Verden

EU kritiseres for manglende kritikk av Tyrkia

Den tyrkiske forfatteren og nobelprisvinneren Orhan Pamuk anklager EU for å unngå å kritisere Tyrkias menneskerettighetsbrudd.

Forfatteren Orhan Pamuk anklager EU for å ikke kritisere Tyrkia.
  • Ntb

Tyrkias rolle i håndteringen av migrantkrisen og kampen mot IS har gjort at EU unnlater å kritisere de udemokratiske forholdene i landet, sier han til den tyrkiske avisen Hurriyet.

— De har glemt alle sine verdier.

EU inngikk en avtale med Tyrkia i november for å få tyrkerne til å forsøke å holde flyktningene innenfor landets grenser. Avtalen var en reaksjon på bølgen av migranter som kom til EU-landene i fjor.

— De ser på oss på samme måte som de en gang så på Saudi-Arabia: Hvis Tyrkia gjør som vi vil, bryr vi oss ikke om hva de gjør på hjemmebane, sier Pamuk til avisen.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan slår hardt ned på kurdiske grupper, politiske meningsmotstandere og medier som ikke følger regjeringens linje. Mange er blitt trukket for retten for «fornærmelser» mot presidenten.

Pamuk, som fikk Nobels litteraturpris i 2006, trekker fram saken til to fengslede og myndighetskritiske redaktører, Can Dundar og Erdem Gul.

Les også

  1. Ingen av tiltakene mot flyktningstrømmen fungerer. Nå kan Hellas bli kastet ut av Schengen.

  2. Avslørte tyrkisk våpenleveranse til islamister i Syria - risikerer livstid i fengsel

  3. FN-topp mener asylinnstrammingene spiller rett inn i menneskesmuglernes hender