Amerikanske forsvarstopper ville beholde styrker i Afghanistan

Høytstående amerikanske generaler sa tirsdag at de ga president Joe Biden råd om å beholde styrker i Afghanistan.

Generalstabens leder Mark Milley sa til Senatet tirsdag at han hadde gitt råd om at rundt 2.500 amerikanske styrker skulle bli værende i Afghanistan.

Forsvarssjef Mark Milley og Kenneth McKenzie, som leder sentralkommandoen, sa i en høring i forsvarskomiteen i Senatet tirsdag at de personlige hadde anbefalt at rundt 2500 soldater skulle bli værende i Afghanistan.

President Joe Biden beordret i april en fullstendig uttrekning av amerikanske styrker innen 31. august.

Det var forgjengeren Donald Trump som la planene for tilbaketrekningen. I fjor inngikk han en avtale med Taliban om at USAs styrker skulle trekkes ut i år, mot at Taliban ikke angrep dem.

Biden fulgte planen som Trump og Taliban la opp til, bortsett fra at han utsatte den endelige uttrekningen noen måneder til slutten av august.

Overrasket over maktovertagelsen

I den samme høringen erkjente landets militære toppledelse at Talibans hurtige maktovertagelse kom overraskende.

– Vi bidro til å bygge en stat, men vi kunne ikke danne en nasjon, sa forsvarsminister Lloyd Austin.

Høringen dreide seg om den amerikanske tilbaketrekkingen av militære styrker og den kaotiske evakueringen av afghanere som hadde samarbeidet med USAs og Natos styrker.

– Det faktum at den afghanske hæren som vi og våre partnere trente opp, bare smeltet bort, i mange tilfeller uten å avfyre et skudd, overrasket oss alle. Det ville ikke vært ærlig å si noe annet, sa Austin.

Han fremholdt at USA hadde gitt afghanerne utstyr, fly og helikoptre og kunnskap for å ta alt i bruk.

– Gjennom årene kjempet de ofte tappert. Titusenvis av de afghanske soldatene og politifolkene mistet livet. Men til slutt kunne vi ikke gi dem viljen til å vinne – i alle fall ikke alle, sa forsvarsministeren, som føyde til at de ikke fullt ut hadde forstått «graden av korrupsjon og dårlig lederskap i det øverste sjiktet».

USAs forsvarsminister Lloyd Austin under tirsdagens høring i Senatet.

Taliban og Al-Qaida

Milley sa under høringen også at Taliban «var og er en terrororganisasjon, og de har fortsatt ikke brutt båndene til Al-Qaida», som planla terrorangrepene 11. september 2001 fra Afghanistan.

– Det gjenstår å se hvorvidt Taliban kan holde fast ved makten, eller om landet vil gå inn i en ny, opprivende borgerkrig, sa Milley.

– Men vi må fortsette å beskytte det amerikanske folk fra terrorangrep med rot i Afghanistan.

Et gjenreist Al-Qaida eller Taliban med ambisjoner om å angripe USA er stadig en «veldig reell mulighet», sa Milley, men la til at det er for tidlig å si hva de kan være kapable til.