USAs president Donald Trump stempler EU som «fiende»

EU, Russland og Kina er alle USAs fiender på ulike måter, sier USAs president Donald Trump i et intervju med CBS News i Skottland.

USAs president Donald Trump og førstedame Melania ankom Glasgow fredag.
  • og NTB

Journalisten ber Trump om å utpeke hvem han mener er hans «største globale fiende akkurat nå».

– Vel, jeg mener vi har mange fiender. Jeg mener EU er en fiende, se hva de gjør med oss innen handel. Nå skulle du ikke trodd det om EU, men de er en fiende, sier Trump til CBS.

– Russland er en fiende i visse henseender. Kina er en fiende økonomisk, helt klart en fiende. Men det betyr ikke at de er slemme. Det betyr ingenting. Det betyr at de er konkurransedyktige, sier presidenten i intervjuet, som ble gjort på Trumps golfanlegg i Skottland lørdag.

USA er midt inne i en handelsstrid med blant andre EU og Kina etter at Trump innførte høy toll på en rekke varer på grunn av amerikanernes handelsunderskudd med omverdenen.

Trump møter mandag Russlands president Vladimir Putin til toppmøte i Finland etter å ha tilbrakt helgen i Storbritannia. Tidligere i uken var han på NATO-toppmøte med regjeringssjefer fra blant annet EU. Der tok Trump et nytt oppgjør med de NATO-allierte som han mener bruker for lite penger på forsvar.