Trump i FN: - «Rocket man» er på selvmordstokt

NEW YORK (Aftenposten): – Vi kan komme til et punkt der USA må ødelegge Nord-Korea fullstendig, sa president Donald Trump da han holdt USAs innlegg i FNs hovedforsamling tirsdag.

Tirsdag debuterte tirsdag med sin første tale i FN.

President Donald Trump gikk hardt ut mot Nord-Korea i FN tirsdag. Han kalte landets leder Kim Jong-un for «rocket man» og sa at han er på et «selvmordstokt».

Den amerikanske presidenten brukte velkjent skarp retorikk da han debuterte som taler i FNs hovedforsamling. Han manet til handling mot Nord-Korea og Iran, og sa at de to landene truer den globale sikkerheten. Han indikerte også at det ikke er sikkert at atomavtalen med Iran vil holde.

– Nord-Koreas atomvåpen truer hele verdensfreden, sa Trump.

Han takket Kina og Russland for at de har vært med på å innføre strengere sanksjoner, men gjorde det samtidig klart at enda strengere lut må til.

– Det kan komme til et punkt der vi må ødelegge Nord-Korea totalt, sa Trump.

Patriotisme og suverenitet

Trumps hovedbudskap i talen var at den eneste veien til fred og fremgang i verden, går gjennom sterke, selvstendige og frie nasjoner.

– FNs suksess er avhengig av den uavhengige styrken hos medlemmene, sa Trump og gjentok budskapet om at han setter USA i første rekke:

– Som president vil jeg alltid sette USA først. Dere burde også sette deres eget land først, sa Trump og fikk applaus fra salen.

Presidenten understreket også at landene må jobbe sammen for å løse utfordringene. Veien til fred går gjennom suverenitet, sikkerhet og vekst, sa Trump.

– USA vil alltid være en venn av verden, sa Trump.

Typisk Trump

Uttrykk som «rocket man» og fremhevelsen av selvstendighet er den type språk og ordbrukt som Trump har brukt helt siden han ble valgt som president, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i en kommentar.

– For meg er det viktig å jobbe med USA og president Trump i de internasjonale foraene der vi møter dem. I NATO har vi sett at vi omstiller oss til en ny sikkerhetspolitisk virkelighet. Jeg er glad for at også FN omstiller seg i en ny og usikker tid, sa Stoltenberg til Aftenposten.

Også statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende kommenterte ordbruken til Trump. Solberg var ikke direkte overrasket over retorikken, men mente den var velkjent kost fra den amerikanske presidenten.

– Mye av talen var basert på det han tidligere har sagt om «America first». Men det er tydelig at han også har et budskap om at USA fortsatt skal være aktiv i de stor internasjonale konfliktene, som Ukraina og konflikten i Sør Kina-havet. USA stiller fortsatt opp for sine allierte. Men i en verden der vi trenger litt mindre retorikk og litt flere fellesløsninger er det supert at vi kommer frem til de felles løsningene, sier Solberg i et intervju med norsk presse i rosehagen utenfor FN.

Bruken av ord som «Rocket man» rundt Nord-Korea var «ikke med på å bidra til å gjøre den prosessen enklere», sa Brende.

– Vi ville selvsagt ikke valgt slike ord, og mener man ikke skal bidra til å eskalere situasjonen nå, sa Brende.

– Men vi må ikke glemme at det er Nord-Korea som har utviklet atomvåpen og som driver med utskytinger, og Trump er under press i USA også for å vise styrke, sa utenriksministeren.

– Avtalen en skam for USA

Trump benyttet også FNs talerstol til å komme med nok en bredside mot atomavtalen med Iran.

– For å være ærlig, så er avtalen en skam for USA, og dere har nok ikke hørt siste ord.

Presidentens uttalelser kan tolkes som et nytt tegn på at han vil trekke seg fra eller reforhandle atomavtalen.

– Tro meg, det er på tide at hele verden slutter seg til oss og krever at Irans regjering avslutter sin streben etter død og ødeleggelse, sa Trump.

Stoltenberg sa at det nå er avgjørende at Iran-avtalen ble respektet og forankret.

– Fokus må være på hvordan avtalen blir gjennomført. Det er bare avtaler som respekteres som er gode avtaler. Det avgjørende nå er at de landene som har bidratt for å få avtalen på plass, skal møtes i morgen for å diskutere veien videre, sa generalsekretæren.

For 12 år siden ble Trump rasende fordi han ikke fikk pusse opp FN. Nå håper han på en ny mulighet.