USAs høyesterett fjerner den føderale retten til abort

Siden 1973 har USAs kvinner vært sikret retten til abort. Nå har landets øverste domstol satt kjennelsen til side.

USAs høyesterett har avgjort å sette til side kjennelsen som i 1973 sikret en føderal rett til å ta abort. Her fra da kjennelsen falt i dag.

Høyesterett setter til side kjennelsen som sikrer kvinners rett til abort. Det var imidlertid ikke en stor overraskelse.

I mai ble et notat fra USAs høyesterett lekket. Det avslørte at domstolens konservative flertall hadde bestemt seg for at abortretten skulle fjernes.

Siden 1973 har en kjennelse i den kjente saken Roe vs. Wade sikret kvinners rett til abort i USA. I 1992 ble det fastslått at man kan ta abort frem til fosteret er levedyktig utenfor livmoren, som regel mellom 22 og 24 uker inn i graviditeten.

I påvente av høyesteretts avgjørelse har 13 delstater allerede vedtatt lover som i praksis forbyr abort. Nå er det ventet at disse trer i kraft om kort tid.

På vegne av flertallet skriver dommer Samuel Alito at høyesterett mener det politiske USA – ikke rettsvesenet – skal avgjøre et så viktig spørsmål.

Mens noen gråt, var andre i ekstase over høyesteretts avgjørelse om abort.
Donald Trump avbildet med Amy Coney Barrett, som han fikk valgt inn under sin presidentperiode.

Seier for Trump

Domstolens beslutning blir sett på som en stor seier for den konservative høyresiden i USA. Under Trumps presidentperiode utnevnte han tre dommere til høyesterett. Dette snudde maktbalansen i fordel de konservative.

Trump kommenterte avgjørelsen fredag til Fox News:

– Delstatene får nå ansvaret, hvor det alltid har hørt hjemme.

Høyesterett går nå tilsynelatende mot opinionen i USA. Meningsmålinger viser at et flertall er mot å fjerne abortretten.

President Joe Biden og demokratene har varslet at de vil vedta føderale lover som sikrer abortretten. Det kan bli vanskelig å få gjennom i Senatet, som er delt på midten mellom republikanere og demokrater.

Temaet vil trolig føre til en svært betent valgkamp før mellomvalget i høst.

Biden holdt en direktesendt tale til nasjonen fredag klokken 18.30 norsk tid, der han beskrev avgjørelsen som en tragisk feil.

– Det er en ekstremt farlig vei domstolen har valgt, sa Biden.

Han sa videre at avgjørelsen setter USA 150 år tilbake i tid.

– Protester i USAs gater

Jennifer Leigh Bailey er professor i statsvitenskap ved NTNU. Hun forteller om et dypt splittet USA der mange vil juble, mens andre vil fortvile. Bailey tror folk vil komme til å ta til gatene.

– Vi får se akkurat når, kanskje allerede i morgen. Jeg tror vi vil se store protester i USAs gater.

Hun forteller videre at flere republikanske delstater nå ser på mulighetene til å begrense kvinners mulighet til å reise til andre delstater for å ta abort.

Sofie Høgstøl, førsteamunensis ved Nordisk institutt for sjørett, tror det neste store slaget i høyesterett vil stå nettopp i om kvinner som bor i delstater der abort er ulovlig, kan reise til andre delstater for å ta abort. Hun trekker paralleller til delstaters forskjellige narkotikalovgivninger:

– Delstater har ikke kunnet straffeforfølge mennesker som reiser til andre delstater, som for eksempel California, for å røyke marihuana. Spørsmålet er om tilsvarende vil gjelde for abort også.

På sin egen Twitter-profil omtaler Barack Obama denne dagen som «ulykkebringende».

Obama: Et angrep på folks frihet

Tidligere president Barack Obama er en av mange som reagerer på rettens avgjørelse. Han beskriver avgjørelsens som et angrep på en essensiell frihet til millioner av amerikanere.

Hillary Clinton, tidligere førstedame og utenriksminister, skriver på Twitter at avgjørelsen er et skritt tilbake for kvinners rettigheter.

– De fleste amerikanere mener at avgjørelsen om å få barn er en av de helligste avgjørelsene som finnes, og at slike avgjørelser bør stå mellom pasienter og deres leger, skriver Clinton på Twitter.

Demokratene raser, republikanerne jubler

Nancy Pelosi, som leder demokratene i Representantenes hus, beskriver avgjørelsen som «ondskapsfull». Hennes kollega i Senatet, Chuck Shumer, sier at dommerne har stjålet kvinners grunnleggende rett til abort.

– Dette er den mørkeste dagen i vårt lands historie, skriver senatoren på Twitter.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, sier derimot at avgjørelsen er «modig».

– Dette er en historisk seier for grunnloven og de mest sårbare i vårt samfunn, skriver han på Twitter.

USAs justisminister Merrick Garland, som Obama forsøkte å utnevne som høyesterettsdommer i 2016, sier departementet er svært uenig med avgjørelsen. Han lover å beskytte kvinners rettigheter.

Opp mot en million aborter i 2020

I 2020 ble det gjennomført over 930.000 aborter i USA. Det tilsvarer 14,4 aborter pr. 1.000 kvinner i fruktbar alder, som er på nivå med andre industrialiserte land. De siste 30 årene har aborttallene i USA jevnt gått nedover, ifølge Guttmacher Institute.

Nesten halvparten av kvinnene som ønsker å ta abort i USA, lever under fattigdomsgrensen. Svarte og latinamerikanske kvinner er overrepresentert som andel av befolkningen – med henholdsvis 29 og 25 prosent.