Kunstneren Lars Vilks (75) og to livvakter fra politiet døde i kollisjon. – Ingen ytre påvirkning, sier politiet.

Kunstneren Lars Vilks og to livvakter fra svensk politi omkom søndag. Politiet etterforsker kollisjonen, men har ikke holdepunkter for at det var noe annet enn en ulykke.

Lars Vilks omkom i en trafikkulykke i Sverige søndag.

Søndag var kunstner og samfunnsdebattant Lars Vilks (75) på besøk hos venner i Stocksund nord for Stockholm. De hadde spist sammen, snakket og ledd, og Vilks hadde gitt dem et maleri.

Litt før 15.30 var Vilks på vei hjemover, det vil si sørover. Han ble kjørt av to livvakter fra politiet. På E4 ved Markaryd braste bilen gjennom et wiregjerde og kolliderte med en lastebil som var på vei nordover.

Begge bilene begynte å brenne. Vilks og hans to livvakter døde på stedet. Føreren av lastebilen ble sendt til sykehus for behandling.

Den allerede kontroversielle Vilks ble for alvor kjent da han i 2007 tegnet profeten Muhammed som en hund. Han er flere ganger forsøkt drept siden. På nettet syder nå teoriene om mulige årsaker til kollisjonen.

Ingenting som tyder på ytre påvirkning

Politiet har startet etterforskning. Mandag formiddag forklarte politiet slik hvorfor de etterforsker saken:

– Det er ingenting som tyder på at det har vært noen ytre påvirkning på hendelsen, men vi vil gjerne lukke den døren. Vi etterforsker bredt, sa Stefan Sintéus på en pressekonferanse mandag formiddag.

Han er sjef i den regionale etterforskningsenheten som undersøker saken. Han vil ikke utelukke at det kan ha vært en ytre påvirkning på livvaktbilen, men sier altså at det ikke er funnet noen tegn til det ennå.

Redningstjenesten og politiet har tidligere konstatert at det skal mye til for at et kjøretøy kan passere over i det andre kjørefeltet der det er wiregjerder, skriver Expressen.

– Disse livvaktbilene er svært tunge, og det kan ha bidratt, sa Sintéus om dette mandag. Han påpekte at livvaktbilen veide rundt 4,5 tonn.

Den aktuelle strekningen er ombygd flere ganger de siste årene for å øke sikkerheten.

Enkelte vitner sier til svenske aviser at politibilen holdt svært høy fart. Dekkene på livvaktenes biler skal egentlig være sikret mot punktering. Sintéus sier de vil undersøke rester av dekkene for å se om de likevel har eksplodert.

Lars Vilks avbildet i forbindelse med et portrettintervju med A-magasinet i 2016.

Siden hundetegningen har Vilks levd under streng politibeskyttelse. Al-Qaida utlovet en belønning på 100.000 dollar til den som tok livet av ham.

– Utrolig trist

Svenskenes kulturminister, Amanda Lind, kaller kollisjonen «ekstremt tragisk». – Lars Vilks er siden 2010 blitt tvunget til å leve i ufrihet fordi han benyttet seg av ytringsfriheten og sin kunstneriske frihet. Så utrolig trist at det tar slutt på denne måten, skriver hun på Twitter.

Partileder for Centerpartiet, Annie Lööf, kaller det «en fryktelig tragedie». – Jeg tenker på de omkomnes familier, nære pårørende, venner og kolleger. To politibetjenter som aldri mer kommer hjem etter jobb, omkom i arbeidet med å forsvare vårt demokrati, skriver hun på Twitter.

Jimmie Åkesson, leder av Sverigedemokraterna, skriver på Facebook at han er knust over dødsfallet.

– Det er med stor sorg at jeg i kveld mottok nyheten om at kunstneren og ytringsfrihetsforkjemperen Lars Vilks samt to politifolk er omkommet i en tragisk bilulykke, skriver han.

– Jeg mener at Sverige har mistet sitt modigste menneske, sa Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk til Dagbladet mandag.

Forsøkt drept flere ganger

75 år gamle Vilks har levd med politibeskyttelse siden han tegnet profeten Muhammed som en hund. Dette skjedde to år etter den såkalte karikaturstriden.

Vilks er blitt utsatt for drapsforsøk og drapstrusler flere ganger.

  • I 2010 ble huset hans forsøkt påtent. To brødre ble dømt for ugjerningen. Samme år sprengte en mann seg i Stockholm sentrum etter å ha oppfordret til drap på Vilks.
  • I 2010 ble han overfalt mens han holdt en forelesning på Uppsala universitet. Vilks kom ikke alvorlig til skade. Senere samme år ble syv mennesker anholdt i Irland for å ha planlagt et attentat mot kunstneren.
  • I 2011 ble tre menn anholdt i Göteborg og senere tiltalt for å ha planlagt å drepe Vilks. De ble frikjent.
  • I februar 2015 ble Vilks utsatt for et terrorangrep i København, da han deltok i et debattmøte om kunst, blasfemi og ytringsfrihet. Vilks kom uskadet fra angrepet. Den danske dokumentarfilmskaperen Finn Nørgaard ble skutt og drept og tre politifolk skadet.

I mars 2015 mottok han Det danske trykkefrihetsselskapets Sapphopris for sitt arbeid for ytringsfrihet.

Les også

I 2016 intervjuet A-magasinet Lars Vilks om prisen han betalte for kunsten

Omstridt kunstverk

Vilks jobbet mange år i Norge. Før han tegnet profeten Muhammed var han nok mest kjent for det omstridte verket Nimis.

Lars Vilks begynte å bygge treskulpturene Nimis av drivved i 1980. Han brukte ca. 160.000 trebiter.

Verket var ulovlig oppført i naturreservatet Kullaberg i Skåne. Det er en serie tårn bygget med drivved. Vilks har erklært området det står på, som en selvstendig stat som han kaller Ladonien.

Verket ble etter hvert et turistmål.