Litauen ber amerikansk butikkjede droppe T-skjorter: Kaller dem «symboler på massedrap»
Litauens ambassadør i USA ber den store butikkjeden Walmart slutte å selge T-skjorter med hammer og sigd.
I Walmarts nettbutikk annonseres de røde skjortene for 18 dollar – tilsvarende omtrent 150 kroner. På brystet er velkjente symboler fra Sovjet-tiden: hammer, sigd og stjerne, samt bokstavene CCCP, den russiske forkortelsen for Sovjetunionen.
Dette har ikke falt i god jord hos myndighetene i Litauen, et av landene som ble styrt fra Moskva i Sovjet-tiden.
Følelsesladet brev
Landets USA-ambassadør har skrevet brev til Walmarts toppsjef der han ber varehuskjeden trekke tilbake T-skjortene. Brevet er også publisert på Twitter av landets utenriksdepartement.
– Da Sovjetunionen okkuperte Litauen, ble hundretusener av våre innbyggere drept, fordrevet, torturert, voldtatt og skilt fra sine familier, skriver Rolandas Krisciunas.
Ambassadøren sier disse forbrytelsene ble begått under nettopp de symbolene Walmart nå bruker på T-skjorter og enkelte andre produkter.
– Smertefull gjenklang
– Avgjørelsen om å vise frem og markedsføre disse symbolene på massedrap av uskyldige hverken kan eller bør ansees som en vanlig forretningsbeslutning. Slike symboler gir en smertefull gjenklang i mange århundrer, mener ambassadøren.
Walmart er verdens største selskap målt i omsetning og har nesten 12.000 butikker i 28 land. Med 2,3 millioner ansatte er firmaet verdens største private arbeidsgiver.
Krisciunas tror, ifølge brevet, ikke at Walmarts «lederskap med vilje har valgt å fornærme millioner av ofre og deres etterkommere», men ber like fullt om at varene trekkes tilbake. Tidligere har landet lyktes med å få Adidas til å trekke tilbake et lignende produkt.
Forbudt i landet
Litauen var innlemmet i Sovjetunionen fra 1944 til 1990, da Sovjetunionen gikk i oppløsning. Landet har i ti år hatt et strengt forbud mot sovjetiske symboler, på samme måte som at nazisymboler er forbudt i enkelte land. I USA, der Walmart har sitt hovedkvarter, avgjorde USAs høyesterett i 1919 at slike forbud er i strid med grunnloven.
– Uvitenhet og kynisme
Også andre enn litauerne har reagert skarpt på symbolbruken. Parlamentarikere i alle de tre landene har skrevet protestbrev til butikkjeden.
Mari-Ann Kelam, en tidligere parlamentariker i Estland, kommenterer saken hos den konservative tenketanken Acton Institute. Hun synes det er svært urovekkende og støtende at Walmart og andre forhandlere markedsfører sovjetiske symboler som «kule».
– Å ta lett på ugjerninger begått i kommunismens navn viser uvitenhet og kynisme, mener hun. Kelam sier hennes venner spør om når selskapet kommer med hakekorsskjorter.
Walmart har ennå ikke kommentert saken og heller ikke besvart Aftenpostens henvendelser.