Sydney omringet av flammer, dramatisk jul i vente

Sydney er innhyllet i røyk. Seks mennesker er omkommet. Folk bes om å flykte. Brannmannskapene klarer ikke å få kontroll over flammene som herjer store områder av Australia.

Flammene herjer, ødelegger og skaper frykt i store deler av Australia. Som i New South Wales.

I ukevis har skogbrannene herjet New South Wales og Queensland. I alt er seks mennesker er omkommet, og tusenvis av mennesker har flyktet fra hjemmene sine og fått hus, biler og andre eiendeler ødelagt.

Igjen går katastrofealarmen, og nye skogbranner herjer.

Helsemyndighetene anbefaler folk som plages med luftveissykdommer, om å holde seg innendørs.

Folk spør seg når marerittet skal ta slutt.

Men værmeldingen fremover er dyster. Meteorologene melder tørrere og varmere vær enn normalt for årstiden og trolig helt frem til mars 2020. Men det folk, myndigheter og brannmannskap ber om før jul, er dager og netter med regn.

Tørke og varme preger store deler av Australia. Det betyr at brannmannskapene står overfor nye utfordringer. Her snakker to brannmenn med innbyggere ved Mangrove Mountain, nord for Sydney.

Bare i nordvestlige deler av Australia meldes om muligheter for nedbør.

Ben Shepherd er talsmann for brannvesenet i New South Wales. Han sier til australske Guardian:

– Brannene vil fortsette, og mangelen på nedbør vil gjøre situasjonen verre før den blir bedre. Inntil vi får betydelig med regn nedbør, må vi forvente en økning av brannaktiviteten over hele området.

De siste ukene har millionbyen Sydney vært innhyllet i et røykteppe fra de mange brannene i den sørøstlige delen av Australia. Her skimtes Operahuset i Sydney 10. desember.

Han sier brannene rundt Sydney har potensial til å fortsette i ukevis. Ilden genererer en betydelig mengde røyk som vil bli plagsom. Ifølge et oppdatert kart fra brannvesenet i New South Wales raser over 100 branner i regionen nå.

Røyken fra de mange brannene preger også strendene i Sydney og områdene rundt storbyen.

Norske veteraner bidrar

Fire nordmenn er blitt hentet til et av de brannherjede områdene i Australia for å hjelpe til med opprydningen.

– Vi er en del av et internasjonalt nettverk av veteraner og ble invitert til å komme for å bidra på ett av de stedene brannene har herjet som verst, sier risøringen Frank Sandbye-Ruud fra veterannettverket Team Rubicon Norge til NTB.

Nettverket samler nordmenn som har deltatt i Forsvarets utenlandsoperasjoner eller andre som har spesielle ferdigheter knyttet til akuttinnsats. Det har deltatt i opprydningen etter en rekke naturkatastrofer de siste årene.

Kartet viser de over 100 skog- og krattbrannene som raser i regionen rundt Sydney nå.

Laget på fire har akkurat ankommet Australia. De neste to ukene skal de jobbe i lokalmiljøet rundt småbyen Kempsey, 400 kilometer nord for delstatshovedstaden Sydney og halvveis til Brisbane.

I slutten av november raste en av de verste brannene i dette området og etterlot seg hus og eiendommer rasert etter at den hadde fart forbi. Nå behøver mange i lokalbefolkningen hjelp til å komme i gang med gjenoppbygningen.

De fire norske veteranene blir med i et lag bestående av 22 personer som skal hjelpe folk som er rammet av brannene. Alle blir plassert ut i et område for åtte dager om gangen, før et nytt lag av frivillige kommer inn og tar over.