Verden

Trump feiret frifinnelsen: – Vi har vært gjennom et helvete

– Vi har gått gjennom et helvete, helt urettferdig. Jeg har gjorde ingenting galt, sa en fornøyd Donald Trump da han feiret frifinnelsen i riksrettssaken.

President Donald Trump holdt frem torsdagens Washington Post hvor man kan lese nyheten om at han er frifunnet.
  • NTB
President Donald Trump holdt torsdag en tale etter frikjennelsen i riksrettssaken mot ham.

Den amerikanske presidenten samlet torsdag noen av sine nærmeste medarbeidere og familie i Det hvite hus for å holde en tale i etterkant av at riksrettssaken mot ham endte med frifinnelse.

– Det har vært en veldig urettferdig situasjon, sa Trump, som blant annet takket advokatteamet sitt, som også var til stede i salen.

Presidenten holdt frem forsiden av torsdagens Washington Post hvor det står «Trump aqutted» (Trump frikjent) med fete typer – til applaus fra salen.

– Det er nok det eneste gode oppslaget jeg har fått, sa han.

Les også

Riksrettssaken er over. Trump ble frifunnet med klar margin.

Trump valgte å trekke linjer bakover i presidentperioden. Han kritiserte flere ganger tidligere FBI-sjef James Comey, som satte i gang de første undersøkelsene av Russlands innblanding i valgkampen og forbindelsene til Trumps valgkamp.

– Hvis ikke jeg hadde sparket Comey – som var en katastrofe – hadde jeg kanskje ikke stått her i dag. Vi tok ham på fersk gjerning, sa presidenten, som gjentok påstander om at han er blitt utsatt for en heksejakt.

Han kalte prosessen mot ham for en skam.

– Dette bør ikke skje med noen andre presidenter, noen gang. Jeg vet ikke om noen andre presidenter ville taklet det.

– Ber for ham

I forkant av Trumps tale, holdt Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sin ukentlige pressekonferanse. Der langet hun ut mot presidenten.

– Jeg ber for ham, fordi han er så langt utenfor grunnloven, våre verdier og landet vårt, sa Pelosi, som tidligere i uken vakte oppsikt da hun rev i stykker en kopi av Trumps tale om rikets tilstand.

Hun forsvarer avgjørelsen.

– Jeg føler meg veldig frigjort. Jeg føler at jeg har vært så høflig som det er mulig å være. Jeg har vist respekt på alle nivåer. Jeg sier til medlemmene hele tiden, at det ikke finnes noe slikt som evig fiendskap, sa hun.

Les også

Trump satte ny personlig galluprekord dagen før frifinnelsen

Fikk republikansk motstemme

Republikanerne, som har flertall i senatet, sørget for å frikjenne Trump i riksrettssaken. Alle de republikanske senatorene stemte mot å felle ham, bortsett fra Mitt Romney, noe som har falt presidenten tungt for hjertet.

– Hadde den mislykkede presidentkandidaten Mitt Romney viet den samme energien og sinnet til å slå en vaklende Barack Obama som han på sin skinnhellige måte gjør mot meg, kunne han ha vunnet valget, har Trump skrevet på Twitter.

Romney har sagt at beslutningen han tok var en av de vanskeligste han noen gang har stått overfor. Han sier han måtte stemme i overensstemmelse med sin samvittighet og sin mormonske tro.

– Som senator har jeg sverget en ed til Gud at jeg vil tjene rettferdigheten upartisk. Med min stemme viser jeg mine barn og deres barn at jeg gjorde min plikt etter beste evne, sier han.

Demokrat-leder krever gjennomgang av Iowa-resultatene

Demokratenes partileder Tom Perez krever en gjennomgang av resultatene fra partiets nominasjon i Iowa.

Opptellingen har vært preget av tekniske problemer og forsinkelser. Torsdag skrev også New York Times at resultatet, ifølge avisens analyse, var preget av feil og uregelmessigheter.

– Nok er nok, skriver Perez i en Twitter-melding. Han ber om en gjennomgang av resultatet, som ennå ikke er helt klart – tre dager etter nominasjonsvalget.

Det offisielle resultatene viser tilnærmet dødt løp mellom Pete Buttigieg og Bernie Sanders. Med 97 prosent av stemmene telt opp har Buttigieg sikret seg 26,2 prosents oppslutning. Sanders har fått 26,1 prosents oppslutning, og bare 0,1 prosentpoeng skiller dermed de to.

Det er i New Hampshire det neste nominasjonsvalget finner sted, tirsdag neste uke.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump
  3. Trump
  4. Det hvite hus