Verden

Varmeste jul i Moskva på 150 år. Nå er også Putin bekymret for varmen.

Vinter i Moskva betyr vanligvis mye snø og temperaturer godt under frysepunktet. Men i år er det annerledes.

Røde julekuler og knoppskyting i Moskva – men ingen snø. I desember har temperaturene ligget rundt ti grader over normalen. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP

De siste ukene har termometrene vist rundt fire plussgrader, og i julehøytiden kan temperaturene stige enda mer. Normalen er seks minusgrader eller kaldere. Desember har dermed i snitt vært ti grader varmere enn normalt, ifølge Russlands meteorologiske institutt Rosgidromet.

Snøen er ikke å finne noen steder, og alle byens skianlegg holder stengt i juletida. I stedet har trær og busker i den russiske hovedstaden begynt å skyte knopper, mange måneder for tidlig.

Varmeste på 150 år

– Jeg har aldri sett dette før, sier sjefgartner Anton Dubenjuk ved den botaniske hagen til Moskva-universitetet. Der har rododendron og krokus allerede begynt å spire.

Pensjonist Svetlana Zolotukhina har derimot ingenting imot den milde vinteren.

– Jeg liker dette været, det er en normal, europeisk vinter, sier hun.

Ifølge det russiske meteorologiske instituttet er 2019 det varmeste året Moskva har opplevd siden målingene startet for rundt 150 år siden.

Anatolij Tsjiganov ved instituttet er likevel tilbakeholden med å si at klimaendringene er årsaken, men sier at de høye temperaturene kan skyldes sykloner som kommer inn fra Atlanteren.

Putin: – Alvorlig

President Vladimir Putin har tidligere vært motvillig mot å se noen sammenheng mellom menneskelig aktivitet og global oppvarming. Men på sin årlige pressekonferanse tidligere denne måneden advarte han mot at den globale oppvarmingen skjer dobbelt så fort i Russland som i resten av verden.

Det fører blant annet til flere flommer og skogbranner.

– For landet vårt er denne prosessen svært alvorlig, fastslo presidenten.

 1. Les også

  Mennesker og dyr flykter fra skogbrannene i Australia. Regjeringen får massiv kritikk for å ikke ta klimaendringene på alvor.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Rekordvarmt også i Danmark og Moskva

 2. VERDEN

  Et av verdens kaldeste steder setter varmerekord. Det er dårlig nytt for klimaet.

 3. VERDEN

  Ingen dag uten klimaendring siden 2012

 4. NORGE

  Aldri før vært så mildt som i år i Sør-Norge

 5. OSLOBY

  Nest varmeste januar i Oslo så langt

 6. NORGE

  Vinteren blir stadig kortere i Norge: 18,6 grader på Åndalsnes og 3 grader på Sicilia