Verden

Sikkerheten på topp når Abdeslam møter i retten

Politiet overlater ikke noe til tilfeldighetene når rettssaken mot terrortiltalte Salah Abdeslam starter i Brussel.

  • og NTB

I dag blir første gang offentligheten får se 28 år gamle Abdeslam etter pågripelsen for snart to år siden.

Frem til nå har Abdeslam sittet i varetekt i Fleury-Merogis-fengselet utenfor Paris. Der er han er blitt holdt i isolasjon og under døgnkontinuerlig overvåking i snart 20 måneder.

I forbindelse med rettssaken i Belgia vil han bli overført til et fengsel i Nord-Frankrike. Derfra vil han bli fraktet til Justispalasset i Brussel hver morgen.

Godt forberedt

Justispalasset er et landemerke i den belgiske hovedstaden, og med sine 1513 vinduer og 1520 dører har bygningen en større overflate enn St. Peterskirken i Roma.

I forkant av rettssaken har franske og belgiske sikkerhetsstyrker forberedt seg på alle eventualiteter, inkludert fluktforsøk, selvmordsforsøk og nye terrorangrep.

Hver eneste dag venter dessuten utfordrende transportetapper til og fra varetekt i Frankrike.

I selve rettssalen er det plass til 80 personer. I tillegg vil hundrevis av journalister følge rettssaken via videooverføring til et større rom i nærheten.

Eneste overlevende

Abdeslam er den eneste som fortsatt er i live av dem som antas å ha stått bak terroren i Paris den 13. november 2015. Han skal ha vært sjåfør under angrepet.

Alt i alt ble 130 mennesker drept. Gjerningsmennene angrep konsertstedet Bataclan, fotballstadionet i Paris og flere barer og restauranter.

Rettssaken som starter i Brussel mandag, gjelder derimot skuddvekslingen som oppsto noen dager før Abdeslam til slutt ble pågrepet i den belgiske hovedstaden. Tiltalen gjelder drapsforsøk og ulovlig våpenbesittelse i en terrorkontekst.

Har nektet å snakke

Ifølge politikilder skal Abdeslam ha nektet å snakke i avhør. Han har likevel insistert på å få være til stede under rettssaken i Brussel.
Abdeslam er født i Belgia, men er fransk statsborger.

Det var tilsynelatende slump som førte til at politiet til slutt klarte å finne ham. Skuddvekslingen oppsto 15. mars 2016 da politiet slo til mot en leilighet han skal ha oppholdt seg i. En venn av Abdeslam ble drept og tre politifolk såret i skytingen.

Abdeslam ble pågrepet tre dager senere i innvandrerbydelen Molenbeek i Brussel.

Terrorangrep i Brussel

Bare dager etter pågripelsen, den 22. mars, ble 32 mennesker drept da flere menn som skal ha stått Abdeslam nær, sprengte seg selv i luften på flyplassen og T-banen i Brussel.

Aktor Frederic Van Leeuw venter at rettssaken i Brussel vil bringe for dagen nye opplysninger om terrorcellen som sto bak angrepene i Brussel og Paris.
– Dette er viktig for ofrene, sier han.

Det er foreløpig ikke satt noen dato for terrorrettssaken mot Abdeslam i Paris.