Verden

Flykter fra tyrkisk by i forkant av portforbud

NUSAYBIN (Aftenposten): Befolkningen er redde for å havne i kryssilden mellom kurdisk gerilja og tyrkiske sikkerhetsstyrker.

Sultan (38) har tatt med seg de tre barna sine Turkan (9) (i rosa genser), Gulistan (12) (i lakserød genser) og Faik (8) og flykter hjembyen. De frykter det som kommer etter at portforbudet trer i kraft ved midnatt.
  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter

— Vi har vært beleiret i tre måneder og har hverken hatt vann eller mat. Nå har de innført portforbud, forteller 38 år gamle Sultan på vei ut av hjembyen.

Hun har tatt med seg de tre barna sine og det lille av eiendeler de fikk plass til på kjerren, og setter kursen mot nabobyen.

Forbereder operasjon

Tyrkiske myndigheter har innført portforbud i to byer sørøst i Tyrkia fra søndag kveld. Portforbudene er en del av tyrkiske myndigheters kamp mot PKK-geriljaen, og innføres i byene Yütksekova og Nusaybin, skriver den regimevennlige avisen Yeni Safak.

Folk flykter fra byen Nusaybin. Husene i bakgrunnen er forlatt.

Begge steder har PKKs urbane ungdomsgren okkupert store deler av byene siden i fjor. Samtidig har byene vært omringet av tyrkiske sikkerhetsstyrker. Nå er det ventet at myndighetene vil forsøke å ta de tilbake.Folk i regionen forteller at det har vært en massiv opprustning av den militære tilstedeværelse den siste uken. Bare i løpet av den korte tiden Aftenposten befinner seg i byen strømmer det til flere militære kjøretøy. Folk frykter en massiv militæroperasjon.

Flykter

Sultan er ikke alene om å rømme byen. Menneskene står i kø for å komme seg på busser ut av Nusaybin tidlig søndag ettermiddag. De frykter de vil havne i skvis mellom geriljaen som okkuperer byen og sikkerhetsstyrkene som har omringet dem fra alle kanter.

— Det er farlig. Vi ville blitt fanget under operasjonen, forteller Sultan.

Under portforbudet kan folk hverken kan reise inn eller ut av byen. Under tidligere portforbud i regionen har også snikskyttere blitt plassert på takene for å sørge for at portforbudene blir overholdt.

  • Deler av Tyrkia er en krigssone på valgdagen - her kan du lese Aftenpostens reportasje fra området, under nyvalget i fjor.

Knust våpenhvile

De to byene er ikke de eneste. I flere lignende byer har medlemmer fra ungdomsbevegelsen til den forbudte kurdiske PKK-geriljaen tatt kontroll over bydeler.

Det skjedde etter at minst 13 byer i den kurdiske regionen i sørøst i Tyrkia erklærte selvstyre etter Suruc-angrepet i juli. Et angrep hvor 33 ungdommer fra den politiske venstresiden ble drept av en selvmordsbomber.

PKK svarte med å drepe to sovende politimenn fordi de mente de var involvert i eksplosjonen. Slutten på den to år lange våpenhvilen mellom Tyrkia og den kurdiske PKK-geriljaen var et faktum.

Folk flykter fordi de frykter krigshandlinger. Den tyrkiske hæren har varslet at de kommer til å angripe PKKs ungdomshær som står inne i byen Nusaybin.

Etter selvstyreerklæringene startet arrestasjonene av borgermestere og andre politikere. Flere er siktet for å forsøke å bryte opp «statens enhet og landets integritet».Gått glipp av opptaktene til det som skjedde i Tyrkia i fjor sommer? Da kan du lese:

Les også

Slik ble våpenhvilen i Tyrkia sprengt i stykker

Nærmer seg borgerkrig

Kampene har pågått jevnt siden i fjor og flere hundre sivile er drept ifølge den lokale menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Foundation of Turkey (HRFT).

Det har vært utstrakt bruk av portforbud som i enkelte tilfeller har vart i flere måneder. Skadene i enkelte byer, etter operasjoner lignende den som skal starte i Yütksekova og Nusaybin, er enorme og flere tusen står uten hjem.

Det er fortsatt uvisst hvor lenge både portforbudet i de to byene og operasjonen vil vare, men befolkningen er ikke særlig optimistiske.

— Det kommer til å ta flere måneder, forteller en, som ikke ønsker å stille med navn.

----------------- Ønsker du flere nyheter fra Midtøsten? Følg vår Midtøsten-korrespondent på Facebook, Instagram og Twitter.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.