Trump har undertegnet direktiv som skal hindre at migranter fratas barn

USAs president Donald Trump har undertegnet et direktiv som skal forhindre at ulovlige innvandrere blir fratatt barna sine.

Her signerer Donald Trump direktivet som skal hindre at migrantfamilier skilles fra hverandre.
USAs president Donald Trump. Foto: AP / Alex Brandon / NTB scanpix

– Vi ønsker å holde familiene samlet, sa Trump til pressefolk i Det hvite hus tidligere onsdag.

Presidenten har hele tiden sagt at han ikke kan reversere praksisen som har ført til at en rekke migrantfamilier er blitt splittet. Nå har han snudd.

Ordren er en såkalt «executive order», en juridisk bindende instruks for departementer og andre statlige instanser.

– Vi undertegner et direktiv om en liten stund, sa presidenten da det ble klart at han ville endre den omstridte praksisen.

Holder familier samlet

Ifølge teksten i direktivet instruerer Trump forsvarsdepartementet til å huse migrantfamilier som er blitt pågrepet, skriver Reuters.

Migrantfamilier som blir pågrepet sammen når de tar seg ulovlig inn i USA, skal ifølge direktivet holdes samlet. Det er så langt uklart hvor lenge de skal være samlet.

Saker hvor barn og foreldre er involvert blir også de mest prioriterte sakene.

Snuoperasjon

At Trump valgte å undertegne direktivet, tyder på at han er blitt presset til å gjennomføre en politisk snuoperasjon. Tidligere har han hevdet at det måtte gjøres vedtak i Kongressen for å endre behandlingen av migrantbarna.

Presidenten håper Kongressen vil gjennomføre endringer i USAs innvandringspolitikk som omfatter mye mer enn behandlingen av ulovlige innvandreres barn.

To forslag som skal behandles torsdag, omfatter blant annet finansiering av muren som Trump vil bygge langs grensa mot Mexico.

Foreldre og barn

Tidligere onsdag meldte flere medier at Kirstjen Nielsen, USAs minister for innenlandsk sikkerhet, jobbet med et utkast til et direktiv. Det vil gjøre det mulig å internere migrantbarn sammen med sine foreldre, ifølge nyhetsbyrået AP.

Trump-regjeringen har den siste tiden fått massiv kritikk både av politiske motstandere og republikanske partifeller for å ta barn fra innvandrere som kommer ulovlig til USA.

Voksne innvandrere er blitt satt i varetekt, men i USA er det ikke lov å plassere barn i varetektsfengsel. Barn av ulovlige innvandrere er derfor blitt plassert i egne interneringssentre.