Etter hver massakre diskuterer USA våpenlover og mental helse. Skolene skaffer seg skuddsikre gardiner og væpnede vakter.

NEW YORK (Aftenposten): Våpentilhengerne vinner frem med sine forslag.

USA er det vestlige landet som har flest våpen i sivilt eie i den vestlige verden. Her viser en selger frem en halvautomatisk rifle.

– Vi må snakke om våpenkontroll NÅ. Elevene våre ber om dette, sa rektor på Stoneman Douglas High School Robert Runcie på en pressekonferanse torsdag formiddag. Ved siden av sto Floridas republikanske guvernør Rick Scott og klødde seg nervøst i pannen.

Scott er en sterk tilhenger av en våpenvennlig politikk, og Florida har en av landets mest liberale lover på dette feltet.

Debatten om skytevåpen tok denne gangen fatt nesten umiddelbart etter at 17 personer ble drept på en skole i Florida onsdag. En 19-åring er siktet for drapene. Mange kommentatorer og journalister feide unna motforestillingen om at man ikke skulle slå politisk mynt på en tragedie.

Like fullt var det ingen som trodde noe ville skje. De siste årene er det ikke er vedtatt noen betydelige innstramninger i våpenlovene.

Her er det skolene gjør, og det politikerne ønsker seg:

Skuddsikre tavler og væpnede vakter

Mange skoler har innført væpnede vakter og metalldetektorer. Flere har også installert dyre kamerasystemer, varslingsanlegg og tunge dører som låses automatisk når en trussel oppdages. Det finnes skoler der lærerne bærer på seg alarmknapp.

Selskaper tilbyr skuddsikre skolesekker og skuddsikre barneklær. Noen skoler har kjøpt inn skuddsikre tavler som kan hektes ned og brukes som skjold. Skolen i Florida hadde gått til anskaffelse av gardiner laget av kevlar, et svært sterkt stoff som brukes i skuddsikre vester og hjelmer, ifølge Reuters.

På et universitetet i Princess Ann i Maryland brukte de i 2013 60.000 dollar på å kjøpe inn skuddsikre whiteboards, altså hvite tavler som man kan skrive på med tusj, skriver The New York Times.

Det samme selskapet har solgt slike tavler til hele skoledistrikter i delstatene Maryland, Minnesota og North Dakota, skriver avisen.

Forby angrepsrifler

Det vanligste våpenet i store masseskytinger er halvautomatiske rifler med militært utseende som ofte omtales som angrepsrifler. Det var denne typen våpen som ble brukt i skolemassakren i Florida. Gjerningsmannen hadde kjøpt våpenet på lovlig vis.

Mange, hovedsakelig på venstresiden, vil forby slike halvautomatiske rifler. Tilhengerne av slike våpen mener derimot at det vil være en innskrenkning av USAs grunnlovsfestede rett til å ha våpen.

Våpenbutikkeier Tiffany Teasdale-Causer viser frem en AR-15-rifle fra våpenprodusenten Ruger. Slike våpen er blitt svært utbredt i amerikanske hjem, og kan koste så lite som 500 dollar (ca. 3800 kroner).

Sist en slik innstramming av våpenlovene ble foreslått, etter Sandy Hook-massakren i 2012, ble «angrepsvåpen»-forbudet nedstemt med 40 mot 60 stemmer i Senatet.

Den gang sa den republikanske senatoren Charles E. Grassley at forslaget ville åpne døren for ytterligere innstramminger senere. Det er et vanlig argument blant våpentilhengere.

En mann med en AR-15-rifle under en demonstrasjon mot daværende president Barack Obama i 2009. I mange delstater er det tillat å bære slike våpen offentlig.

Væpnede vakter og lærere

Etter Sandy Hook-massakren i 2012, den dødeligste skoleskytingen i USAs historie, holdt den innflytelsesrike våpenorganisasjonen NRA en pressekonferanse der den presenterte sine løsninger for å få bukt med problemet.

– Det eneste som stanser en slem mann med et våpen, er en bra mann med et våpen, sa Wayne LaPierre, organisasjonens direktør.

Wayne LaPierre leder det daglige arbeidet våpenlobbygruppen NRA. Gruppen har helhjertet støttet president Donald Trump, både i valgkampen og i ettertid. Den startet som en ren våpenorganisasjon, men de siste tiårene har NRA endret seg til å bli en svært konservativ pressgruppe som ikke bare er opptatt av retten til å eie og bære våpen, men også engasjerer seg i en rekke andre verdispørsmål.

Budskapet er gjentatt utallige ganger siden: væpnede vakter, lærere og politifolk må ha våpen så de kan skyte tilbake. Det er den eneste måten å stanse slike hendelser på, mener de.

Mange amerikanske skoler ligger i dag i soner der det er forbudt å bære våpen, og våpenlobbyistene mener det inviterer folk med onde hensikter til å angripe skoler.

Skolen i Florida hadde imidlertid en politibetjent utplassert, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Strengere bakgrunnsundersøkelser av våpeneiere

I dag må FBI gi grønt lys før en person kan kjøpe et våpen i en våpenbutikk. Det er imidlertid store hull i systemet, og disse har det vært flere forsøk på å tette igjen.

Blant annet kan privatpersoner selge våpen til andre uten noen form for tillatelse eller sjekk, det såkalte «våpenmesse-smutthullet».

I tillegg er det mange som faller mellom to stoler i systemet. Kirkemassakren i Texas i fjor, som kostet 26 mennesker livet, ble gjennomført med et lovlig kjøpt våpen.

Gjerningsmannen hadde imidlertid en militær dom på rullebladet for å ha mishandlet sin kone, noe som burde ha ført til at våpenkjøpet ble stanset. Men det amerikanske luftforsvaret hadde ikke meldt inn dommen til FBIs system, og dermed fikk han kjøpe våpenet.

Et bedre varslingssystem

Etter skytingen i Florida rykket president Donald Trump ut og sa at «naboer og klassekamerater visste at han var et stort problem». Presidenten påpekte at slike tilfeller må «alltid rapporteres til myndighetene».

Også sheriffen i Broward understreket at folk måtte være på vakt og si fra.

– Kontakt politi eller FBI allerede i kveld hvis du vet om noen som oppfører seg mistenkelig og kommer med trusler, sa Scott Israel.

Andre ber IT-selskapene gjøre mer for å spore og advare om mistenkelig innhold på sosiale medier.

Fokus på mental helse

Republikanere og våpenlobbyen har lenge ment at problemet ikke er tilgangen til våpen, men mentalt ustabile personer som ikke blir fanget opp.

I fjor fjernet imidlertid Trump-administrasjonen en regel fra Obama-årene som ville ha forhindret 75.000 psykisk syke personer fra å kunne bestå en bakgrunnsundersøkelse for å kjøpe våpen, ifølge NBC.

Bildet viser en fullt lovlig halvautomatisk rifle ble brukt i Las Vegas-massakren i fjor. Den har fått ettermontert en såkalt «bump stock» som gjør at våpenet fungerer tilnærmet likt en helautomatisk rifle. Magasinet er en utvidet utgave. Slike store magasiner kan inneholde opp mot 100 skudd. Også det er helt lovlig.