Verden

Skyting ved turisthotell i Egypt

Væpnede menn angrep et turisthotell i Hurghada, Egypt fredag kveld. Ni nordmenn skal bo ved hotellet, ifølge Apollo.

Tre turister ble lettere såret da væpnede menn angrep hotellet fredag kveld. Det bodde ni nordmenn på hotellet.
  • Heidi Johnsen
  • Gunnar Kagge
    Journalist
  • Alf Ole Ask
    Journalist
  • Er du på stedet?Tips oss gjerne: Ring: 02286 SMS / MMS: 2286 E-post: 2286@aftenposten.no

Sykehuset i Hurghada bekrefter at to svensker og en østeriksk kvinne er skadet, skriver Svenska Dagbladet.

— Jeg lå inne på rommet mitt da jeg hørte høye skrik. Jeg gikk ut på balkongen og kunne se en mann vifte med et sort flagg med hvit skrift, sier Jon Torp (50) til VG.

Ifølge BBC skal angriperne ha kommet bærende på et IS-flagg.

Torp forteller til VG at han rygget inn på hotellrommet og derfra kunne høre hele 24 skudd fra hotellområdet.

Etter at alt hadde stilnet, gikk han ut og så seg rundt fra balkongen.

– Jeg kan se to menn som ligger urørlige på bakken her. Det er flomlys her nå så vi ser kroppene, en ligger her ute og ligger like innenfor resepsjonen, forteller nordmannen til VG.

Ni nordmenn ved hotellet

Det bor 90 turister fra Norden ved hotellet Bella Vista. Ni av dem er norske, opplyser Apollo til NTB. Halv elleve fredag kveld kunne de opplyse om at alle «deres» nordmenn er i god behold.

– Alle våre ni gjester er i trygghet. Ingen av dem ble såret, og alle er nå flyttet til et annet hotell, sier Apollos kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera til NTB.

Den norske ambassaden i Kairo jobber med å finne ut av om nordmenn er berørt av angrepet, forteller kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld i Utenriksdepartementet til Aftenposten.

Flere turister skadet

Det kom i løpet av fredag kveld sprikende opplysninger om antall skadede turister i angrepet.

Peter Browall, Apollos sjef i Sverige, bekrefter at én svenske rammet.

SVT fikk tidligere bekreftet fra sykehuset i Hurghada at en svenske er lagt inn med ytre skader etter å ha blitt angrepet med kniv, mens en østerriksk i 70-årene kvinne opereres. Hennes tilstand skal også være stabil. Nå skriver avisen at det er snakk om to svensker, en kvinne og en mann.

Fredag kveld verserte det mange rykter om hva som skal ha skjedd, og hvor mange som ble skadet.

Apollo i Danmark bekrefter overfor TT og Ritzau at en danske som var på hotellet, har skader. Det er imidlertid usikkert om dansken ble såret i angrepet, eller skadd på annet vis.

Ville kidnappe

Ifølge BBC sier egyptiske myndigheter at det var tre angripere, og at målet deres var å kidnappe turister. En av terroristene skal ha hatt et belte eller en vest med sprengstoff. BBC skriver at to av dem ble drept under angrepet.

Så langt er det få sikre kilder på hva som egentlig skjedde, og mange rykter.

Løp ned på stranden da hun hørte skudd

Danske Stine Bilde Hansen (28) endte med å løpe ned på stranden da skuddene begynte.

— Jeg går ut på balkongen for å se om det er stjerneklart, og idet jeg går ut, kan jeg se mange menn – hotellansatte – som løper rundt. Så begynner jeg å høre skudd, forteller Hansen til Danmarks Radio.

Hun løp ut sammen med sin reisevenninne og gjemte seg til skuddsalvene avtok. Dansk UD opplyser til Jylland-Posten at de undersøker opplysningene om at en danske er skadet.

Skal ha vært to eller tre angripere

Egyptisk stats-TV meldte 20.20 at angrepet var stanset, og at én av angriperne er drept — en 21-åring. Den andre skal ha blitt alvorlig skadet.

De sier det har vært snakk om to angripere som var væpnet med kniver og én selvmordsvest, men flere nyhetskilder melder om tre angripere. Selvmordsvesten skal ha blitt uskadeliggjort av politiet.

Angriperne skal ifølge flere kilder ikke ha kommet seg inn i selve hotellet, men ha blitt stoppet i resepsjonsområdet. De skal ifølge nyhetsbyrået Reuters ha kommet vannveien til turisthotellet Bella Vista Hotel.

Svenske Thomas Johning, 53, fra Trelleborg forteller til Expressen at hans datter ringte ham i 19-tiden og fortalte om angrepet.

— Hun og hennes datter hadde vært på vei tilbake til hotellet etter et restaurantbesøk da de ble stanset utenfor på grunn av skuddløsningen. De ble evakuert til en kafé i nærheten, sier Johning til Expressen.

Byen er rolig, forteller norsk kvinne

Når Aftenposten snakker med norske Haldis Fjeldberg ca. 21.20 fredag kveld, står hun utenfor hotellet. Hun har leilighet i Hurghada.

— Her er en god del biler, ellers er det rolig stemme og folk står og snakker med hverandre i grupper og følger med på nyhetene på mobilene. Det er en del politi på stedet og noen brannbiler. Ellers er det overraskende rolig, sier hun.

Hun forteller at gaten var avsperret, men at det nå bare er sperringer 5–10 meter fra hotellet.

— Det er en alvorlig stemning. Folk er redde og lurer på hva skjer med hverdagen. Om de har vi jobb i morgen. De er redde for fremtiden, sier hun.

Hun forteller at turismen livnærer de aller fleste i området.

— 90 prosent av befolkningen er helt avhengig av turistene. Hvis ikke folk kommer blir det en tragedie for tusenvis av mennesker her nede. Nå reiser vi hjem og tar en rolig kveld.

Hverken hun eller vennene mener å ha oversikt over hva som har skjedd.

— Det svirrer mange rykter, sier hun.

Tenkte det var sikrere enn London

Fjellberg spiste lunsj like ved hotellet tidligere i dag. Det ligger mange restauranter i gaten.

— Mange turister samles her, dette er en hovedgate for turistene, sier hun, og forteller at vennene nettopp i dag snakket om hvor trygge de føler seg her, mye tryggere enn om de hadde vært i Brussel eller London, sier Fjeldberg til Aftenposten.

Kyrre Runar Haugan er også i Hurghada, på et hotell et stykke unna derf angrepet fant sted.

— Vi har ikke hørt noe, hverken skudd eller sirener, sier han.

— Før vi reiste nedover snakket vi om terrortrussel. Menda venner spurte om vi var redde, svarte vi at det ikke er noe farligere her enn i Paris eller London.

Han sier at det er mange engstelige mennesker på hotellet. De får ikke annen informasjon enn den de finner selv på nettet. De skal være i byen til tirsdag, og håper situasjonen roer seg.

Kjær norsk destinasjon

Hurghada er et kjent reisemål for turister og ligger ved kysten av Rødehavet. Norske myndigheter fraråder ikke reiser dit.

– Utenriksdepartementet fraråder reiser til eller opphold som ikke er strengt nødvendig til Egypt, med unntak av Kairo og Alexandria og strekningen mellom disse byene, turistområdene ved vestsiden av Rødehavet (inkludert Hurghada) og Nildalen mellom Luxor og Abu Simbel samt reiser mellom disse delene av Nildalen og turiststeder ved Rødehavskysten, heter det i departementets reiseråd.

Turiststrømmen tilHurghada skal ha tatt seg opp før nyttår, da det landet 8000 europeiske turister. Det fleste fra Tyskland, men nordmenn utgjorde, ifølge Egypt Independent den tredje største gruppen.

Så sent som torsdag skjøt maskerte motorsyklister mot turister utenfor et hotell i Kairo. Ingen ble drept i dette angrepet.

Saken oppdateres.

Les også

  1. Skyting mot turistbuss i Kairo

  2. IS tar på seg ansvaret for angrep i Kairo