Verden

Regjeringskrise avverget i Tyskland

Tysklands statsminister Angela Merkel og innenriksminister Horst Seehofer er blitt enige om et kompromiss i asylstriden. Dermed er regjeringskrise unngått.

  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Etter en bitter strid som truet med å velte Merkels regjering, ble de to blant annet enige om at det skal bygges transittmottak for asylsøkere som er registrert i andre land, på grensa mellom Tyskland og Østerrike. Derfra skal de sendes direkte tilbake dit de er registrert.

– Vi har kommet fram til enighet, sa Seehofer, som også kunngjorde at han dermed fortsetter som innenriksminister i Merkels koalisjonsregjering. Da hadde han sittet flere timer i forhandlinger med Merkel.

- Det er virkelig et godt kompromiss, sier Merkel etter krisemøtene som kunne ha endt med at regjeringskoalisjonen brøt sammen.

Etter et møte i CSU i München søndag der striden ble drøftet, truet Seehofer, som også er CSUs leder, med å trekke seg om ikke Merkel og CDU skjerpet landets asylpolitikk.

Mot alenegang

CSU krevde at asylsøkere som har registrert seg i andre EU-land, skal stanses på grensa og deporteres umiddelbart. Merkel er motstander av en slik alenegang og vil ha en felleseuropeisk løsning.

Seehofer sa ingenting til pressen da han kom til møtet med Merkel mandag, men tidligere sa han til avisa Süddeutsche Zeitung at han var presset inn i en uholdbar situasjon.

– Jeg vil ikke la meg sparke av en statsminister som kun er statsminister på grunn av meg, sa han, tydeligvis med referanse til CSUs gode valgresultat i Bayern.

Nord-Afrika

Under fredagens EU-toppmøte ble det enighet om å opprette en rekke mottak i land som grenser til Middelhavet, for raskt å avgjøre hvem av dem som ankommer som har krav på asyl. Disse vil bli sendt videre til andre medlemsland.

EU-toppene skal også vurdere å opprette mottak i nordafrikanske land, for å skille ut hvem som har beskyttelsesbehov og i samarbeid med FN hente kvoteflyktninger fra disse.

Det forslaget har høstet sterk kritikk, men Seehofer var ikke fornøyd og ville uansett ha strengere tysk grensekontroll. Merkel mente EUs beslutning innfrir CSUs krav, noe Seehofer ikke var enig i.

Krisemøter i helgen ga ingen løsning, og mandag møttes de igjen i et forsøk på å berge regjeringskoalisjonen.

Regjeringen kunne falt

Dersom Seehofer gjorde alvor av sin trussel om å beordre stenging av grensa, vil han blitt avskjediget. Da ville CSU trukket seg fra regjeringen, som dermed ville falt. Om han selv hadde trukket seg fra regjeringen, var det uklart om CSU ville slått følge.

Tidligere utenriksminister Sigmar Gabriel, som tilhører det tredje partiet i regjeringen, Sosialdemokratene (SPD), er sterkt kritisk til CSUs kompromissløse linje i asylstriden.

– Seehofer har gjort regjeringen arbeidsudyktig. Han har tatt hele Tyskland og Europa som gisler. Alt dette skader på uhørt vis demokratiet, tvitrer Gabriel.