Verden

Belgisk drapsmann vil dø - nå får han aktiv dødshjelp

Draps- og voldtektsmannen Frank Van Den Bleeken lider ikke av noen somatisk sykdom, men vil ikke leve lenger på grunn av «uutholdelige, psykiske kvaler».

  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Van Den Bleeken har nå fått innvilget sitt ønske om å få dø, noe han har kjempet for helt siden Belgias kommisjon for dødshjelp i 2011 avslo søknaden hans, skriver BBC.

Belgia, Nederland og Luxembourg er de eneste landene i Europa som tillater leger å gjennomføre aktiv dødshjelp. Dette er første gang en straffedømt person skal få utført legeassistert selvmord i Belgia.

30 år i fengsel

Van Den Bleeken har argumentert at han ikke kan kontrollere sin voldelige seksualitet. Han har sittet 30 år i fengsel etter at han ble dømt for flere voldtekter og et drap.

— De siste årene er han blitt undersøkt av flere leger og psykologer. Deres konklusjon er at han lider, og at lidelsene er uutholdelige, sier Van Den Bleekens advokat, Jos Vander Velpen, til belgisk fjernsyn, skriver smh.com.

Oppfyller alle krav

Ifølge Velpen oppfyller klienten hans alle juridiske krav til å få aktiv dødshjelp og at han de siste fire årene har følt at han «ikke kan leve på denne måten lenger».

Et av kravene som må være oppfylt, er at en lege gjennom samtaler med personen må bli overbevist om at vedkommende lider uutholdelig og at tilstanden er uhelbredelig. Denne vurderingen må bekreftes av en annen lege.

I februar i år ble Belgia det andre landet, etter Nederland, som tillot aktiv dødshjelp for dødssyke barn. I Nederland har man en aldersgrense på 12 år, men Belgia har ingen aldersgrense.

Les også

  1. Hvor skal grensen gå?

  2. Tar sitt eget liv på TV