Journalister: Minst 170 drepte etter terrorangrepet ved Kabuls flyplass
Journalister på bakken i Kabul rapporterer at antallet døde etter torsdagens terrorangrep i Kabul har nådd 170.
Les alt om situasjonen i Afghanistan her
Det melder journalister i både CBS og svenske Expressen. CBS siterer også en kilde i Afghanistans helsedepartementet som sier at minst 170 er drept. Tidligere har flere medier meldt at 95 afghanere ble drept i terroraksjonen torsdag.
13 amerikanske soldater ble også drept i angrepet. Forrige gang USA mistet flere soldater i ett angrep i Afghanistan, var i 2011. Den gang ble 30 amerikanere og åtte afghanere drept da et helikopter ble skutt ned av Taliban.
Blant de drepte er det også to britiske statsborgere og ett barn av en britisk borger, ifølge myndighetene i Storbritannia.
Rundt 200 mennesker skal være skadet etter hendelsen, som skjedde ved en av inngangene til flyplassområdet. Opprinnelig ble det opplyst at de dreide seg om to selvmordbombere, men USAs forsvarsdepartement sier fredag at det dreide seg om én eksplosjon.
– Vi tror ikke at det var en eksplosjon i eller ved Baron hotel, men at det var én selvmordsbomber, sier Pentagon-talsmann Hank Taylor.
Den ytterliggående islamistgruppen Den islamske stat (IS) har påtatt seg skylden for angrepet, ifølge Reuters.
Dette er situasjonen rundt flyplassen:
Norsk sykehus har behandlet 50 skadede
USAs president Joe Biden har lovet svare «med styrke og presisjon». FNs sikkerhetsråd fordømmer på det sterkeste angrepet og ber om at de skyldige blir stilt til ansvar.
– Medlemmene av FNs sikkerhetsråd understreker behovet for å holde gjerningspersonene, planleggerne og de som finansierer disse forferdelige forbrytelsene ansvarlige, heter det i en uttalelse fra Sikkerhetsrådet.
Sikkerhetsrådet oppfordrer også alle stater til å samarbeide i henhold til folkeretten og FN-resolusjoner.
Det norske feltsykehuset i Kabul har behandlet rundt 50 skadede personer etter torsdagens eksplosjoner i den afghanske hovedstaden.
Det sier talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), Ivar Moen, til Forsvarets forum fredag.
– Feltsykehuset har fått inn rundt 50 skadede etter torsdagens hendelser. Det er både sivile og militære blant de skadede ved sykehuset, sier Moen.
Det er fortsatt ikke klart når det norske personellet ved feltsykehuset vil evakueres fra Kabul, men det er ventet at de vil bli blant de siste som trekkes ut.
Norsk evakuering avsluttet
Vestlige land har de siste ukene evakuert titusenvis av mennesker fra flyplassen i Kabul, som er det siste området som Nato-lands kontroll etter Talibans lynoffensiv.
Men land etter land har nå varslet at de vil avslutte flyevakueringen på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen i områdene rundt flyplassen.
Utenriksdepartementet opplyster fredag ettermiddag at det siste flyet med evakuerte til Norge har landet her i landet. Om bord i flyet var det litt over 20 passasjerer som ble evakuert fra Afghanistan.
– Det er slutten på en intens, farlig og krevende operasjon som har brakt rundt 1.100 mennesker i trygghet til Norge. Det har bare vært mulig å få til gjennom nært samarbeid mellom dyktige og modige medarbeidere i utenrikstjenesten, Forsvaret, politiet, utlendingsmyndighetene og flere andre, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.
– Passasjerene inkluderer både norske borgere, andre som kvalifiserer for innreise, og afghanere med behov for beskyttelse. På flyet var også norsk personell som har jobbet med evakueringen, sier Søreide.
Flyet ankom Oslo lufthavn Gardermoen etter å ha lettet fra Tbilisi, hovedstaden i Georgia.
De siste dagene har norske myndigheter evakuert rundt 1.100 personer fra Afghanistan, og disse vil den første tiden i Norge bli innlosjert på mottakssenteret Oslofjord Convention Center.
Av disse er 390 barn, og 28 enslige barn uten foreldre.
Folk fortsetter å møte opp utenfor
USA mener det er fare for nye angrep i dagene fram til onsdag neste uke, når alle amerikanske soldater skal være ute av Kabul. Men Pentagon-talsmann John Kirby sier operasjonen med å evakuere folk ut med fly fortsetter.
– Vi vil være i stand til å fly ut personer helt fram til siste minutt, sier han.
Tross den overhengende terrorfaren fortsetter afghanere å møte opp utenfor flyplassen i håp om å komme seg ut av landet.
– Tro meg, jeg tror en eksplosjon kan skje hvert sekund eller minutt, gud er mitt vitne. Men vi har mange utfordringer i livene våre, og det er derfor vi tar sjansen og drar hit og overvinner frykten, sa Ahmadullah Herawi til nyhetsbyrået AP utenfor flyplassen fredag.