PST ønsker å straffeforfølge norsk-svensk fremmedkriger

En profilert norsk-svensk fremmedkriger og IS-rekrutterer er pågrepet i Syria, melder SVT.

Michael Skråmo ble ifølge SVT pågrepet mandag i Syria mandag.

– Han er en norsk borger som vi har etterlyst internasjonalt for pågripelse, og han er siktet for deltagelse i en terrorgruppe (ISIS), sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til VG.

Michael Skråmo ble ifølge den svenske TV-kanalen pågrepet mandag av den kurdiske YPG-militsen i området rundt byen Baghouz, det siste IS-kontrollerte området i Syria som nå er i full oppløsning.

Dette får Aftenposten også bekreftet fra en kilde som har vært i kontakt med Skråmo etter pågripelsen. YPG har foreløpig ikke bekreftet opplysningene.

– Vi kjenner ikke omstendighetene rundt pågripelsen, som heller ikke er bekreftet. Derfor er det for tidlig å si noe om den videre prosessen. Hans virksomhet før han dro ned til Syria og hans virksomhet der nede kan vi ikke si noe om på dette tidspunkt, sier Hugubakken til VG.

Ukjent for UD

Etter det VG kjenner til, ser ikke PST på Skråmo som en person som var del av det norske islamistmiljøet. Skråmo hadde sitt nettverk i Sverige. Han er ifølge ABC Nyheter født og oppvokst i Göteborg med norske foreldre.

– Han er egentlig norsk statsborger, han har ikke noe svensk statsborgerskap selv om han har vært hjemmehørende her tidligere. Så det er ikke sikkert at det er vi som skal kommentere dette. Siden det virker som om han ikke er pågrepet av noen stat, vet jeg ikke hvilken myndighet som har hånd om ham ennå, sier pressesjef Patric Nilsson i det svenske utenriksdepartementet til Aftonbladet.

Norske UD har ikke kjennskap til Skråmo.

– Vi vet ikke noe om denne saken. Vi er kun kjent med den gjennom mediene, sier konstituert underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

Les også

Klart for første dom der kvinne fra Norge er tiltalt for deltakelse i IS

Heller død enn overgivelse

Senest i februar opplyste et familiemedlem av Skråmo til Expressen at han heller var villig til å dø ennå overgi seg.

– Generelt når det gjelder norske fremmedkrigere som pågripes der nede, så ønsker vi å straffeforfølge alle vi mener det er grunnlag for, påpeker han.

Om lag 3.000 mennesker, både sivile og IS-krigere, har de siste dagene flyktet fra Baghouz på grunn av den pågående offensiven som den USA-støttede SDF-styrken driver.

Profilert fremmedkriger

Skråmo er en av de mest profilerte norsk-svenske fremmedkrigerne som har reist til Syria for å slutte seg til IS. Ifølge svenske medier har han drevet utstrakt propagandavirksomhet og oppfordret til terrorangrep i Sverige. Han skal også aktivt ha rekruttert andre fremmedkrigere.

Skråmo har ifølge Expressen syv barn, hvorav av tre født i Syria. Skolekamerater har tidligere fortalt at han var veldig interessert i hiphop i skoletiden, før han flyttet til Egypt i 2005 og begynte å studere arabisk og religion. Etter dette konverterte han til islam og sluttet seg etter hvert til ekstremistiske ideologier.