Verden

Den iranske revolusjonsgarden anklager Saudi-Arabia for å stå bak terrorangrep

ISTANBUL (Aftenposten) – Vi vil ta hevn mot terroristene, deres medhjelpere og dem som står bak, sier nestlederen i Revolusjonsgarden.

Iranske sikkerhetsstyrker søker ly i nærheten av parlamentsbygningen i Teheran.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • NTB

Den iranske revolusjonsgarden sier i en uttalelse at Saudi-Arabia sto bak to terrorangrep som drepte 12 og skadet 43 andre i Teheran onsdag.

– Dette terrorangrepet skjedde bare en uke etter møtet mellom USAs president Donald Trump og Saudi-Arabias bakstreverske ledere som støtter terrorister. Det faktum at Den islamske staten har tatt på seg skylden for angrepet, beviser at de var involvert i dette brutale angrepet, heter det i meldingen som er blitt offentliggjort av iranske medier.

Det er første gang at den sunnimuslimske terrorgruppen IS har tatt på seg skylden for et angrep i den strekt kontrollerte sjiamuslimske republikken Iran.

Revolusjonsgarden marsjerer i Teheran i 2011 under markeringen av årsdagen for Iran-Irak-krigen fra 1980 til 1988.

En av Irans mektigste institusjoner

Revolusjonsgarden (IRGC) er en av Irans militært, økonomisk og politisk mektigste organer. De har en voldsom militær slagkraft, de driver business for hundrevis av milliarder av kroner og står meget nært Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Revolusjonsgarden står også for det meste av Irans militære aktivitet i utlandet. Det er de som har organisert de sjiamuslimske militsene som støtter Bashar al-Assad i Syria og de sjiamuslimske militsene i Irak. De anklages også for å støtte Houtiene i Jemen, som er involvert i en blodig krig mot Saudi-Arabia i Jemen.

Derfor er det meget alvorlig at nettopp de går ut og legger skylden på Saudi-Arabia og derigjennom hevder at de støtter Den islamske staten.

Saudi-Arabias utenriksminister, Adel Al-Jubeir, sa i Berlin onsdag ifølge Reuters at han ikke visste hvem som var ansvar og at det ikke fantes noen bevis for at Saudi-Arabia var involvert.

Irans øverste leder Ali Khamenei deltar under en seremoni med Revolusjonsgarden i Teheran tidligere i år.

Sverger å hevne angrepet

Samtidig med at Revolusjonsgarden har lagt skylden på Saudi-Arabia, har de med en annen uttalelse lovet å ta hevn.

– La det ikke være noen tvil om at vi vil hevne dagens angrep i Teheran, mot terrorister, deres medhjelpere og deres støttespillere, sier brigader Hossein Salami til statlige medier ifølge Reuters.

Revolusjonsgarden har også sagt i en uttalelse gjennom statlige medier at de «har vist tidligere at de vil ta hevn for alt uskyldig blod som spilles» i Iran.

Iran anklages for å støtte Houthi-militsens opprør i Jemen. Saudi-Arabia har satset store militære ressurser på å støtte styrkene som kjemper mot Houthi-militsen.

Iran og Saudi-Arabia er Midtøstens to hovedrivaler

Den sjiamuslimske republikken Iran og det sunnimuslimske kongedømmet Saudi-Arabia har vært svorne fiender i mange år. De to nasjonene, som begge styres etter sterkt konservative prinsipper inspirert av Islamsk tro, hevder begge at den andre part står for det meste av alt som er galt i regionen.

Både Syriakrigen og krigen i Jemen regnes av mange for å være en krig ved stedfortreder mellom de to.

Saudi-Arabia var sterkt imot atomavtalen, som åpnet for å fjerne mange av sanksjonene mot Iran, mot at Iran gikk med på et kontrollregime som skal sikre at de ikke utvikler atomvåpen.

Saudi-Arabia ga en fredspris til Donald Trump. Så kjøpte de våpen fra USA for 110 milliarder dollar.

Saudi-Arabia gledet seg over helhjertet støtte fra Trump

For to uker siden feiret Donald Trump det han anså som en solid triumf i Riyadh, da saudiene bekreftet avtaler om kjøp av våpen fra USA for 110 milliarder dollar.

Saudiene ble rapportert å være meget tilfredse med en tale der Donald Trump anklaget Iran for å skape mest uro i regionen og for å støtte terrorisme.

Saudi-Arabia og deres allierte i flere Gulf-land og i Egypt, fulgte mandag opp med å bryte forbindelsene med Qatar, angivelig fordi Qatar støtter terrorisme. Den handler i virkeligheten om Qatars støtte til Det muslimske brorskap, og om Al Jazeeras brysomme nyhetsrapportering, skriver Foreign Policy. Men, slår de fast, stemningen har vært dårlig i mange år. Qatar har nemlig hatt et mer avslappet forhold til Iran, som de deler et gigantisk gassfelt med.

Les mer om

  1. Iran
  2. Den islamske staten (IS)