Verden

Nok en gang står Donald Trump i sentrum av en skandale, men hans partifeller støtter ham fremdeles. Hvorfor?

Donald Trump holder på å ro seg ut av nok en politisk storm. Overveldende støtte blant republikanere og hans stilling i partiet har hjulpet ham på vei.

På tirsdag forklarte Donald Trump at han ble misforstått under pressekonferansen med Vladimir Putin. – Jeg tror det kanskje reddet situasjonen for ham foreløpig, sier Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).
  • Pål A. Solheimsnes
    Journalist

«Svakt», «skammelig» og «avskyelig» var noen av reaksjonen i USA da Donald Trump virket å tro på Vladimir Putin fremfor egne etterretningstjenester på mandag.

Men tilsynelatende koster ikke saken Donald Trump noe, hverken i popularitet eller politisk.

Stiller seg bak presidenten

Etter at Trump fremsto utydelig foran Putin, var det særlig blant republikanske senatorer han ble kritisert, skriver New York Times. Det var bare én senator som tydelig støttet ham.

≈Men tonen i partiet ble en annen da Trump sa at han hadde blitt misforstått etter at han kom hjem.

Da stilte han seg bak etterretningstjenestenes vurdering: Russland blandet seg inn i det amerikanske valget.

– Jeg skulle ønske han kunne sagt det foran president Putin og verden, men jeg tar ham på ordet om han sier at han snakket feil, absolutt, sa den republikanske senatoren Rob Portman.

– Jeg skulle ønske Trump kunne sagt det foran president Putin og verden, men jeg tar ham på ordet om han sier at han snakket feil, sa den republikanske senatoren Rob Portman om at Trump et døgn etter møtet med Putin sa at han støttet etterretningstjenestene sine.

Blant republikanske politikere som er kandidater til Senatet under mellomvalget i høst, sier mange at de stiller seg bak Trump, ifølge flere nyhetsnettstedet Axios har snakket med. Det skal stemmes over kandidater til rundt en tredjedel av de 100 plassene i Senatet.

«I valgkampen lovet Donald Trump det amerikanske folket at han skulle reparere det iskalde forholdet til Moskva og holde USA ute av kriger. Trump holder sine løfter, og enda viktigere: Han holder oss trygge», skriver Kelli Ward fra Arizona.

Leverer på politikken

Trump har flere ganger sluppet unna med uttalelser som for de fleste andre politikere trolig ville vært slutten på deres politiske karrierer.

Det er det to grunner til, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS):

– Trump har en ganske stor del av velgermassen i Det republikanske partiet bak seg. De fleste av de republikanske politikerne vil ikke kunne vinne valg om ikke Trump-fraksjonen er med dem.

Nesten 90 prosent av republikanske velgere mener Trump gjør en god jobb, ifølge tall fra Gallup.

Noen av republikanerne som har vært mest skarpe i sin kritikk av Trump har vært politikere som Jeff Flake, som ikke stiller til gjenvalg, og John McCain, som er dødssyk.

Vladimir Putin og Donald Trump hadde et over to timer langt møte sammen, med kun tolker til stede, under toppmøtet i Helsingfors.

Meningsmålinger viser at presidentens reise til Helsingfors og den påfølgende mediestormen, har hatt liten og kanskje ingen effekt på hans oppslutning blant velgerne. Drøyt 40 prosent av amerikanere har støttet Donald Trump jevnt og trutt gjennom den siste uken, ifølge statistikksiden FiveThirtyEight

– Oppi alt har Trump levert på politikken. Særlig innenfor skattepolitikk og valg av høyesterettsdommere, sier Melby.

– Dette gjør at Trump har en slags godvilje å gå på hos politikerne i partiet.

USA-kjenner Hilde Restad tror at kontroversene rundt president Trump fisler ut i ingenting også denne gangen.

Ser paralleller til Charlottesville

Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole, sammenligner Trumps uttalelser etter møtet i Helsingfors med Charlottesville-saken.

– Når Trump gjør noe dumt, slik han ofte gjør, kommer fordømmelsene fra mange hold fort. Når han gjør noe veldig dumt, slik som nå eller i Charlottesville-saken, kommer det sterke reaksjoner også fra det republikanske partiet. Men bare de får noe som ligner på en unnskyldning, roer det seg, sier Restad.

Det er mye republikanerne kunne gjort. For eksempel kunne senatet vedtatt en resolusjon mot Trump – eller sterkere: Kongressen kunne vedtatt at en såkalt «censure», et vedtak som fordømmer presidenten sterkt, men likevel lar ham bli sittende.

– Men vi ser gang på gang at det blir med retorikken fra partiets side, oppsummerer hun.

Restad tror det hele nå bare fisler bort i ingenting.

– Hvor viktig er forholdet til Russland for republikanerne?

– Tja. Mitt Romney sa i 2012 at Russland er den største trusselen mot USA. Republikanerne har altså beveget seg fra dette til å se Russland som en slags alliert. Det er et veldig raskt og stort skifte, selv om også en del fortsatt står på Romneys og John McCains linje, påpeker Restad.

Svein Melby er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Kan kreve høringer

Likevel er det noen som har fått nok:

«Demningen brister omsider. Takk og lov», sa den republikanske senatoren Bob Corker på tirsdag etter Trumps pressekonferanse.

Han tar til orde for at Kongressen skal utøve sin lovgivende makt og ta tilbake kontroll, uten at han spesifiserer hvordan.

Corker stiller heller ikke til gjenvalg i høst.

– Bob Corker sitter på lederskapet i utenrikskomiteen og vil kunne kreve å få svar fra medlemmer av Trumps administrasjon, sier Svein Melby.

Den republikanske senatoren Bob Corker har makten til å kalle inn flere fra Donald Trumps stab inn til høring i Senatets etterretningskomité.

Demokratene har fremmet krav om at mellom andre utenriksminister Mike Pompeo skal komme på høring.

Han sier at selv om roen virker å ha lagt seg i Det republikanske partiet, vil det kunne komme mer informasjon om møtet Trump og Putin hadde på tomannshånd som kan forstyrre dette.

– Jeg sitter med en bestemt følelse av at vi ikke har sett det siste i denne saken, sier Melby.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Vladimir Putin
  3. Amerikansk politikk
  4. USA