Verden

Over 200 skadd i protester i Beirut – politimann død

Minst 238 mennesker er skadd under protestene i Beirut. Én politimann er død, og demonstranter okkuperte i flere timer utenriksdepartementet.

Demonstranter i sammenstøt med politiet under protester i Beirut lørdag kveld.
 • NTB-AP-AFP
Demonstranter har gjenreist protestleiren på Martyrplassen i Beirut.
En demonstrant roper slagord inne i utenriksdepartementet i Beirut.
En skadd demonstrant ligger på bakken under protesten mot Libanons politiske elite i Beirut lørdag.
En demonstrant brenner et bilde av Libanons president Michel Aoun inne i utenriksdepartementet i Beirut lørdag.
Redningsmannskaper leter lørdag fortsatt etter savnede etter tirsdagens eksplosjon i havneområdet i Beirut.
En demonstrant kaster stein mot sikkerhetsstyrker under protesten mot den politiske eliten og regjeringen i Libanon, som får skylden for at 2.750 tonn ammoniumnitrat som var uforsvarlig oppbevart i en lagerbygning i havna, gikk i lufta.
Sammenstøt mellom demonstranter og politi under en demonstrasjon mot Libanons politiske elite og regjeringen lørdag.

Tusenvis av demonstranter samlet seg lørdag i sentrum av Beirut i raseri mot den politiske eliten, som de gir skylden for å ha forvandlet byen til et katastrofeområde denne uka.

Mens protestene herjet i gatene, holdt statsminister Hassan Diab en TV-tale der han sa at han ville foreslå nyvalg som en vei ut av «landets strukturelle krise».

63 mennesker er brakt til sykehus i forbindelse med protestene, og over 175 andre er behandlet for skader på stedet, melder libanesisk Røde Kors lørdag kveld.

En politimann mistet livet etter at han ble overfalt av «morderiske bråkmakere» mens han hjalp folk som var fanget inne i et hotell, opplyser politistyrken på Twitter.

«Revolusjonens hovedkvarter»

Tidligere på kvelden ble utenriksdepartementet i byens sentrum inntatt av en gruppe demonstranter under ledelse av pensjonerte offiserer fra den libanesiske hæren. De erklærte kontorene for «revolusjonens hovedkvarter» etter overtakelsen, som ble sendt direkte på libanesisk TV.

Demonstrantene ble fjernet fra bygningen av soldater fra regjeringshæren tre timer senere. Også energidepartementet og den libanesiske bankforeningen ble stormet av demonstranter som siden ble jaget bort av hæren.

Da utenriksdepartementet ble stormet, var sikkerhetsstyrkenes oppmerksomhet rettet mot den store demonstrasjonen på Martyrplassen noen hundre meter unna.

I utkanten av plassen brøt det ut sammenstøt mellom politi og steinkastende demonstranter som forsøkte å ta seg fram til nasjonalforsamlingen.

Skudd avfyrt

Politiet bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at det også er avfyrt skudd, men det er uklart i hvilken forbindelse.

Libaneserne som siden i fjor har demonstrert mot korrupsjon og inkompetanse i landets ledelse, anklager de politiske lederne for å være ansvarlig for eksplosjonen tirsdag.

2.750 tonn farlig ammoniumnitrat som i over seks år hadde blitt uforsvarlig oppbevart i en lagerbygning i havna, gikk i lufta, tilsynelatende utløst av en brann.

6.000 skadde

Minst 158 mennesker har mistet livet, anslagsvis 6.000 er skadd og flere hundre tusen fikk hjemmene sine ødelagt i den voldsomme eksplosjonen, som av mange oppfattes som en direkte konsekvens av inkompetanse og korrupsjon hos makthaverne.

Fortsatt leter redningsarbeidere i ruinene etter savnede. Minst 21 er savnet, opplyste helsedepartementet lørdag.

Demonstrasjonen var den første store siden katastrofen inntraff, og arrangørene planla å holde en symbolsk begravelse for de døde. Blant de viktigste emneknaggene som er brukt på sosiale medier for å mane til protest, er #Hengdem, og aktivister har satt opp symbolske galger på Martyrplassen.

Raseri

Demonstrasjonene preges av et fortvilt raseri mot myndighetene.

– Det er hat og det er blod mellom oss og myndighetene. Folket vil ha hevn, sier den 35 år gamle demonstranten Najib Farah.

«Min regjering myrdet mitt folk», står det på et av skiltene i protestleiren som tusenvis av unge menn og kvinner har gjenreist i sentrum av hovedstaden.

Flere demonstranter ropte også «folket ønsker regimets fall» og «revolusjon», melder Reuters.

Steinkasting

– Etter at vi i tre dager har vasket, fjernet vrakrester og slikket våre sår, er det på tide å la vårt sinne eksplodere og straffe dem, sa den 28 år gamle aktivisten Fares Halabi til nyhetsbyrået AFP i forkant av protesten.

Mindre grupper med unge menn kastet stein mot sikkerhetsstyrkene.

De ble møtt med tåregass og gummikuler og forsøkte å klatre over sperringene over veien som leder til nasjonalforsamlingen. Demonstrantene satte senere fyr på en lastebil som var en del av veisperringen.

Flere advarsler

Hæren har kommet med en uttalelse der de minner demonstrantene på at de må opptre fredelig, holde seg unna stengte veier og unngå å angripe privat eller offentlig eiendom.

Regjeringen har lovet rask gransking av ulykken. Men befolkningens tillit til den er på et lavmål, og få tror at en regjeringsoppnevnt granskingskommisjon skal finne de virkelig skyldige.

Dokumenter viser at myndighetene visste om de farlige kjemikaliene og ble advart en rekke ganger, og at grunnleggende sikkerhetstiltak jevnlig ble brutt.

 1. Les også

  Parlamentsmedlemmer trekker seg i protest i Libanon

 2. Les også

  Libanons myndigheter ble advart minst ti ganger

 3. Les også

  Libaneserne i kamp mot gjennomkorrupt regjering

 4. Les også

  Eksplosjonsfaren i Beiruts havn var kjent i årevis. Korrupsjon kan ha hindret en opprydning.

 5. Les også

  De bodde 500 meter fra eksplosjonen: Her løper legen fortvilet med datteren (4) for å få en plass i ambulansen

 6. Les også

  Libanon går fra sorg og sjokk til rent raseri

Les mer om

 1. Beirut
 2. Libanon