Verden

Sveitserne stemte ja til lovlig velferdsspionasje

Sveitsiske velgere støttet regjeringen og stemte søndag ja til en lov som tillater forsikringsselskaper å spionere på mistenkte forsikringssvindlere.

 • NTB

Loven ble vedtatt som en del av landets direkte demokrati, som tillater velgere å utfordre nasjonale saker fire ganger i året.

Det var motstandere av loven som kalte til folkeavstemning, men til slutt stemte 64,7 prosent av velgerne ja til at forsikringsselskaper kan overvåke deres kunder i saker hvor svindel mistenkes.

Det var lenge praksis blant selskaper i landet å spionere på sine kunder, frem til en dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i 2016 satte en stopper for det.

Men landets regjering insisterte på at en slik overvåking var nødvendig for å forhindre forsikringssvindel og holde kostnadene lave for alle.

– Det sveitserne viste er at sosialt sikkerhetsnett er viktig, men at det da er nødvendig at alle stilles til ansvar, sier Benjamin Roduit i landets kristendemokratiske parti.

Motstandere av loven har hevdet at den er satt sammen i all hast som følge av press fra forsikringslobbyister. De påpeker at loven ikke hindrer forsikringsselskapenes spioner fra å filme personer som for eksempel er i deres egen hage eller på privat balkong, fordi det kan filmes fra åpen gate.

Ifølge den nye loven vil heller ikke forsikringsselskapene trenge tillatelse til å foreta overvåking, kun «konkrete indikasjoner» på et falskt krav.

Sveitserne stemte også søndag for å fortsette praksisen med å ta hornene fra kyr. Det ble også flertall for å la internasjonale avtaler ha rang over nasjonale lover.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen
 2. Folkeavstemning

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU

 2. VERDEN

  Lange køer utenfor valglokalene i Hongkong

 3. POLITIKK

  KrF-toppene anklages for illojalitet og stemmetyveri

 4. VERDEN

  Kanonvalg for De grønne i Sveits

 5. ØKONOMI

  Forsikringsselskaper: Ikke bestill ferieturen ennå!

 6. NORGE

  KrF-velgere misliker Frp mer enn SV