Dronning Elizabeths ord tolkes som brexit-reprimande

Den britiske monarken skal være upolitisk. Ordene hun brukte i en tale blir likevel tolket som en klar advarsel til politikerne.

Dronning Elizabeth på vei til kirke 1. juledag.

Ordene falt mens dronning Elizabeth var på landstedet Sandringham og avla besøk hos den lokale grenen av den frivillige organisasjonen Women’s Institute.

Hun oppfordret landet om å komme frem til enighet, om å søke «common ground».

Dronningen nevnte ikke ordet brexit en eneste gang. Formuleringene blir likevel tolket av britiske medier som en klar henvisning til kaoset rundt EU-utmeldelsen og som en advarsel og reprimande til landets politikere.

Dette skjer bare 64 dager før Storbritannia skal forlate EU.

Dronning Elizabeth på vei til søndagsgudstjeneste i Sandringham sist søndag. Hun er verdens lengstsittende statsoverhode.

– Bruk en velprøvd oppskrift

Den korte tidsfristen til tross: Det er ingen klarhet i hva slags forhold britene skal ha til de 27 andre EU-landene når de forlater unionen. Ordskiftet både innad i regjeringen og mellom politikerne er svært hardt.

– Når vi leter etter nye svar i en moderne tidsalder, foretrekker jeg en gammel og godt utprøvd oppskrift, som det å snakke pent om hverandre, respektere hverandres ulike synspunkter, finne felles løsninger og aldri glemme det store bildet. For meg er denne tilnærmingen tidløs, og jeg anbefaler den for alle, sa den 92 år gamle monarken.

Ifølge The Times er det ventet at det vil komme flere slike antydninger fra kongefamilien i tiden fremover.

Historikeren Peter Hennessy sier til Reuters at både det dronningen sa og hvordan hun sa det, er viktig gitt tidspunktet det kom på. Det britiske kongehuset vil ikke kommentere tolkningene, men den tradisjonsrike storavisen The Times er ikke i tvil i sin overskrift: Dronningen ber kranglevorne politikerne stoppe brexit-striden.

Les også

Hadde ingen plan B klar. Utsetter avstemningen om brexit til februar.

Diskusjonene i Underhuset de siste ukene har vist at politikerne sliter med å bli enige om hvordan EU-utmeldelsen skal skje.

Advarte også i 2015

Også i sin juletale snakket monarken varmt om å respektere ulike synspunkter. Men det som ble sagt torsdag, tolkes som en ytterligere skjerpelse av beskjeden.

Dronningen skal være upolitisk og ikke blande seg inn debattene. Hennes sønn, prins Charles, har flere ganger vært i hardt vær fordi han er blitt sett på som for politisk, blant annet da han skrev brev til politikere.

Dronningen har vært langt mer tilbakeholden. Men før folkeavstemningen om skotsk løsrivelse fra Storbritannia i 2014, ble hennes ord tolket som en advarsel mot å dele opp unionen. Og daværende statsminister David Cameron plumpet etterpå ut med at dronningen hadde «malt som en katt» da han fortalte henne hva resultatet ble, nemlig at skottene forble i Storbritannia.

For en drøy uke siden led statsminister Theresa May et historisk nederlag i Underhuset.

Skilsmisseavtalen som ble vraket, var forhandlet frem med EU. Politikerne krangler nå om hva som kan være alternativet og om Storbritannia risikerer å forlate EU uten noen avtale med sin viktigste handelspartner gjennom 40 år. Det kan få store negative ringvirkninger, ifølge britiske myndigheter.