Verden

- Opposisjonen overtar mer og mer

Presidenten skal ha forlatt Kiev og opposisjonspolitikere settes inn i sentrale posisjoner. - Snøballen har begynt å rulle. Opposisjonens seier blir større og større, sier Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Demonstranter holder vakt utenfor landets parlament i Kiev. Politiet har trukket seg tilbake.
 • Håkon Letvik
  Håkon Letvik

Fra ulike kilder har en rekke nyhetshendelser i Ukraina tikket inn i nyhetsredaksjonene fra tidlig lørdag morgen:

 • Journalister, demonstranter og helt vanlige borgere gikk i formiddag inn i det luksuriøse, forlatte presidentpalasset 15 kilometer utenfor Kievs sentrum.
 • President Viktor Janukovitsj forlot i går kveld Kiev, og det var lørdag formiddag uklart hvor han oppholdt seg.
 • Poiltiet i Kiev har skiftet side og tatt demonstrantenes og opposisjonens parti.
 • Parlamentet har valgt ny leder fra opposisjonen, etter at den presidenttro tidligere lederen Volodymyr Rybakk trakk seg, angivelig av helsemessige grunner.
 • Parlamamentet avsatte innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko, som får ansvaret for at politiet skjøt og drepte demonstranter.
 • Palamentet valgte i dag opposisjonspolitikeren Arsen Avakov som ny innenriksminister. Han har vært medlem i parlamentet siden 2012, valgt fra Fedrelandspartiet.
 • Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko krevde at nytt presidentvalg må holdes senest 25. mai og ikke i desember, som avtalen mellom opposisjon og president gikk ut på. Klitsjko ga også uttrykk for at parlamentet måtte avsette presidenten.
 • Demonstranter overtok vaktholdet av parlament, presidentkontorer og presidentpalass, etter at politiet har trukket seg vekk.
 • Parlamentet har stemt frem at den fengslede opposisjonslederen Julia Timosjenko kan løslates uten presidentens godkjenning.
  Følg utviklingen fra minutt til minutt i vårt livestudio.

— Det tryggeste som kan skje

— Det som skjer viser at alle nå vil være på rett side. Makten blir mer og mer overført til parlamentet, og det er det tryggeste som kan skje. Hele erfaringen med president Janukovitsj viser jo at det er farlig å ha en for sterk mann i Ukraina. Makten må deles på flere, og da er det tryggeste at parlamentet overtar mer av makten, sier forsker Tor Bukkvoll til Aftenposten.

Han sier at det er for tidlig å si noe om ha som vil skje ut over dagen og kvelden, men at det som til nå har skjedd er positivt.

- Hvis presidenten har flyktet fra Kiev, ser det ut at seieren blir mer eller mindre total for opposisjonen. Et potensielt uromoment kan være noen av de mest radikale på Uavhengighetsplassen. Men hvis Janukovitsj gir opp, vil de ikke lenger kunne være noe uromoment, sier Bukkvoll.

De mest radikale demonstrantene ga i går presidenten frist til i dag klokken 10 om å trekke seg.

Separatistkongress

Det skulle lørdag holdes en kongress i byen Karkiv for de østlige og sørlige fylker.

Demonstranter på Uavhengighetsplassen i Kiev tidligere denne uken.

— Det er en slags separatistkongress. Det var det også under orangerevolusjonen. Men den vil neppe spille noen stor rolle - eliten øst i landet ønsker ikke å dele Ukraina, sier Bukkvoll.Selv om det som har skjedd det siste døgnet har vært fredelig og positivt, er det ikke mange dager siden blodet fløt i Kievs gater.

- Det er derfor vanskelig å si at dette får en lykkelig ende. Til det er det for mange drepte og skadede på begge sider. Det er derfor vanskelig å føle den kjempestore seieren for opposisjonen. Men når det er sagt, er det også viktig å tenke på at dette kunne ha gått så uendelig mye verre, sier Tor Bukkvoll.

-Standhaftige demonstranter

— Demonstrantene har vært standhaftige og har klart å undergrave presidentens autoritet. Ut fra et demokratisk prespektiv var det ikke bra at presidenten hadde så store fullmakter, sier professor Erik Oddvar Eriksen, leder av Arena, senter for Europa-forskning ved Universitetet i Oslo.

- Utfordringen nå blir å holde landet samlet. Og mye vil også avhenge av hvordan Russland president Vladimir Putin reagerer. Han har jo til nå vært veldig opptatt med OL, sier han.

Eriksen viser til at den store russiskspråklige befolkningen i Ukraina har holdt seg ganske stille under de siste måneders heftige demonstrasjoner.

— Det er ikke godt å vite. Det kan også bety at det ikke er noen stor oppslutning rundt presidenten, sier Eriksen.

- Krever mer demokrati og åpenhet

Han viser til at situasjonen i Ukraina fortsatt er nokså kaotisk, men han mener det som har skjedd det siste døgnet er veldig positivt.

- Demonstrantene har krevd mer åpenhet, demokrati, utreisemuligheter og bedre kontakt vestover. Det er jo ikke noe krigersk over dette, de har hatt et genuint ønske om et mer sivilisert samfunn og en rettsstat. Det som har skjedd i EU og i de andre østeuropeiske land har vært motiverende for dem. EUs rolle som mekler har også vært interessant og motiverende for mange, mener professor Eriksen.