Verden

300 teateransatte mener politiet presset frem syreangrep-tilståelse

Mannen som tilsto syreangrepet på sin ballettmester, ble presset av politiet, hevder 300 teateransatte.

Pavel Dmitritsjenko fotografert i varetektsarresten i Moskva. Han sa i retten at det ikke var meningen å angripe Sergej Filin med syre, og kollegene tror ham. Foto: MAXIM SHEMETOV, Reuters/NTB Scanpix

 • Moskva
 • The Washington Post
 • Kathy Lally

Da en stjernedanser uventet tilsto å stå bak syreangrepet mot Bolsjojteatrets kunstneriske direktør, så det ut som en triumf for politiets arbeid. Man trodde teppet ville gå ned for et drama som hadde forferdet og grepet publikum. Men dette er Russland.

Sist tirsdag gikk 300 ballettdansere, scenearbeidere og funksjonærer ut med et åpent brev der de nektet å tro at deres fremragende ballettkollega Pavel Dmitritsjenko hadde utført forbrytelsen. De anklaget politiet for å ha presset frem tilståelsen, og de hevdet at bevisene virker forfalsket.

I brevet, som var stilet til president Vladimir Putin og til den russiske offentlighet, ba de om en uavhengig granskning for å finne den egentlige årsak til at noen kastet syre i ansiktet på Sergej Filin om kvelden den 17. januar.

Kan få beholde jobben

Det kom ingen umiddelbar reaksjon fra Kreml, men teaterets direktør Anatolij Iksanov fastslo at danseren ville få beholde jobben dersom han blir frifunnet i retten, trass i tilståelsen.

Syreangrepet har utløst intet mindre enn en nasjonal sjelegranskning i Russland. Mange snakker om at forbrytelsen er en metafor for den måten korrupsjon, kameraderi og kynisme infiserer dagliglivet her i landet.

Uansett hva som har foregått i det verdensberømte teatret – den tidligere kunstneriske direktøren Aleksej Ratmanskij kalte det en kloakk-kum – så er det blitt betraktet som et speilbilde av hele samfunnet.

— Dessverre har det vært mange eksempler i vårt lands og vårt samfunns historie på at resultatet som etterforskerne behøvde, ble fremskaffet ved ulovlige metoder, heter det i brevet fra Bolsjoj-ensemblet. De legger til at det ofte er skjedd at bevis har vist seg å være forfalsket.

Lyder sannsynlig for mange

Brevskriverne kaller politiets konklusjoner for forhastet, hevder at bevisførselen er lite overbevisende og at tilståelsen er kommet som resultat av press. Dette er påstander som mange russere, ut fra til dels dyp mistro mot offisielle etater, finner sannsynlige.

Politiet opplyste at den 29 år gamle danseren Dmitritsjenko innrømmet å ha betalt en 35 år gammel tidligere straffange rundt 7500 kroner for å utføre syreangrepet. Han ble vist frem på TV og virket sliten og uflidd.

Da Dmitritsjenko ble fremstilt i retten, trakk han seg tilbake i forhold til tilståelsen, og sa at han bare hadde snakket om å få banket opp Filin, men ikke å angripe ham med syre.

Danseren ble fremstilt som om han hadde et horn i siden til Filin på grunn av fordelingen av roller, gasjer og bonuser. Etterforskerne hevdet at Dmitritsjenko var opprørt fordi hans kjæreste, også hun Bolsjoj-danser, ikke fikk avansere raskt nok på scenen.

Opereres i Tyskland

Leger i Tyskland har forsøkt å gi Filin synet tilbake, men det er ikke helt klart hvor vellykket operasjonene har vært. I et intervju med TV-senderen Russia 24 sa Filin at Dmitrisjenko hadde vært hissig mot ham, men at de aldri hadde hatt noen åpen konflikt.

De 300 brevskriverne sier at de støtter både Filin og Dmitritsjenko, som begge er store kunstnere med karrièrer og berømmelse uløselig knyttet til institusjonen Bolsjoj. Teaterets renommé er blitt skadet på grunn av uklarhet om dette angrepet. Dette handler om russisk kultur som helhet, sier de.

Norsk enerett: Aftenposten

 1. Les også

  Krimdrama ved Bolsjoj ruller videre i Moskva

 2. Les også

  Bolsjoj-sjef risikerer å miste synet

 3. Les også

  Angrepet med syre etter maktkamp i balletten

Sergej Filin ble filmet av RenTV på sykehuset i Moskva etter å ha gjennomgått en 15 timer lang operasjon. Foto: AP Photo/RenTV

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kulturministeren fikk vodkaen i vrangstrupen på grunn av balletten med den homofile danseren. Nå er regissøren arrestert.

 2. VERDEN

  Tror eksspionen og datteren ble forgiftet i sitt eget hjem

 3. VERDEN

  Britiske PA melder at mistenkte i Skripal-forgiftning er identifisert som russere

 4. VERDEN

  Britisk-russisk politisk maktspill i ferd med å blusse opp igjen etter ny forgiftning

 5. VERDEN

  Diana (16) ble voldtatt på hyttetur av Sergej. Da voldtektsmannen ble dømt, startet jakten på offeret.

 6. SPORT

  Hvor var du da Putin brakk staven?