøket der familien bodde før skilsmissen, som Naim mener skjedde for to år siden, betegnes som et normalt arbeiderstrøk.
– Folk går på jobben om morgenen og kommer hjem på
ettermiddagen. Dette er et meget rolig strøk, forteller han.
Andre naboer avviser å snakke on eks-konen og de tre barna.
– La oss være i fred, sier de.
Betegnes som stille - hilste ikke tilbake
Utenfor huset der drapsmannen bodde i Route de Torino har
politiet sperret av og det pågår ransaking av en stor kassevogn som står der. Først etter klokken 1530 fredag ble sperrebåndene fjernet.
Flere av naboene betegner 31 åringen som stille og
tilbaketrukken.
– Holdt seg for seg selv
Andre naboer forteller om en mann som holdt seg for seg selv. Jobben hans var å kjøre budbil eller frakte varer.
Han syklet til tider til jobb og naboene la merke til at han tok med seg sykkelen inn. Men ingen av dem Aftenposten traff på fredag hadde hatt noe sosial omgang med ham.
Men noen religiøs aktivist mente mange at han ikke var:
– Han gikk jo til og med i shorts, fortalte en til det franske nyhetsbyrået AFP.
Andre naboer forteller at han ikke hilste tilbake når de hilste på ham.
Et rolig kvartal
Leiligheten til drapsmannen ligger omkring fire kilometer fra
der kona og ungene bodde.
– Dette er et strøk hvor det er en blanding av folk, forteller Hicham til Aftenposten.
– Har det vært problemer med at ungdom reiser fra dette området og til Syria eller Irak som fremmedkrigere?
-Nei, ikke som jeg har hørt om. Det er selvsagt mange
muslimer her, men dette er et rolig kvartal. Vi har aldri hatt mye bråk. Se deg rundt. Du ser folk med røtter fra Tunisia og folk fra Portugal, sier han og peker rundt på forretningene i gatene.