Han hisset til karikaturstrid, nå angrer den danske imamen

Den danske imamen som oppildnet Midtøsten til strid over karikaturtegningene, angrer sin oppførsel.

Ahmed Akkari er imamen som gjorde helomvending. I dag mener han Jyllands-Posten hadde rett til å trykke karikaturtegningene av profeten Muhammed.
  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen

Imamen Ahmed Akkari (35) har drukket kaffe med Kurt Westergaard, tegneren som portretterte profeten Muhammed med en bombe i turbanen, og gitt ham en ubetinget unnskyldning. Westergaard er fortsatt under konstant politibeskyttelse.

– Den gang var jeg så fascinert av det ideologiske tenkesett hos islam at jeg ikke kunne se det store bildet, sier Akkari, ifølgeBerlingske.

Karikaturstriden startet med at den danske avisen Jyllands-Posten trykket 12 karikaturtegninger av profeten Muhammed i 2005. Avisens provoserte bevisst, hensikten var å vise hvordan frykt for islamisters terror fører til selvsensur i Vesten.

Reaksjonene blant muslimer var sterke, mange oppfattet bildene som krenkende. Men det var først da gruppen med danske imamer, med Akkari i spissen, reiste til Midtøsten med tegningene at den internasjonale, diplomatiske krisen var et faktum.

Ikke lenger imam

En av dem som ble drapstruet i karikaturstriden var Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund. Han er glad for Ahmed Akkaris beklagelse.

Les også

Kokkvold: - Jeg blir ikke skremt

– Kan en slik offentlig beklagelse gjøre det enklere for moderate muslimer å gjøre seg gjeldende i debatten?

– Jeg tror på Akkaris beklagelse, og jeg tror det kan ha en viss betydning for debatten. Samtidig har jeg registrert at Akkari er gått av som imam, han kunne neppe ha sagt dette hvis han fortsatt fungerte som religiøs leder, sier Kokkvold.

Vold og branner

I et intervju med Aftenposten i 2006 sa Ahmed Akkari at han og delegasjonen hadde med seg rundt 40 bilder, kun 12 av dem hadde stått på trykk i Jyllands-Posten.

– Vi tok med bildene for å vise hva muslimer i Danmark kan bli utsatt for, sa Akkari den gang.

Resultatet ble voldsomme demonstrasjoner hvor menneskeliv gikk tapt. I Syria ble den norske og den danske ambassaden stormet og satt i brann i februar 2006. Tegnerne, og flere andre personer ble drapstruet.

Nå mener Akkari at Jyllands-Posten var i sin fulle rett til å vise frem tegningene. Han er den eneste av imamene som har tatt offentlig avstand fra det som skjedde.

Ytringsfrihet

Per Edgar Kokkvold forsvarte Jyllands-Postens – og andre mediers – rett til å trykke karikaturene. Det ga ham en plass i hatrekken sammen med daværende statsminister i Danmark Anders Fogh Rasmussen og USA-president George Bush. Bilder av Kokkvold ble spredt av demonstranter i mange land, hans navn og bilde ble nært forbundet med de danske karikaturtegningene og mange trodde han var redaktør i Jyllands-Posten.

– Kan du reise trygt i Midtøsten i dag?

– Jeg ville nok ha forhørt meg litt først, sier Kokkvold som var i dialog med PST da striden raste som verst.

Ahmed Akkaris uttalelser er blitt heftig debattert i danske medier den siste uken, og flere danske politikere stiller seg positive til helomvendingen. Akkaris tidligere allierte i de islamistiske miljøer i Danmark har derimot tatt avstand fra hans uttalelser.

Februar 2006: Politiet klarer ikke holde horden av demonstranter unna den danske ambassaden.