Det gjorde han like etter klokken 14 norsk tid torsdag.
– Vi lykkes, og vi er blitt gitt et mandat, sa Khan i en TV-sending torsdag ettermiddag.
Han har lovet et «nytt» Pakistan.
Lover kamp mot korrupsjon
I en TV-sendt tale torsdag erklærte han kamp mot korrupsjonen, som han omtalte som «en kreft som har spist opp landet i generasjoner. Samtidig lovet han at ingen lenger skal straffes som følge av politisk hevn.
– Vi vil styre landet slik det aldri er blitt styrt før, sa han i talen ifølge TV-stasjonen Al-Jazeera.
Khan la også vekt på at Pakistan skal utvikle et «gjensidig fruktbart forhold» til USA og at fred i Afghanistan skal prioriteres. Til styremaktene i nabolandet sa han:
– Hvis dere tar ett skritt mot oss, skal vi ta to skritt mot dere. Vi trenger dialog for å løse våre problemer.
Siden 1947 har de to landene hatt en uløst disputt, og til tider krigstilstand, rundt herredømmet for delstatene Jammu og Kashmir.
Resultatene fra valget onsdag er blitt kraftig forsinket på grunn av tekniske problemer med tellesystemet, meldte Pakistans valgkommisjon.
Supporterne til tidligere statsminister og fengslede Nawaz Sharif bestrider de foreløpige resultatene som viser en klar ledelse til Khan. De mener valgprosessen har vært svært udemokratisk, skriver Reuters.
Den tidligere cricketlegenden Imran Khan og partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) ledet valget klart da halvparten av stemmene var talt opp torsdag kveld. Ved 18.30-tiden norsk tid hadde partiet sikret 72 mandater i nasjonalforsamlingen, ifølge en oversikt fra Al-Jazeera.
- Mot veiskille i Pakistans historie: I 47 år har Pakistan i praksis blitt styrt av to familier og hæren. Ved en seier til Imran Khan er det forventet at det stakes ut en ny kurs.
Opptellingen viser at Khan leder i 113 av 272 valgkretser, Shehbaz Sharif, statsministerkandidat for Pakistan Muslim League-Nawaz (PML-N), leder i 64 valgkretser, og Pakistan Peoples Party (PPP), ledet av sønnen til den drepte tidligere statsministeren Benazir Bhutto, leder i 42 valgkretser.
Khans partitalsmann, Fawad Chaudhry, sendte ut en tweet torsdag formiddag hvor han gratulerte landet med «et nytt Pakistan!» og erklærte Imran Khan som ny statsminister.
Selv om Khan foreløpig ikke ligger an til å få de 137 plassene i Nasjonalforsamlingen partiet trenger for flertall, er det lite sannsynlig at de vil ha problemer med å finne koalisjonspartnere fra mindre partier og uavhengige kandidater.
Anklages for juks
Ledere for nesten alle de politiske partiene i landet, med unntak av PTI som fortsatt er i ledelsen, klaget over at valgprosedyrene ikke er blitt fulgt onsdag kveld.
Anklagene omhandler at partienes representanter ved valglokalene ble kastet ut før tellingen var over. Dermed skal bare militærpersonell og andre offentlige tjenestemenn ha vært til stede og slik hatt mulighet til å endre resultatet, melder The Guardian.
Lederen for det sittende regjeringspartiet Pakistan Muslim League (PML-N) Shehbaz Sharif tvitret onsdag kveld at partiet ikke godtar valgresultatene på grunn av feil ved valgprosessen.
– Valget er en farse, og vi kommer muligens ikke til å godta det. Tellingen er blitt utført bak lukkede dører og våre valgfunksjonærer er fjernet, sier Sharifs talsperson Maryam Aurangzeb.
- LES OGSÅ: Kadafi Zaman pågrepet mens hans dekket demonstrasjon i Pakistan – har fått innvilget kausjon
– Teknisk feil
PTI avviser på sin side anklagene. Khan sa likevel i talen sin at han ville bistå de andre partiene slik at påstandene kan undersøkes nærmere.
Ifølge valgkommisjonens leder Babar Yaqoob er grunnen til forsinkelsene en teknisk feil som gjorde at det nye tellesystemet Results Transmission System (RTS), som brukes for første gang ved dette valget, brøt sammen.
– Det er definitivt ingen konspirasjon, ingen prøver å påvirke resultatet, sa Yaqoob onsdag kveld.
Han sa også at de undersøker anklagene om at feil skjema var blitt brukt til å rapportere resultatene.
The Guardian melder imidlertid at ifølge en anonym ansatt i myndighetsbyrået som har utviklet RTS, har systemet fungert hele dagen, men valgresultatene er ikke blitt rapportert i tide.
Ny retning etter 47 år?
Pakistan har siden 1971 i praksis blitt styrt av to familier og den mektige hæren i landet. Zulfikar Ali Bhutto ble landets president i 1971, og overtok som statsminister i 1973. Han ble dømt til døden da hæren overtok landet i 1977.
Siden den gang har datteren hans, Benazir Bhutto, vært statsminister i to perioder. Kort tid etter at hun ble drept, ble hennes ektemann Asif Ali Zardari landets president. Nå er sønnen Bilawal Bhutto Zardari en av statsministerkandidatene. Men partiet til Bhutto-klanen ligger i meningsmålingene bak de to andre partiene.
På den andre siden har Nawaz Sharif styrt landet i tre perioder som statsminister. Nå som Sharif sitter i fengsel, er hans yngre bror Shehbaz statsministerkandidat for partiet.
Derfor vil en mulig seier til Imran Khans parti bli sett som et veiskille i Pakistans historie.
– Ser til de skandinaviske velferdsstatene
– Det er klokt av Khan å si at han vil undersøke kritikken til PML-N om valgfusk, sier Elisabeth Eide. Hun er professor ved fakultet for samfunnsvitenskap ved universitetet Oslo Met.
Hun er litt overrasket over PTIs foreløpige resultater i valget.
– PML-N sloss for å beholde hegemoniet sitt i Punjabprovinsen. Dette er landets viktigste og mest folkerike distrikt. Det var forutsatt at PTI kom til stjele stemmer fra partiet, og foreløpig ligger de nesten jevnt med PML-N.
Eide trekker frem skattereform, velferd og utenrikspolitikk som viktige felter for Khan.
– For ti år siden hadde jeg et langt intervjuet med ham. I talen i dag trakk han frem flere av de samme tingene som da i intervjuet sitt. Han ser til de skandinaviske velferdsstatene som et ideal. Han ønsker også at langt flere skal betale skatten sin og sier at han vil bekjempe korrupsjon og uhemmet luksis. Dessutten vil han bedre forholdene til naboene Afghanistan og India.
På tross av at Khan ligger an til valgseier ligger han ikke an til å få flertall i parlamentet. Eide tror det kan bli vanskelig å samarbeide med andre partier.
– Det blir spennende å se hvem han allierer seg med for å få flertall. Kommentatorer har pekt på PPP. Faren til frontfiguren Bilawal Bhutto-Zardari, er kjent for å være korrupt. I tillegg har Khan hatt en sterk retorikk mot familiedynastier i de to største rivaliserende partiene, så forhandlingene kan bli interessante. Kanskje kan han klare seg i koalisjon med gruppen av uavhengige kandidater.
Eide tror også Khan kan møte på utfordringer internt i partiet.
– Han får nok også problemer internt, med en del ganske ekstreme elementer som har sluttet seg til i senere tid.