FN fordømmer Israels maktbruk mot sivile i Gaza

Avstemningen i FNs hovedforsamling ga et stort flertall til å fordømme Israel for volden på Gaza. USA fikk ikke flertall til å fordømme Hamas for det samme.

Palestinske demonstranter løper fra tåregass på Gaza forrige uke. FN fordømmer nå Israels maktbruk.

Avstemningen i FNs hovedforsamling ga et stort flertall til å fordømme Israel for volden på Gaza. USAs forslag om å fordømme Hamas for det samme ble avvist.

Resolusjonen ble stemt gjennom med 120 stemmer for og 8 imot. 45 avsto fra å stemme.

Hovedforsamlingen stemte over et kuwaitisk resolusjonsutkast, som langt på vei er identisk med utkastet USA la ned veto mot i Sikkerhetsrådet.

Resolusjonen krever også at det «straks tas steg i retning av å oppheve stengingen og restriksjonene Israel har innført» på Gazastripen, men «beklager også at det avfyres raketter fra Gazastripen mot sivile områder i Israel».

Avviste USA-forslag

Resolusjonsutkastet har møtt sterk motstand fra USA, som kaller det «fundamentalt ubalansert».

– Det ignorerer grunnleggende sannheter om situasjonen i Gaza, skrev USAs FN-ambassadør Nikki Haley før avstemningen, som fastholder at Hamas bærer ansvaret for tap av menneskeliv når israelske soldater skyter mot demonstranter.

FNs hovedforslamling fordømmer Israels maktbruk, men vedtak i forsamlingen er ikke binende for FNs medlemsland. Den myndigheten ligger i Sikkerhetsrådet. Arkivfoto: Mark Lennihan / AP / NTB scanpix

USA krevde at resolusjonen også fordømmer Hamas for å skyte raketter mot Israel og for å oppfordre til voldshandlinger langs grensegjerdet, «og dermed sette sivile i fare». Det ble avvist av hovedforsamlingen.

128 drept

Siden slutten av mars er 128 palestinere drept, de aller fleste ubevæpnede demonstranter som er skutt av israelske skarpskyttere på den andre siden av det tungt bevoktede grensegjerdet mellom Gazastripen og Israel.

13.000 ubevæpnede demonstranter er såret, 3.600 av dem etter å ha blitt skutt.