Verden

Lewinsky: – Jeg var offer for maktmisbruk

Monica Lewinsky sier metoo-kampanjen har gitt henne et nytt perspektiv på affæren med Bill Clinton. Hun mener i dag at hun ble utsatt for grovt maktmisbruk.

Monica Lewinsky sier hun i dag mener at hun ble utsatt for grovt maktmisbruk, men vil ikke fraskrive seg sin del av ansvaret for det som skjedde mellom henne og Bill Clinton for 20 år siden. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  • NTB

Lewinsky var en ung og ukjent praktikant i Det hvite hus da hennes forhold til president Clinton plasserte henne på avisforsider verden over i 1998. Ingen detalj var for privat eller intim til å omtales offentlig.

I et innlegg i magasinet Vanity Fair skriver Lewinsky, som i dag er 44 år gammel, hvordan hun har endret syn på affæren som gjorde henne herostratisk berømt for 20 år siden. Hittil har hun sett på det som et forhold basert på samtykke, men metoo-kampanjen har forandret på det.

«Han var min sjef og den mektigste mannen på kloden. Han var 27 år eldre enn meg og burde visst bedre», skriver Lewinsky.

Monica Lewinsky og Bill Clinton i Det hvite hus i 1995. Foto: AP / NTB scanpix

Hun mener i dag at hun var et offer for maktmisbruk, men skriver samtidig at det hele er komplisert og at hun ikke forsøker å fraskrive seg sin del av ansvaret for det som skjedde.

En omfattende gransking av Clinton for eiendomsinvesteringer, håndtering av hemmelige dokumenter og seksuell trakassering, toppet seg med Lewinsky-affæren.

Presidenten nektet for å ha hatt sex med Lewinsky, men ga seg da hans sæd ble funnet på kjolen hennes. Han innrømmet overfor en jury å ha hatt et upassende forhold til den mye yngre kvinnen. Clinton ble stilt for riksrett for å ha løyet, men ble frikjent av Senatet.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Seksuell trakassering
  3. Bill Clinton