Verden

Protestleder i Thailand risikerer livstid

Statsminister Yingluck Shinawatra bedyrer at hun vil lytte til demonstrantene. Samtidig fortsetter volden, og politiet leter etter demonstrantenes leder.

 • Ntb-snorre Schjønberg

Suthep Thaugsuban har vært en karismatisk lederskikkelse for demonstrantene som krever Yinglucks avgang.

Men mandag kom beskjeden fra en thailandsk domstol: Suthep skal pågripes. Han er siktet for opprørsvirksomhet og for å ha forsøkt å velte regjeringen. Strafferammen er dødsstraff eller livstid i fengsel, men dødsstraff praktiseres svært sjelden i Thailand.

— To skutt og såret

Arrestordren ble kjent få timer etter at Yingluck holdt en TV-tale der hun understreket at det ikke vil bli brukt vold mot demonstrantene og at hun vil lytte til folket, men ikke kan gå med på kravene som stilles.

Volden på gata fortsatte imidlertid også etter talen. Reuters melder om demonstranter som skyter mot politiet, og ifølge et sykehus i Bangkok er minst to demonstranter skutt og såret i løpet av mandagen.

I spissen for demonstrantene har tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban stått. Han er allerede under drapsetterforskning fordi han som visestatsminister slo ned på opprør i 2010, men nå er han altså siktet for opprør.

Suthep trakk seg fra partiet Demokratene før demonstrasjonene eskalerte. Han krever nå at statsministeren går av og gir makta til et såkalt folkeråd, som slettes ikke skal velges av folket.

Går ikke av

Det går ikke Yingluck med på.

— Jeg er villig til å gjøre alt jeg kan for å gjøre mennesker glade, men som statsminister må det jeg gjør være i samsvar med grunnloven, sier hun i mandagens TV-tale.

Les også

- Unngå store folkemengder

— Det er ingenting i grunnloven som tillater at jeg gjør som demonstrantene krever. Jeg evner ikke å avvise kravet, men vi vet ikke hvordan vi skulle kunne få gjennomført det, sier statsministeren.Da statsministerens bror, Thaksin Shinawatra ble fjernet, var det hæren som sto bak kuppet. Den samme hæren har altså inntatt en nøytral stilling i striden rundt søsteren hans.

Nordmenn reiser som før

Denne siste runden med demonstrasjoner begynte da regjeringen i oktober foreslo et amnesti for personer som er dømt for politisk-relaterte lovbrudd i perioden 2006 til 2013.

Forslaget ville gitt eksstatsminister Thaksin anledning til å vende tilbake til Thailand uten å måtte sone dommen. Thaksin bor nå i eksil i Dubai. Demonstrantene ledes av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban, som mener Thaksin egentlig styrer landet fra sitt eksil, gjennom søsteren.

Thailendere frykter nå at uroen skal gå ut over turistindustrien, men ifølge norske turoperatører ser ikke norske turister ut til å la seg skremme vekk. Ingen av de store operatørene kan melde om bekymrede kunder.

— Dette har nordmenn vært med på før, det er vel tredje runde med demonstrasjoner i Bangkok, sier informasjonssjef Helen Bergby i Apollo.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Thailands avsatte statsminister dømt til fem års fengsel

 2. VERDEN

  Kilde til CNN: Thailands avsatte statsminister har rømt landet

 3. VERDEN

  Thailands konge kritiserer søsterens forsøk på å bli statsminister

 4. VERDEN

  Thaiprinsessen var en politisk stjerne i 72 timer, men nå kan det bare hviskes om skandalen

 5. VERDEN

  Spåmenn har bestemt at tiden er inne. Nå blir 70 millioner bedt om å gå i gult.

 6. VERDEN

  Flere titall skadet i sammenstøt mellom politi og demonstranter på Barcelonas flyplass