Kreftsyke John McCain trosser Trump og redder trolig «Obamacare» for andre gang

Nok en gang ligger det an til at senator John McCain redder Barack Obamas helseform «Obamacare» og knuser Trumps drøm om en ny helsereform.

John McCain vil ikke stemme ja til et nytt republikansk forslag til helsereform. Den 81 år gamle senatoren er diagnostisert med hjernekreft.

Fredag varslet McCain, som er senator fra delstaten Arizona, at han ikke kommer til å stemme for republikanernes siste forslag til helsereform.

Tidligere har senator Rand Paul (Kentucky) sagt det samme. Dermed blir det så godt som umulig for republikanerne å få flertall i Senatet for å avskaffe Obamacare.

– Jeg føler ingen glede ved å kunngjøre dette. Langt derifra. De som har skrevet forslaget til ny helsereform, er mine nære venner. Jeg vet at de ønsker å gjøre det beste for landet. Det samme gjør jeg, uttalte McCain fredag.

Partiveteranen tapte presidentvalget mot Obama i 2008.

President Donald Trump har de siste dagene sagt at han støtter det siste republikanske forslaget til en helsereform.

Siste forsøk

Lovforslaget som nå trolig ikke blir vedtatt, er skrevet av senatorene Bill Cassidy og Lindsey Graham, McCains nærmeste allierte og beste venn i Senatet.

Lovforslaget ville gitt de ulike delstatene rett til selv å bestemme om forsikringsselskapene skal få lov til å bestemme om folk med allerede eksisterende helseproblemer, må betale høyere forsikringspremier og egenandeler.

Det ville i praksis gjort det umulig for mange kronisk syke å skaffe seg helseforsikring.

Bill Cassidy (t.h.) og Lindsey Graham (t.v.) har skrevet et lovforslag som møter motstand også fra egne rekker.

McCain avgjør igjen

Innen månedsskiftet er siste mulighet for republikanerne til å vedta en ny helsereform med et simpelt flertall i Senatet. Etter det må minst 60 senatorer stemme for om en reform skal vedtas.

Dette var derfor republikanernes aller siste mulighet til å kvitte seg med Barack Obamas helsereform fra 2010 – en lov kjent som «Obamacare».

48 republikanere regnes som trygge «ja»-stemmer, og alles øyne har derfor vært rettet mot fire senatorer: McCain, Paul, Lisa Murkowski (Alaska) og Susan Collins (Maine).

Paul har allerede kategorisk avvist at han vil støtte reformen. Collins vil trolig også si nei.

«Rand Paul, eller hvem som enn stemmer mot helsereformforslaget, vil for alltid bli husket som ‘republikaneren som reddet Obamacare’», skrev Trump på Twitter tidligere fredag.

Andre gang McCain skuffer Trump

Dermed er det andre gang på kort tid at McCain ødelegger Trumps drøm om å avskaffe Obamacare.

Avgjørelse bringer minner om forrige gang republikanerne forsøkte å skrote «Obamacare». Da trosset 81-åringen sin livstruende sykdom for å stemme i Senatet, og med det påføre president Trump et sviende nederlag.

– Dette er et spørsmål som angår en femtedel av landets økonomi og alle familier i USA. Jeg mener vi republikanere og demokratene kan få til noe bedre sammen. Vi har egentlig ikke forsøkt, sa McCain.

Han reagerer først og fremst på at lovforslaget ikke blir behandlet etter Senatets vanlige regler og uten en grundig utredning.