Verden

Over 400 er bekreftet døde etter jordskjelv i Nord-Irak

Redningsarbeidere jobber på spreng for å finne overlevende under ruinene etter jordskjelvet i Iran og Irak. Over 400 er bekreftet døde. 6700 er skadet.

  • Eirik Husøy
    Journalist
  • og NTB

Ifølge Irans innenriksminister, Abdolreza Rahmani Fazli, er det ventet at dødstallet vil fortsette å stige.

Jordskjelvet rammet det fjellrike grenseområdet klokken 21.18 søndag kveld, og det meldes om skader og strømbrudd flere steder. Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS hadde skjelvet en styrke på 7,3.

Over 400 personer er mandag kveld bekreftet omkommet etter jordskjelvet i Nord-Irak. Bildet viser noen av ødeleggelsene i Darbandikhan i Irak.

Skjelvet hadde sitt senter 19 kilometer under bakken i nærheten av byen Halabja i provinsen med samme navn, tett opp mot grensen til Iran.

LES OGSÅ: Jordskjelv i Oslo i oktober

Flest døde i Iran

Mandag ettermiddag var 407 personer bekreftet omkommet på iransk side av grensen, ifølge myndighetene, mens tallet på skadede hadde nådd over 6700 personer.

Også i de kurdisk-styrte områdene i Nord-Irak har skjelvet ført til store ødeleggelser. Her er syv personer funnet døde, mens 535 er skadet, opplyste det irakske innenriksdepartementet mandag ettermiddag.

– Det er fortsatt mennesker begravet i ruinene. Vi håper dødstallet og antall skadede ikke vil stige altfor mye, men det vil stige, sier viseguvernør Mojtaba Nikkerdar i Kermanshah. Han opplyser at det jobbes med å sette opp nødhjelpsleire i området.

Byene Qasr-e Shirin og Azgaleh er hardest rammet, ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Folk i Bagdad søkte ut på gaten mens byen ble rystet av kraftige etterskjelv.

Redningsarbeid

Iraksk TV melder at det er skader i åtte byer, og det er byen Darbandikhan som skal være hardest rammet.

I begge landene har redningsmannskaper rykket ut.

– Det er vanskelig for redningsmannskapene å ta seg frem til landsbyene ettersom flere av veiene er sperret som følge av skred, opplyser Irans nødhjelpssjef Pir Hossein Koolivand.

– Nattemørket gjør det vanskelig for helikoptrene å fly til de rammede områdene, sier innenriksministeren. Han bekrefter at flere veier er sperret og understreker at de er bekymret for de avsidesliggende landsbyene.

De kraftige etterskjelvene gjorde at mange ikke tok sjansen på å sove innendørs.

Sover ute

I Irak valgte mange å sove utendørs natt til mandag i frykt for etterskjelv.

– Alle står utenfor husene sine, og det er kaldt her nå. Folk har tatt med tepper, puter og varme klær for å sove ute i natt, sier en reporter for Sveriges Radio, som befinner seg i Halabja.

Også i Iran har mange forlatt husene sine, og både i Kermanshah og Ilham holdes alle skoler stengt mandag.

Stort område

European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) skriver på Twitter at skjelvet kunne merkes opptil 1500 kilometer unna, og at 180 millioner mennesker kan ha kjent rystelsene.

Flere tusen personer er blitt husløse etter jordskjelvet søndag kveld.

I Bagdad kunne jordskjelvet merkes i rundt 20 sekunder, og i Suleimania-provinsen, som ligger i Iraks kurdiske region, har skjelvet forårsaket enkelte mindre skader på eiendom. Da skjelvet inntraff, løp folk ut på gaten.

– Akkurat her er det vel ingen høyhusbebyggelse, men husene er ikke konstruert for å stå imot så kraftige skjelv. Dette er et like kraftig skjelv som det i Haiti som kostet 250.000 menneskeliv, sier seismolog Ari Tryggvason ved Uppsala universitet.

Kunne merkes i store deler av Midtøsten

Også i Irans hovedstad Teheran kunne skjelvet merkes.

Så langt er det ikke kommet meldinger om skadede eller omkomne, men det kommer rapporter om at skjelvet kunne merkes i Israel, Tyrkia, Libanon, De forente arabiske emirater, i tillegg til Irak og Iran.

Minst åtte iranske tettsteder er blitt skadet som følge av skjelvet, melder Reuters og viser til Irans statlige tv-stasjon. Noen av tettstedene mistet også strømmen.

Les mer om

  1. Jordskjelv
  2. Irak
  3. Iran
  4. Midtøsten