Verden

Svensk politibetjent er tiltalt at utviklingshemmet 20-åring ble skutt og drept

Katarina Söderberg viser frem bildet hun har igjen av sønnen sin.

Eric Torell (20) hadde Downs syndrom. Han elsket politiet og var ute og lekte med en lekepistol da politiet avfyrte 25 skudd.

  • Frode Sætran
  • NTB
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

Svensk påtalemyndighet har tatt ut tiltale etter at svensk politi skjøt og drepte 20-åringen i fjor.

Eric Torell, som hadde både Downs syndrom og autisme, ble skutt og drept av politiet i Stockholm i august i fjor. 20-åringen hadde et lekevåpen og oppførte seg ifølge politiet truende.

I februar ble flere politifolk siktet, og fredag formiddag ble det kjent at én politibetjent er tiltalt for å ha drept 20-åringen. To andre betjenter er tiltalt for tjenestefeil.

Avfyrte 25 skudd

Eric Torell var ute og lekte da han ble skutt i Vasastan i Stockholm ved 04-tiden om morgenen 2. august i fjor. Folk i området hadde ringt politiet og varslet om en bevæpnet mann i nabolaget. Politifolkene avfyrte 25 skudd. Tre av skuddene traff - ett i hoften, ett i skulderen bakfra og ett i ryggen. Det sistnevnte skuddet var dødelig.

– En politibetjent tiltales for å ha forvoldt en annens død, alternativt for tjenestefeil, og to tiltales for tjenestefeil, opplyste Martin Tidén i den svenske påtalemyndigheten på en pressekonferanse fredag.

Alle de tre politifolkene nekter seg skyldige.

Oppfattet at han hadde et ekte våpen

Han sa samtidig at Torells liv ikke kunne vært reddet, og at helsepersonells innsats ikke gjorde noen forskjell.

Politifolkene har forklart at de oppfattet situasjonen som en nødvergesituasjon fordi de trodde Torell hadde et ekte våpen.

Påtalemyndigheten mener også at leketøyspistolen kunne oppfattes som et ekte våpen, men konkludere likevel med at politifolkene ikke vurderte situasjonen grundig nok før de skjøt.

– Hadde de gjort det, ville de forstått at Eric ikke utgjorde noen trussel, sier Tidén til TT.

– Burde sluttet å skyte

Han sier også at politifolkene burde ha sluttet å skyte da Torell vendte ryggen til dem fordi det da ikke lenger eksisterte en innbilt nødvergesituasjon.

I alt tre politifolk befant seg på gårdsplassen der Torell ble skutt. En av dem avfyrte et skudd som traff Torell forfra. En annen avfyrte et skudd som traff ham i ryggen. Det er politibetjenten som traff 20-åringen i ryggen, som tiltales for å ha forvoldt en annens død. Den andre politibetjenten tiltales for tjenestefeil.

Den tredje politibetjenten, som også tiltales for tjenestefeil, er en innsatsleder som befant på stedet under hendelsen. Han burde ifølge påtalemyndigheten ha gjort mer for å minske risikoen for politifolkene på stedet. I tillegg burde han ha sørget for å få mer informasjon da han før skytingen støtte på Eric Torells far, som var ute og lette etter sønnen.

To kom rett fra politiutdanningen

To av politifolkene var nylig uteksaminert fra politiutdanningen. Den ene av dem hadde ifølge Aftonbladet bare vært i jobb en drøy måned.

Torells mor Katarina Söderberg reagerer kraftig på politiets forklaring på det som skjedde:

– At de skyter ham og etterpå påstår at det var i nødverge er ubegripelig for meg. Hvordan kan det være nødverge om de skyter ham i ryggen?

Moren mener at antall skudd som ble avfyrt åpenbart må være et signal om at det er noe galt med utdanningen av politifolk.

Les mer om

  1. Skyting
  2. Stockholm
  3. Politiet
  4. Downs syndrom