IS-terroristene fører nøyaktige regnskaper og verner om kremmerne
ERBIL (McClatchy News): Den islamske staten (IS) inndriver avgifter og selger falske skattekvitteringer for å holde handelen i sving i områdene de kontrollerer.
Islamistgruppen har festet grepet om store deler av ørkenen øst i Syria og vest i Irak ved å følge en uskreven regel som har holdt seg gjennom tusen år i denne dystre regionen:
— Rør aldri ved de lokale sunnimuslimske stammenes muligheter til å skaffe seg levebrød gjennom handel.
Nå som Den islamske staten kontrollerer praktisk talt hele det sentrale og nordlige Irak, pluss det meste av det østlige Syria og Anbar-provinsen vest i Irak, er ledelsen nøye med å passe på at ingenting får komme i veien for at handelsmennene og kremmerne i området får fortsette å bruke de gamle handelsveiene som forbinder Jordan og Syria med Bagdad.
Les også: Selskaper over hele verden heter det samme som terroristene i Irak - nå må flere bytte navn
Islamistene har også funnet en ny inntektskilde: Innkreving av avgifter på varene, alt fra smuglerbensin til husdyr og forbruksvarer på vei til Bagdad.
Den islamske staten tilbyr ikke bare beskyttelse mot røvere og banditter, men skatteoppkreverne deres skaffer også papirer som bekrefter at handelsmennene har betalt avgiftene til Den islamske staten. I tillegg tilbyr de falske kvitteringer for innbetalt skatt til den irakske staten. Når lastebilsjåførene viser frem disse på de militære kontrollpostene i Irak, får de passere uten å måtte punge ut med ytterligere avgifter.
Forretningsmessig terrororganisasjon
Systemet brukes på grenseoverganger mellom Jordan og Irak, mellom Irak og Syria og på veien til de syriske byene Deir el Zour og Raqqa som er under islamistenes kontroll. Dette forteller både lastebilsjåfører og handelsmenn som beskriver hvordan det fungerer overfor McClatchy. Det de forteller om en effektiv, halvstatlig struktur stemmer med inntrykket av at Den islamske staten er en organisasjon som har forretningsmessig sans for nøyaktige regnskaper og ryddige systemer. Dette har gjort islamistgruppen til kanskje den rikeste terrororganisasjon verden noen gang har sett .
Les også:
Diesen: - Norge må bidra mer i kampen mot IS
Thaer Allawi er en trailersjåfør fra Anbar-provinsen, og forteller at Den islamske staten til og med har opprettet egne kjørefiler for lastebiler ut fra hvilke varer de har i lasten. Husdyr og matvarer fra Syria og Jordan går i en fil, mens en annen er reservert for elektronikk og annet utstyr på vei til de store shoppingsentrene som vokser frem i Bagdad.
Tollinspektører
Under en tur fra Jordan til Irak var første stopp ved en iraksk militær kontrollpost nær grensen. Deretter kjørte han seks kilometer videre til byen Ratba, der Den islamske staten har opprettet et kontrollpunkt hvor deres tollinspektører anslår verdien av varene, innkasserer avgiften og utsteder en kvittering.
— Vi får to kopier av kvitteringen, forteller Allawi. Den første leveres til de militære på neste kontrollpost noen mil videre, den andre går til handelsmannen som har bestilt transporten. De militære i Irak godtar åpenbart kvitteringen skrevet på falskt offentlig papir, vel vitende om at avgiftene går rett i lommen til Den islamske staten.
Siden terroristene i sommer utropte et kalifat i områdene de kontrollerer, et landområde på størrelse med Jordan med minst seks millioner innbyggere, har Den islamske staten følt seg selvsikker nok til å øke avgiftene. Fra 300 dollar for et lass med matvarer og 400 dollar for et lass elektronikk til 800 dollar i dag, som flat avgift for alle lastebiler. Det sier Mahmoud Murdi Hammad, en 52 år gammel sjåfør fra Ramadi, hovedstaden i Anbar-provinsen.
Håver inn
— Den islamske staten håver inn tusenvis av dollar hver dag i skatter og avgifter fra oss lastebilsjåfører, sier han.
— Men for å opprettholde gode forbindelser til stammene som kontrollerer veistrekningene, passer Den islamske staten på å utstyre oss med skikkelige kvitteringer, slik at handelsmennene må betale. Vi sjåfører mister dermed ingenting, sier han.
Les også:
Kamp for å bli det nye Al-Qaida
Denne ruten er kritisk for sjiamuslimske sjåfører, fordi Den islamske staten betrakter deres trosretning som kjettersk. Hammad forteller at islamistiske krigere ofte spør om lasset er på vei til sjiamuslimske områder sør i Irak. Sjåfører som er sjiaer har for det meste sluttet å kjøre denne ruten, av frykt for å bli avslørt og drept, sier han. De som fortsatt våger seg hit, har enten falske ID-papirer, lyver om hvor varene skal eller overlater bilen til sunni-sjåfører som fører den forbi islamistenes kontrollpunkter.
— Det er jo en synd å lyve, men de er våre venner og kjente, og vi kan ikke la dem komme i fare, legger han til.
Norsk enerett: Aftenposten