Verden

Hillary Clintons store hodepine: 8,9 millioner Bernie Sanders-tilhengere

Bernie Sanders har andre mål enn å bli USAs neste president. Nå må Hillary Clinton kurtisere både ham og tilhengerne hans dersom hun ønsker å vinne valget i november.

Hillary Clinton kommer trolig til å vinne nominasjonskampen, men hun har mange hjerter igjen å vinne. Her taler hun til en gruppe velgere i Philadelphia denne uken.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
IMG_0101_doc6lt2lx29itsod15lay4-wAi8OiVXpt.jpg

Det er ikke bare republikanerne som er midt i et åpent opprør for tiden. Demokratene er rammet av en revolusjon der vedtatte sannheter og etablerte kandidater er like populære som dagsgammelt butikkbrød.Hillary Clinton (68) er nærmest sikret seieren i nominasjonskampen, men hun er sterkt svekket etter et drøyt år med nærkamp mot Bernie Sanders (74) og hans krav om et mer progressivt og utjevnende samfunn med høyere skatter og et langt bedre velferdssystem.

Hittil har 8,9 millioner mennesker stemt på Bernie Sanders i valgkampen. Rundt en tredjedel av Sanders-tilhengerne sier at de ikke vil stemme på Clinton dersom hun blir partiets presidentkandidat, ifølge en måling utført i mars.

Leste du saken om serieselvmotsigeren Donald Trump?

Les også

Talen hans om utenrikspolitikk på onsdag var full av selvmotsigelser. Her er noen av dem.

Trump oppfordrer Sanders til opprør

Opprørsbevegelser som «Bernie or bust» og «Revolt against plutocracy» samler nå inn underskrifter for å få Sanders-fans til å love at de holder seg unna Clinton.

Bernie Sanders har skapt en folkebevegelse som presidentkandidat. Her møter han velgere i Brooklyn like før nominasjonsvalget i New York i forrige uke.

Samtidig blir Clinton stadig mer upopulær i befolkningen generelt. For et år siden var det omtrent like mange som likte henne som ikke gjorde det. I dag har 55,1 prosent et negativt inntrykk av henne, mens kun 38,3 prosent sier at de er positive.

Det er et enormt problem for en person som håper å bli USAs neste president.

Donald Trump, som nå ligger an til å bli republikanernes kandidat, er allerede i full gang med å oppfordre Sanders til å fortsette opprøret mot Hillary Clinton.

— Han burde stille som en uavhengig kandidat, oppfordret Trump i seierstalen sin etter å ha vunnet i fem delstater på tirsdag.

Hillary Clintons fremste mål akkurat nå må være å unngå at Trump får det som han vil. Stiller Sanders som uavhengig, taper hun valget. Dessuten må hun overtale Sanders-tilhengerne til å samle seg bak henne som den beste av to onder.

Les Frank Rossaviks kommentar:

Les også

«Man skulle tro store partier går til valg med kandidater velgerne vil stemme på. I USA gjør de det motsatt.»

Sanders har andre mål enn å vinne

Bernie Sanders sier offentlig at han fortsatt tror på seier i nominasjonskampen. Men han vet selvsagt at det er så godt som umulig fordi Clintons ledelse er så enorm. Derfor er det viktig å legge merke til at 74-åringen i det siste har begynt å snakke åpent om hvilke andre mål han har med presidentkampanjen sin.

— Målet vårt, uansett om vi vinner eller ikke, er å forvandle Det demokratiske partiet, å åpne dører for arbeidende mennesker, for eldre borgere, for unge mennesker, på en måte som ikke eksisterer i dag, sa Sanders til en folkemengde i Indiana på onsdag.

En klar utfordring til Hillary Clinton, altså.

  • **Donald Trump er sjanseløs på egen hånd, mener kommentator Per Kristian Haugen i denne artikkelen:
Les også

Dersom Trump blir virkelig sint og bestemmer seg for å ødelegge

.**

Jill Stein stilte som presdientkandidat for De grønne i 2012. I år håper hun på et samarbeid med Bernie Sanders.

Merk deg navnet: Jill SteinI ukene fremover er hun nødt til å vise, i enda større grad enn hun allerede har gjort, at hun er villig til å tilpasse sin politiske plattform til de mange millionene som har valgt en annen enn henne.

Gjør hun ikke det, kan det bli nyttig å lære seg navnet Jill Stein. Hun er presidentkandidat for De grønne og en person mange Bernie-fans sier at de vil stemme på dersom Sanders trekker seg.

Denne uken inviterte Stein Sanders til et formelt samarbeid. 74-åringen fra Vermont har altså flere beilere.

Hillary Clinton kan ikke ta det for gitt at hæren av Bernie-fans blir med henne videre. Spørsmålet nå er hva hun gjør for å vinne Sanders-folkets hjerter.

Twitter: @ronneberg

Facebook.com/usakris

Les mer om

  1. USA-valget 2016