Verden

Greta Thunberg møtte EU-kommisjonens president før toppmøte

For andre gang på få måneder fikk klimaaktivist Greta Thunberg møte sjefen for EU-kommisjonen. Møtet skjedde kvelden før EU-landenes ledere samles til toppmøte.

Greta Thunberg har ingen problemer med å tale makten midt imot, som her i FN i fjor høst. Torsdag møtte hun igjen EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen. Pontus Höök / NTB scanpix

 • NTB

17 år gamle Thunberg var en av fire unge klimaaktivister som møtte EU-toppen torsdag kveld, Thunberg og belgiske Anuna de Wever via videolink, og tyske Luisa Neubauer og belgiske Adelaide Charlier personlig.

Von de Leyen sa det var inspirerende å møte unge aktivister og gjorde det klart at de var enige om det er nødvendige med raske tiltak mot klimaendringene.

Aktivistene var imidlertid langt fra fornøyd.

– Det er på høy tid at EU holder seg til Parisavtalens målsetting. For oss, neste generasjon, er dette uakseptabelt, tvitret Charlier etter møtet.

I vinter lanserte EU-kommisjonen en «grønn giv» med mål om å gjøre unionen klimanøytral innen 2050. Satsingen har fått kritikk både fra miljøaktivister og klimafornektere som mener kommisjonen gjør enten for lite eller for mye.

Hvor mye penger som skal brukes på klimatiltak, og hvordan de skal disponeres, avgjøres i stor grad av EUs langtidsbudsjett, som er hovedtema på toppmøtet fredag og lørdag.

Også i mars møtte von der Leyen den svenske tenåringen som har inspirert en global kampanje med sin skolestreik for klimaet. Thunberg deltok da på et møte i kommisjonen rett før den la frem sitt forslag om å lovfeste EUs klimamål. Allerede før forslaget var offentliggjort, kritiserte Thunberg EU-toppene for ikke å gå langt nok.

– Vi trenger ikke bare mål for 2030 og 2050. Først og fremst trenger vi dem for 2020 og hver måned og hvert år som kommer, skrev hun i et brev sammen med andre unge aktivister den gangen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Greta Thunberg
 2. Klima
 3. EU

Relevante artikler

 1. VERDEN

  EU snublet inn i koronakrisen. Nå skal tysk makt samle et splittet Europa.

 2. VERDEN

  Hun levde under dekknavn i studietiden og fryktet å bli drept av terrorister. Onsdag holder hun Europas viktigste tale.

 3. VERDEN

  Greta Thunberg angriper Norge og Canada foran viktig FN-valg

 4. VERDEN

  Nesten 67 milliarder samlet inn i EUs koronakampanje

 5. VERDEN

  I 2015 ble de ønsket velkommen. Nå er det rask retur og fire nye omstridte tiltak som skal gjelde. Vil det virke denne gangen?

 6. VERDEN

  EU advarer Kina mot ny sikkerhetslov i Hongkong