Verden

Iraks nasjonalforsamling krever at USA trekker sine styrker ut

Koalisjonsstyrkene stopper alle operasjoner mot IS etter vedtaket i Iraks nasjonalforsamling om å kaste ut den USA-ledede militærkoalisjonen. Norge har cirka 70 soldater i landet.

Norske styrker som deltar i operasjonen Inherent Resolve i Anbar i Irak, driver skarpskytingsøvelse med en 84 mm rekylfri kanon i november 2019. Koalisjonsstyrkene har nå stoppet alle operasjoner mot IS.
 • NTB
 • Per Anders Johansen
  Journalist
 • Halvor Hegtun
  Kommentator
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Nasjonalforsamlingen har stemt for å be regjeringen om å avbryte sin forespørsel om hjelp fra den internasjonale koalisjonen til å bekjempe IS, sier nasjonalforsamlingens leder Mohammed al-Halbousi i en uttalelse søndag.

Resolusjonen ble vedtatt av de folkevalgte to dager etter at USA likviderte den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani i et droneangrep i Bagdad.

Vedtaket fører til at alle operasjoner mot de siste IS-styrkene i Irak stopper opp. Koalisjonsstyrkene hvor Norge deltar, må nå bruke alle krefter på beskytte seg selv i sine militærbaser i Irak.

«Vår første prioritet er å beskytte alt personell i Koalisjonen», sier den USA-ledede koalisjonen i en pressemelding.

Les også

Khameneis rådgiver: Iran vil svare militært mot amerikanske mål

Iraks folkevalgte krever at landets regjering kaster ut den USA-ledede militærkoalisjonen i landet. Her er et amerikansk befal under en seremoni på en militærbase i Bagdad i september.

Skroter mer av atomavtalen

Drapet på Soleimani har ført til en svært spent situasjon i Midtøsten, og Iran har sverget å hevne angrepet. Søndag ettermiddag kunngjorde også Iran at de skroter enda mer av atomavtalen som ble inngått i 2015. Fra nå av vil Iran ikke overholde aomavtalens grenser for anrikning og lagring av uran.

Det irakiske utenriksdepartementet har også sendt en formell klage til FNs sikkerhetsråd. Der ber det FN fordømme det amerikanske angrepet som drepte Soleimani. Også flere irakere ble drept i angrepet.

Norge med i kjernegruppe

Irak har bedt verdenssamfunnet om hjelp til å bekjempe ekstremistgruppen IS, og over 60 land, deriblant Norge, har sagt seg villig til å bistå irakerne.

Det norske forsvaret har bidratt med styrker i Irak siden 2015 i Operation Inherent Resolve på invitasjon fra irakiske myndigheter. Her er Norge del av en kjernegruppe på 20 land i en amerikanskledet koalisjon.

Den norske styrken består av om lag 70 personer og befinner seg i Anbar-provinsen, der den hovedsakelig driver med opptrening av irakiske sikkerhetsstyrker. Til sammenligning har USA om lag 5000 soldater i Irak.

Søndag vedtok nasjonalforsamlingen i Bagdad å be de USA-ledede styrkene forlate landet.

Koalisjonsstyrkene stopper IS-operasjoner

«Vår første prioritet er å beskytte alt personell i Koalisjonen», heter det i en pressemelding fra ledelsen i operasjonen Inherent Resolve.

De siste månedene har det vært flere rakettangrep mot koalisjonsstyrkenes baser. Det førte blant annet til at en amerikansk sivil rådgiver ble drept i romjulen, noe Trump har brukt som et av argumentene for å drepe den iranske generalen Qasem Soleimani.

Koalisjonen har nå stoppet sine operasjoner mot IS. Alle styrkene, inkludert de norske, skal i stedet bruke ressursene «på å beskytte de irakiske basene hvor koalisjonsstyrkene holder til», heter det i meldingen.

«Dette har begrenset vår kapasitet til å gjennomføre trening med våre partnere og støtte deres operasjoner mot IS, og vi har derfor tatt pause på disse aktivitetene», heter det i uttalelsen.

Koalisjonsstyrkenes militære ledelse understreker at man håper å gjenoppta operasjonen mot IS, som var inne i sin siste fase før koalisjonsstyrkene måtte omprioritere og bruke alle ressurser på å beskytte sine baser i Irak.

«Vi er klare til å gå tilbake til å rette all oppmerksomhet og innsats mot vårt felles mål om en varig seier over IS», står det i uttalelsen.

Norske soldater i Norwegian Task Unit under en øvelse i evakuering av sårede med et amerikansk Blackhawk-helikopter i Irak i mars 2016.

Iraks statsminister: Raskest mulig ut

Uttalelsen fra parlamentet er ikke bindende før den irakiske regjeringen signerer vedtaket.

Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi sa søndag at det er behov for umiddelbare tiltak for å få utenlandske styrker raskest mulig ut av landet.

Vedtaket i parlamentet som har 328 medlemmer, ble vedtatt med 170 mot 0 stemmer. De fleste kurdiske og sunnimuslimske representantene boikottet møtet, noe som viser at det er stor splittelse i Irak om beslutningen.

Siden statsministeren selv var med på å formulere vedtaket, er det liten tvil om at han også vil signere det, ifølge The New York Times.

«Til tross for de interne og eksterne problemene vi kan stå ovenfor, er dette det beste for Irak, sa Abdul-Mahdi i parlamentet.

Da Norge gikk inn for å delta i koalisjonen i september 2014, understrekte Solberg-regjeringen at forutsetningen for deltagelsen var at det forelå «et eksplisitt samtykke til bruk av makt fra den irakiske sentralregjeringen».

Solberg: Vil høre hva dette innebærer

Norges regjering skal nå diskutere det norske militære nærværet i Irak med landets myndigheter.

– Vi er der på ønske fra irakiske myndigheter, og det betyr at vi nå har kontakt med irakiske myndigheter for å høre hva dette innebærer for norske styrker, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

– Vi har registrert avstemningen i det irakiske parlamentet og vil drøfte med irakiske myndigheter hvilken betydning dette vil få for det norske styrkebidraget, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til NTB.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg innkalte til hastemøte med NATO-ambassadørene mandag om situasjonen i Midtøsten.

Les også

 1. Irans mest populære general måtte identifiseres med den velkjente ringen. Hva skjer nå?

 2. Norsk opptrening av irakiske sikkerhetsstyrker settes på vent

Les mer om

 1. Striden mellom Iran og USA
 2. Iran
 3. Irak
 4. USA