— Å være barn på flukt innebærer å ha forlatt alt det kjente. Å ha begitt seg ut i det ukjente, uten sikkerhetsnett. De har mistet alt de har, tryggheten og tingene sine. Det er like forferdelig i dag som det var for Europas barn etter 2.verdenskrig for 70 år siden, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt G. Apeland.

Ikke siden 2. verdenskrig har så mange mennesker, og barn, vært på flukt, som i dag. Det anslås at over én million mennesker har flyktet til Europa i 2015. En fjerdedel av dem er barn.

Etter 2. verdenskrig var over 20 millioner barn i behov av hjelp fra humanitære organisasjoner. Hjelpeorganisasjonen UNICEF ble opprettet i kjølvannet av krigen nettopp for å ta unna for den kritiske situasjonen for Europas barn.

Nå har de satt sammen en fotodokumentar med bilder fra sitt arkiv fra flyktningsituasjonen etter 2. verdenskrig og nye bilder tatt i 2015.

— Vi ønsket å vise frem likheten for å gi rom for refleksjon. Men også for å understreke alvoret i den situasjonen vi står i dag, sier Apeland.

Flyktningbarn – da og nå:

Trykk på bildene for å se dem i større format.

To flyktningbarn sover i en seng midt på gaten i Italia i 1945. I Kroatia sover et barn og en voksen utendørs i en feltseng i et transittmottak i 2015:

UNICEF/Gilbertson VII

I Hellas rundt 1946 kikker jenter gjennom vinduet i en skole hvor en provisorisk medisinsk klinikk er satt opp. I 2015 i Makedonia står et lite barn ved et stålgjerde i Gevgelija, hovedinngangsporten til landet:

UNICEF/Gilbertson VII

Rundt 1945 i Hellas bor familier små avlukker mens de venter på å få komme hjem. I 2015 i Tyskland bor familier i lignende avlukker i et flyktningmottak i Temlehof Airfield som huser 2000 flyktninger:

UNICEF/Gilbertson VII

I Hellas i 1946 spiser jenter på flukt en "halve", en kake laget av mel, margarin og sukker. I 2015 spiser to barn på flukt en kake mens de står på et jernbanespor nær Gevgelija ved grensen til Hellas.

UNICEF/Georgiev

I 1949 i Italia smiler en jente mens hun blir tatt mål av for å få nye klær hos Santa Genova Instituttet, et barnehjem i Napoli. I 2015 i Makedonia får syriske, afghanske og irakske flyktninger vinterklær i byen Tabanovce.

UNICEF/Gilbertson VII

I Hellas rundt 1950 har små barn på seg sokker bundet fast med hyssing og herresko i altfor store størrelser for å holde føttene varme. I 2015, på flukt fra Syria, knyter Jamal Majati lissene på skoene til sønnen Basher’s etter å ha fått nye klær på en UNICEF-stasjon for barn i Gevgelija i Makedonia.

UNICEF/Gilbertson VII

I 1945 i Kavaja i Albania holder en kvinne en baby ved inngangen til en flyktningleir. I 2015 holder Fatima Marge sin 18 måneder gamle sønn Hassan sammen med mannen Ali, i et telt i en midlertidig leir nær Idomeni i Hellas.

UNICEF/Gilbertson VII

Rundt 1950 i Italia spiller barn med ulike handicap og hjelpebehov fotball. I 2015 i Makedonia spiller ungdommer fotball i en flyktningleir.

UNICEF/Gilbertson VII

I Hellas rundt 1949 titter barn ut av en provisorisk hytte. I 2015 i Makedonia sitter en jente på flukt utenfor et telt, pakket inn i tepper for å holde seg varm.

UNICEF/Gilbertson VII

I 1946 i Polen hviler en familie på flukt på sine eiendeler. I 2015 i Makedonia er en gutt pakket inn i tepper ved siden av en jernbanestasjon på vei nordover mot Serbia.

UNICEF/Georgiev

I Ungarn rundt 1945 har små barn fått pakket føttene inn i tøystykker utenfor et barnesykehus. I 2015 varmer kvinnene barnas føtter foran en jernovn i en UNICEF-leir i Serbia.

UNICEF/Gilbertson VII

Rundt 1946 i Tyskland sitter en jente oppå familiens eiendeler pakket inn i et teppe mens hun venter på å få fortsette på reisen hjem. I 2015 i Serbia hviler en gutt på flukt på en koffert i Preševo. Han venter på reisedokumentasjon for å få reise videre.

UNICEF/Gilbertson VII

En gutt på flukt leser en bok i Hellas rundt 1955. I 2015 leker barn på et UNICEF-senter med tegnesaker og bøker mens de venter på å få reise videre gjennom Preševo i Serbia.

UN04771_doc6nqj35cqv7a1mfzepkd4-V7Dm4gugxt.jpg
UNICEF/Georgiev

Er du interessert i å se flere gode bildeserier om flyktningesituasjonen? Her er tre fotodokumentarer vi kan anbefale: