Verden

ISIL kan havne på FNs liste over krigsforbrytere i Syria

Krigere fra ISIL kan bli lagt til FNs liste over krigsforbrytere i Syria, skriver BBC.

ISIL skal ha være innvolvert i harde kamper i provinsen Raqqa i Syria de siste dagene. ISIL er pekt ut av den norske forskeren Lars Gule som den mest sannsynlige trusselen bak PSTs terroralarm.
  • Ragnhild Aarø Njie

— Krigere fra Den Islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) kan bli lagt til FNs liste over krigsforbrytere i Syria, sier FN-granskeren Paulo Pinheiro, som leder FNs undersøkelseskommisjon i Syria, ifølge BBC.

ISIL, som formelt har endret navn til Den islamske staten (IS), har blitt pekt ut som den mest sannsynlige trusselen bak PSTs terroralarm.

Utsagnet gjelder en foreløpig konfidensiell liste som FNs sikkerhetsråd og journalister skal ha fått tilgang til på fredag.

— ISIL er gode kandidater til listen, skal Paulo Pinheiro ha uttalt og vist til at den militante gruppen blant annet har utført offentlige henrettelser og korsfestelser.

Folk fra begge sider av konflikten i Syria kan havne på listen, som fortsatt er under utforming av undersøkelseskommisjonen.

  • Les også: Nordmenn klatrer i ISIL-hierarkiet
  • Jeg kan forsikre dere om at vi samler inn informasjon om gjerningsmenn fra alle sider, inkludert ikke-statlige væpnede grupper og ISIL, fortalte FN-granskeren videre.

— Begge sider gjør forferdelige ting, og de vil fortsette hvis de ikke blir stilt til ansvar.

I tillegg til ISIL har Pinheiro pekt ut ledere i syrisk etterretning og i fengsler, militærsjefer som har brukt sivile som mål, flyplasser som har stått for utskytninger av bombeangrep og bevæpnede grupper og individer som har vært involvert i å "angripe og fordrive sivile".

Siden i mars 2011, da opprøret mot president Bashar al-Assad startet, har minst 170.000 mennesker blitt drept, en tredjedel av dem sivile, og over 9 millioner er drevet på flukt.

Flere slutter seg til ISIL

Videre skriver BBC at ISIL kontrollerer store deler av territoriet i det nordlige Syria og i Irak. De siste dagene skal ISIL ha deltatt i harde kamper mot den syriske regjeringen i Raqqa-provinsen.

Representanter fra ISIL skal fredag ha uttalt at de har tatt over kontrollen av en stor militærbase i utkanten av Raqqa. Samtidig skal de ha frigjort bilder av at de halshugde soldater etter at vant slaget om militærbasen, som skal være den største i det nordøstlige Syria.

Menneskerettighetsetterforsker Karen Koning AbuZayd har advart mot at fler og fler syriske opprørere forlater gruppene sine for å bli med i "ISILs kompromissløse opprør".

ISIL er beskyldt av menneskerettighetsgrupper for å ha utført henrettelser, bortføringer og drap, etter at de i forrige måned lanserte sin offensiv og proklamerte et "kalifat" som omfatter deleler av Syria og Irak.

FNs undersøkelseskommisjon i Syria ble startet opp i september 2011 for å kunne samle inn vitneutsagn, satellittfotografier og annen informasjon som kan dokumentere menneskerettighetsbrudd i konflikten.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)