Stort nederlag for Trump i Alabama. Demokrat Doug Jones vinner etter thriller-avslutning.

NEW YORK (Aftenposten): Senatsvalget i Alabama ble et stort nederlag for Donald Trump. Demokraten Doug Jones ble utnevnt til vinner etter at opptellingen vippet frem og tilbake hele kvelden.

Doug Jones feiret seieren, men motstander Roy Moore nektet å innrømme tapet.

– Vi har vist resten av landet veien til forsoning, sa Doug Jones i seierstalen sin.

Hele USA har i ukesvis fulgt det ekstraordinære valget i Alabama mellom demokraten Doug Jones og republikaneren Roy Moore. De to har knivet om et svært viktig sete i Senatet. Valget ble om mulig enda mer spennende enn forventet.

Jones seier er viktig for demokratene fordi det betyr at balansen i Senatet vipper opp til 49–51. Da har Trump bare en buffer på én eneste stemme når han skal få sine viktigste saker gjennomført. Det øker også sannsynligheten for at demokratene tar tilbake flertallet i Senatet neste år.

– Vi har ikke alltid tatt de riktige valgene her i Alabama. Men i kveld gjorde vi det riktige, sa Jones.

Demokraten lovet å være en brobygger til republikanerne. Han siterte Martin Luther King Jr. på at «den moralske buen av historien er lang, men den bøyer seg mot rettferdighet.»

Roy Moore har foreløpig ikke innrømmet nederlaget. Formannen for Moore-kampanjen sa at det kan bli aktuelt å kreve at stemmene blir talt på nytt.

– Vi har blitt fremstilt i et negativt lys, sa Roy Moore i en svært kort tale.

– Vi må bare vente på gud og la denne prosessen gå sin gang.

– Meldingen til Washington er at vi vant fordi vi har prinsipper og ikke senker oss ned på republikanernes nivå, sier lederen av ungdomspartiet Brandon Wilcutt til Aftenposten etter seieren.

– Dette føles fantastisk!

– Jeg er ikke vant til seier, så dette føles fantastisk! sier demokratenes ungdomsleder i Alabama Brandon Willcutt til Aftenposten på telefon fra seiersfesten.

Aftenposten møtte Willcutt under valgkampen da han jobbet med å motivere velgerne og etablere et nettverk på grasrota. Han dro på kryss og tvers i Alabama for å organisere grupper som kunne jobbe for Jones. På valgkvelden er han utslitt men lykkelig.

– Vi skjønte at vi kunne vinne i totiden i ettermiddag. Folk som gikk rundt for å minne velgerne på at de måtte stemme, ga tilbakemelding om at mange allerede hadde stemt. Velgerne var motivert og tent og trengte ikke oss for å få dem til urnene, sier Willcutt.

Ungdomslederen tror dette kan bli et vendepunkt for partiet i fremtiden.

– Partiledelsen har blitt oppmerksom på oss. Doug Jones har gjort en kjempejobb med å nå ut til arbeiderklassevelgere og gjenopprette forholdet til denne velgergruppen. Det er noe partiet sentralt kan lære av, sier Wilcutt.

En seier med knappest mulig flertall

Jones vant til slutt med under et prosentpoeng. Når 99 prosent av stemmene er opptalt, har Jones 640.520 stemmer, mot 631.576 for Moore.

Utfallet var usikkert nesten helt til siste stemme ble talt opp. Moore ledet helt til bare noen få prosent av stemmene sto igjen. Da kom det inn stemmer fra noen av de demokratiske områdene i de største byene og vippet valget i demokratens favør.

Det er første gang på 25 år at Alabama velger en demokrat til senatet. Valgseieren til demokratene er Donald Trumps hittil største politiske tap. Trump har gitt Moore kraftig støtte den siste uken – presidenten spilte blant annet inn en automatisert telefonmelding for Moore. Men valgresultatet viser at Trumps popularitet er kraftig svekket i delstaten som han vant med over 28 prosentpoeng i fjor.

Stor interesse

De amerikanske nyhetskanalene har dekket opptellingen direkte hele kvelden, noe som er svært uvanlig for et kongressvalg i en delstat. Valgdagsmålingene viste at den enorme interessen førte til høyere oppmøte i en del av Alabamas distrikter, spesielt de som lener mot demokratene. Spørsmålet var om dette var nok til å gi demokraten Doug Jones seieren.

Jones var avhengig av at en stor andel av svarte velgere og hvite collegeutdannede velgere, tok turen til urnene. Samtidig håpet demokratene at skandalene rundt Roy Moore skulle føre til et svakere engasjement i distrikter som vanligvis stemmer overveldende republikansk.

Valgdagsmålingene viste at 65 prosent av velgerne var hvite, 30 prosent var svarte og tre prosent var latinooer. Det var en høyere andel afroamerikanere enn forventet. Det var stor forskjell mellom menn og kvinner: 57 prosent av menn stemte på Moore, mens en like stor andel av kvinner, 57 prosent, stemte på Jones.

Republikaneren Roy Moore red til valglokalet på hest.

Trump kastet seg inn i valgkampen

President Donald Trump kastet seg i forrige uke inn i valgkampen etter å ha sittet lenge på gjerdet. Trump har gitt Moore støtte, og argumentert med at det var viktig å få inn en republikaner i setet som ble tomt etter at Jeff Sessiosn ble justisminister. Presidenten presset også det republikanske partiet til å følge på.

Trumps engasjement var et sjansespill, på grunn av kontroversene rundt Moore. Moore er anklaget for å ha forgrepet seg på jenter helt ned i 14 år. Ni kvinner har stått frem. Flere prominente republikanere har sagt at de ikke ville stemme på Jones, inkludert en andre senatoren fra Alabama, Richard Shelby. Shelby oppfordret velgerne til å kumulere en annen republikaner. Omtrent 1,7 prosent av velgerne fulgte dette rådet.

Trump gratulerte Jones på Twitter, og skrev at kumuleringen hadde en stor effekt, men «en seier er en seier».

Skandale-effekten

Moore ble for noen uker siden anklaget for å ha begått en seksuell handling med en 14-åring da han var tidlig i 30-årene. Siden har flere kvinner stått frem med historier om uønsket oppmerksomhet og trakassering fra Moore når de var svært unge. Det førte til at flere prominente republikanere ba Moore om å trekke seg.

Moore har tidligere blitt kastet ut av delstatens høyesterett for å ha vist forakt for retten, og har blant annet sagt at muslimer ikke bør få være kongressmedlemmer og at homoseksualitet bør være forbudt.