Donald Trumps øverste økonomiske rådgiver slutter

NEW YORK (Aftenposten): Gary Cohn varsler sin avgang tirsdag kveld. Han har den siste tiden vært svært uenig med Trumps planer om å innføre toll på stål og aluminium.

Gary Cohn var president i investeringsbanken Goldman Sachs før han ble leder for Trumps Nasjonale økonomiske råd.

– Det har vært en ære å tjene landet mitt og jobbe for å fremme økonomisk politikk som er fordelaktig for det amerikanske folket, heter det i en uttalelse fra Cohn.

– Jeg er takknemlig for at presidenten har gitt meg denne muligheten og jeg ønsker ham og resten av regjeringen lykke til i fremtiden.

Fra Det hvite hus heter det at avgangen ikke kommer som følge av en enkelthendelse. Samtidig får Cohn ros av presidenten.

Tidlig tirsdag morgen opplyste kilder til Bloomberg News at Cohn forsøker å hindre presidenten i å innføre toll på stål og aluminium.

Cohn hadde da innkalt en rekke toppledere i amerikanske selskaper som er avhengige av stål og aluminium, til et møte med Trump torsdag.

Trump tvitret tirsdag kveld at han vurderte å finne Cohns etterfølger.

«Mange vil ha jobben - vil velge klokt!» skrev Trump, muligens i et lite forsøk på å hindre børsfall og utbredt frykt i markedet.

– Ekstremt bekymret

Cohns initiativ kom like etter at Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, tok avstand fra Trumps tollbeslutning.

Trump har foreslått å innføre 25 prosent importtoll på stål og 10 prosent på aluminium for å beskytte amerikansk industri mot «urimelig» konkurranse.

Dersom EU svarer med å innføre straffetoll på amerikanske varer, har Trump truet med å innføre toll på biler produsert i Europa.

– Vi er ekstremt bekymret over konsekvensene av en handelskrig, og vi oppfordrer Det hvite hus til ikke å gå videre med denne planen, het det i en uttalelse fra Ryan mandag.

Cohn har ved flere anledninger uttrykt bekymring for at tollen kan skade amerikansk økonomi. Eksperter har ment dette er saken som kan få begeret til å renne over for Cohn, og at han ville gå av dersom han ikke fikk gehør hos Trump.

Viktig brikke blir borte

Presidenten har allerede mistet en rekke av sine medarbeidere. Sist uke gikk hans kommunikasjonsdirektør og nære rådgiver Hope Hicks av. Likevel er Gary Cohns avgang kanskje den som vil ha størst ringvirkninger i Washington.

Cohn var arkitekten bak den store skattereformen, som er Trumps viktigte politiske seier til dags dato og den eneste store lovendringen han har fått gjennom Kongressen. Cohn var også et viktig mellomledd til politikerne på Capitol Hill.

I tillegg var Cohn, som kom rett til Det hvite hus fra jobben som direktør i storbanken Goldman Sachs, regnet som en viktig beroligende faktor på markedene.

Trump: – Handelskrig trenger ikke være så ille

En eventuell handelskrig var blant temaene da Trump og den svenske statsministeren Stefan Löfven holdt felles pressekonferanse i Det hvite hus tirsdag.

– Handelskrig trenger ikke være så ille. For oss kan det være bra, sa Trump på pressekonferansen.

Presidenten fulgte opp med på legge skylden for handelsunderskuddet på tidligere amerikanske presidenter.

– Jeg skylder ikke på andre land. Jeg skylder på vårt lederskap som har latt dette skje, sa Trump.

Samtidig var han krass mot EU, som han sa det var «bortimot umulig» å drive handel med.

Hvem blir neste?

Rykter om at Cohn vurderte å slutte har svirret siden august, da rådgiveren reagerte kraftig på Trumps uttalelser om sammenstøtene i Charlottesville, etter at Klanmedlemmer og rasister marsjerte i gatene.

Når han nå slutter er han den siste i en lang rekke av resignasjoner og avskjedigelser i Det hvite hus:

  • Nasjonal sikkerhetsrådgiver Mike Flynn fikk sparken i februar.
  • Kommunikasjonssjef Mike Dubke trakk seg i mai.
  • Kommunikasjonssjef Anthony Scaramucci fikk sparken i juli (etter ti dager)
  • Pressetalsmann Sean Spicer sluttet også i juli.
  • Stabssjef Reince Priebus fikk sparken i juli.
  • Sjefstrateg Steve Bannon sluttet i august.
  • Kommunkasjonssjef Hope Hicks sluttet i februar.

I det siste har ryktene gått om at den nasjonale sikkerhetsrådgiveren, HR McMaster, er på vei ut. Det har også gått rykter i lenger tid om stabssjef John Kelly, og utenriksminister Rex Tillerson. Trump har dessuten gjenopptatt angrepene mot justisminister Jeff Sessions.