Samuji satser på tidløs, holdbar design.

Samu-Jussi Koski hadde gjort alt riktig og tatt plass i ett av Finlands mest kjente designtempler, Marimekko. Men helst ville han starte for seg selv.— Jeg spurte venninnene mine hvilke ti plagg de ikke kan klare seg uten. De svarte «et par gode jeans, en strikket genser ...» Dermed var jeg i gang, sier Koski.

Nå selges plaggene hans i 60 butikker i 25 land. Både Vogue og The Wall Street Journal har notert seg merkenavnet: Samuji. Men noe mer må til før Koski kan føle at han står støtt. Derfor bidrar det statlige investeringsfondet Tekes med en stor sekk penger.

- EUs sterkeste satsing

Minna Parikkas sko er blant statsråd Lenita Toivakkas favoritter.

— Personlig er jeg ingen tilhenger av at staten deler ut penger til private bedrifter, siden en regjering vanskelig kan vite hvilke ideer det er riktig å satse på. Men med det statlige investeringsfondet Tekes er det annerledes, påpeker makkeren Frank Svenfelt.- Mottagerne må allerede ha bevist seg og skaffet private investorer. Pengestøtten fungerer kun som en akselerator, påpeker han.

Søndag 19. april er det riksdagsvalg i Finland, og økonomi er tema nummer én i valgkampen. Finland har ikke klart å skape ny vekst etter finanskrisen.

Les mer her: Derfor savner finnene de russiske horder

Lumi selger vesker og sko i flere enn 25 land.

Flere partier vil kutte i offentlig sektor. Det finske lønnsnivået må holdes nede og produktiviteten øke, fastslår en regjeringsbestilt rapport.Samtidig satser finnene sterkt på nyskapning. I fjor drysset det statlige investeringsfondet Tekes nærmere fem milliarder kroner ut over 2500 lovende bedrifter og forskningsmiljøer.

— Totalt investerer regjeringen 4 prosent av Finlands bruttonasjonalprodukt i forskning og innovasjon. Dette er den sterkeste satsingen innen EU, sier Europa- og utenrikshandelsminister Lenita Toivakka i Samlingspartiet (finsk Høyre).

Hun peker på sterk knoppskyting i både design og grønn teknologi.

Skog er den nye oljen

Skog dekker over 80 prosent av landet og kalles Finlands gull. Men papir er ikke i skuddet, mange har mistet jobben. Det gjelder å finne nye bruksmåter, konstaterer professor Esa Vakkilainen ved det tekniske universitetet i sørkarelske Villmanstrand.

Professor Esa Vakkilainen med studentene Ilari Haikarainen og Eveliina Hakanpää ved universitetet i Villmanstrand.
Mona W. Claussen

— Dagens plast, for eksempel den som er tvinnet rundt smågodterier, kan i stedet lages av cellulose. Dette ser vi ikke enden på. Gigantselskapet Amazon er blant dem som etterspør smartere emballasje, forteller han.I universitetets luftige foajé ligger en klinkbygd småbåt. Den ligner en slanket variant av Pioner'en som kom i salg i Norge på slutten av 50-tallet og fortsatt lages av polyetylen. Overraskelsen er at den finske båten består av 60–70 prosent cellulose.

Balmuir er synonymt med kasjmir, mohair og lær.

– Det samme materialet kan kle hele hus, sier Vakkilainen. Nå jobber hans folk med å farge materialet på holdbart vis.

C — biomassens parti

Studentene føler seg temmelig sikre på at det er fremtid i Finlands nye, øko-smarte teknologi. Ilari Haikarainen er ikke redd for å bli arbeidsløs. Det er heller ikke Eveliina Hakanpää, som studerer grønn økonomi.

– Det spesielle ved dette lærestedet er den tette integreringen av teknologi og økonomi, sier hun.

Lastu lager mobildeksler av tre.

Symbiosen teknologi/penger burde ha stått noe klarere for Samlingspartiets regjering, mener professoren.— For litt siden bremset regjeringen en stor vindkraftsatsing. Teknologien var klar, og regjeringen lovet subsidier. Alle satt på gjerdet og ventet. Tiden gikk, men subsidiene kom ikke. Hele satsingen ble forsinket, påpeker Vakkilainen.

Han tror mer på Centerpartiet, som spås seier i riksdagsvalget søndag 19. april.

— Centern har mange velgere blant skogens, altså biomassens, eiere. Dette partiet satser riktig.

Centerpartiet ligger godt an på målingene, men mange velgere har ennå ikke stemt seg. Det kan bli et valg med flere overraskelser, mener finske statsvitere.