Katastrofemålinger for de svenske «sossarna»

Under fire måneder før valget er det bunnmålinger for de svenske sosialdemokratene.

Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Svenske aviser nøler ikke med å kalle det katastrofemålinger for partiet som har vært giganten i svensk politikk.

Forrige helg kom en fersk meningsmåling fra SIFO som viste tilbakegang for Sosialdemokratene (S) og fremgang for Sverigedemokraterna (SD). På målingen får Sosialdemokratene 25,2 prosent, en tilbakegang på 3,2 prosentpoeng siden valget i 2014. Sverigedemokraterna får en oppslutning på 18,7 prosent, frem 3,9 prosentpoeng.

Nye målinger denne uken bekrefter bildet. Ifølge svenske kommentatorer er en oppslutning på rundt 25 prosent historisk dårlig for partiet så kort tid før et valg. Partiet har ikke ligget så lavt på to år, ifølge nettstedet Omni.

Strammere innvandringspolitikk

Partiet har den siste tiden strammet inn sin innvandringspolitikk. Partiet har sett at mange av dets velgere har gått over til Sverigedemokraterna, og nå vil det forsøke å få dem tilbake. Men de siste målingene er gjort etter at «sossarna» erklærte at de ville stramme inn flyktningpolitikken ytterligere.

Ikke alle i partiet er begeistret over disse innstramningene. I tillegg gjorde Socialdemokraternas partileder, statsminister Stefan Löfven, en svak opptreden i en partilederdebatt nylig.

Politisk kommentator Göran Eriksson i Svenska Dagbladet (SvD) skriver at de elendige resultatene vil skape strid i partihovedkvarteret om strategien fremover.

«Strategien har allerede skapt konflikt innenfor Socialdemokraterna, og denne målingen vil utløse et intellektuelt slagsmål i partitoppen og valgledelsen om akkurat dette», skriver Eriksson om veivalgene i innvandringspolitikken.

Splittet parti

Sveriges Radios kommentator Tomas Ramberg mener at sosialdemokratene gjennom sin nye strategi har prøvd å nå velgere som vingler mellom Socialdemokraterna og Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna og partileder Jimmie Åkesson tar velgere både fra Socialdemokraterna og Moderaterna.

«De sosialdemokratiske strategene ser for seg en gruppe velgere som er blitt sverigedemokrater på grunn av innvandringsspørsmålet, men som tenker som sosialdemokrater i fordelingspolitikken», skriver han.

Men han spør om det faktisk finnes en slik velgergruppe. I tillegg ønsker mange tradisjonelle sosialdemokratiske velgere fortsatt en liberal flyktningpolitikk.

Sjefen for meningsmålingsbyrået Novus, Torbjörn Sjöström, mener resultatene ikke bør komme som en overraskelse i og med at folk er mer opptatt av innvandringsspørsmålet nå enn før. Dette er Sverigedemokratenes viktigste sak.

Men meningsmålinger Novus har gjort, viser at årsaken til at folk ønsker en mer restriktiv innvandringspolitikk, ikke er antallet som kommer, men at integrasjonen ikke fungerer godt nok. De mener man må ta hånd om dem som alt er kommet, ifølge målingen.

– Dette er ikke et spørsmål om etnisitet, men om (mangel på) penger og behov for prioriteringer, skriver Sjöström i sin analyse.

Søsterpartier i trøbbel

Sosialdemokratene har styrt Sverige de siste fire årene sammen med Miljøpartiet. En rekke av søsterpartiene i Europa har gjort dårlige valg. Det norske Arbeiderpartiet har slitt på meningsmålingene.

Moderaternas partileder Ulf Kristersson er Löfvens utfordrer som statsministerkandidat.

I Frankrike og Nederland er sosialdemokratene neste utradert. De har imidlertid hatt oppsving i Storbritannia under Jeremy Corbyn. Og i Danmark har Socialdemokratiet hatt fremgang under Mette Frederiksens ledelse. Hun har lansert en ny og strengere innvandringspolitikk og har støttet mange av forslagene i den danske regjeringens getto-plan.

Ifølge Svenska Dagbladet har de svenske sosialdemokratene i lang tid jobbet med en ny strategi for partiet, kalt «S 2025», som skal handle om hva de skal gjøre etter valget. Men kilder de har snakket, med stiller spørsmål ved hva de klarer å gjøre før valget.

Riksdagsvalget er 9. september.