Iran hacket telefonen til Netanyahus fremste utfordrer. Derfor er det blitt en brennhet sak i valget.

ISTANBUL (Aftenposten): Hacking, lekkasjer og korrupsjonsanklager hagler i den israelske valgkampen. Benjamin Netanyahu kan igjen få overtaket.

Benny Gantz var ved Gaza da han måtte innkalle til pressekonferanse for å avdramatisere hackingen av telefonen sin. Opptredenen foran et piggtrådgjerde er blitt kritisert.

I flere uker har Benjamin Netanyahus tid som statsminister sett ut til å gå mot slutten. Hovedutfordreren, den sentrum-venstreorienterte eksgeneralen Benny Gantz, har bygget en solid koalisjon, og det nydannede partiet hans, Kahol Lavan, (Blå og Hvit-partiet) har ledet på meningsmålingene.

Men nå har den tidligere forsvarssjefen fått et skudd for baugen.

Statsministerkandidatens telefon ble hacket av Iran

Det israelske sikkerhetspolitiet, Shin Bet, orienterte Gantz for fem uker siden om at telefonen hans var blitt hacket av iransk etterretning, meldte Kanal 12 torsdag i forrige uke.

Shin Bet mener iranerne har fått tilgang til Gantz’ personlige informasjon og korrespondanse.

Gantz’ parti er blitt skapt under selve valgkampen. Koalisjonen som samler en tidligere finansminister og tre tidligere forsvarssjefer, har fått navnet Kahol Lavan (Blå og Hvit).

– Benny Gantz er ikke saken her

Gantz forsøkte dagen etter å avdramatisere meldingen ved å kalle det hele for «politisk sladder». Han avviste at hackingen innebar noen sikkerhetsrisiko eller at han kunne være utsatt for forsøk på utpressing, melder Reuters.

Men Gantz’ opptreden foran et piggtrådgjerde ved Gaza så ikke bra ut, mener en kommentator i den venstreorienterte avisen Haaretz.

– De tre ledende partnerne i partiet hans, Yair Lapid, Gabi Ashkenazi og Moshe Ya’alon, var påfallende fraværende under den hastig innkalte pressekonferansen, skriver avisens korrespondent Anshel Pfeffer.

De fire lederne i Kahol Lavan. Fra venstre Moshe Yaalon, Benny Gantz, Yair Lapid og Gabi Ashkenazi.

Anklager Netanyahu for lekkasjer

Nyheten om hackingen er blitt etterfulgt av en heftig krangel om hvordan den kom offentligheten for øre. Gantz’ parti har påpekt at både Shin Bet og det nasjonale cyberdirektoratet hører direkte under Statsministerens kontor.

Partiet Kahol Lavan har bedt riksadvokaten om å granske saken og skriver i et brev til riksadvokaten at statsminister Netanyahu kan ha begått et tillitsbrudd av verste sort, ifølge The Times of Israel.

Likud benekter at de har hatt noe med saken å gjøre. I en valgvideo går de til motangrep.

– Dette er et forsøk fra Gantz og Lapid på å lede oppmerksomheten bort fra det faktum at det iranske regimet støtter dem og at de støttet atomavtalen med Iran mens Netanyahu kjempet mot den, heter det i videoen.

Også telefonen og datamaskinen til tidligere statsminister og Arbeiderparti-leder Ehud Barak skal ha blitt hacket.

Tidligere statsminister ble også angrepet av hackere

Kanal 12 fulgte søndag opp med en avsløring om at den tidligere Arbeiderpartilederen og statsministeren Ehud Baraks telefon og datamaskin er blitt hacket. Datainnbruddet skal ha blitt oppdaget for cirka et halvt år siden.

De som gjennomførte hackerangrepet, skal ha solgt informasjonen de fant til Iran, ifølge TV-stasjonens rapport. Det skal ikke ha vært viktig informasjon som kom på avveie.

Israel kjøpte ubåter for 17 milliarder kroner. Flere som var involvert i våpenkjøpet er blitt anklaget for korrupsjon. Nå anklages også statsminister Benjamin Netanyahu for å ha tjent 38 millioner kroner på affæren. Det til tross for at politiet tidligere ikke har rettet mistanke mot ham.

Hevder Netanyahu fikk 38 millioner kroner for ubåthandel

Gantz forsøker denne uken å komme på offensiven ved å kreve offentlig granskning av Israels kjøp av tyske ubåter.

Våpenkjøpet for 17 milliarder kroner har lenge vært knyttet til mistanker om korrupsjon, blant annet mot statsminister Benjamin Netanyahus advokat. Netanyahu er tidligere ikke blitt anklaget av politiet for å ha gjort noe galt i denne saken, men i forrige uke ble det hevdet i et TV-program at statsministeren kan ha tjent 38 millioner kroner på affæren.

Gantz’ parti mener det er påfallende at historien om hackingen av telefonen hans kom dagen etter TV-programmet om ubåthandelen. De mener historien ble lekket som en avledningsmanøver.

Likud avviser alt og hevder Gantz har mistet dømmekraften.

Les også

Overraskende valgvinner i Israel: Marihuana.

Veien til makten er lang for Gantz

Det er ennå tre uker igjen til valget den 9. april, men Benny Gantz og Kahol Lavan kan ha mistet initiativet.

De siste meningsmålingene viser for første gang at Netanyahus Likud slår Gantz’ Kahol Lavan. Mens Likud ligger an til å få 31 mandater, ligger Kahol Lavan an til å få 30 mandater i nasjonalforsamlingen.

Fremgangen på meningsmålingene kommer til tross for at den israelske riksadvokaten har anbefalt tiltale mot Netanyahu for flere tilfeller av korrupsjon, bedrageri og misbruk av tillit.

Likud er dessuten det partiet som ligger best an til å klare å bygge en koalisjon som får flertall. Ved å samarbeide med en rekke partier på høyresiden, ligger Likud an til å kunne samle en koalisjon med 63 av de 120 mandatene i Knesset, skriver Jerusalem Post. Kahol Lavan ligger foreløpig an til kun å nå 57 mandater selv om de får med seg de arabiske partiene som når over sperregrensen.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.